Vize Serbestisi Yerine Vize Kolaylığı

Vize Serbestisi yerine Vize Kolaylığı

Last Updated on 29 Kasım 2023 by Turizm Günlüğü

Barçın Yinanç: AB’nin şapkasından çıka çıka züğürt tesellisi bazı gruplar için vize kolaylığı çıkacak.    Vize Serbestisi Yerine Vize Kolaylığı

Avrupa Komisyonu, Türkiye Raporu’nu bugün açıklıyor.

Bunun öncesinde, T24 Dış Politika Yazarı Barçın Yinanç, son Türkiye Raporu kapsamında yer alabilecek konu ve konu başlıkları hakkında öngörülerde bulundu.

Son dönemde Türkiye vatandaşlarının Schengen başvurularında yaşadığı sıkıntılara yönelik çözüm arayışlarının da yer alacağını belirten Barçın Yinanç, bu kapsamda AB’nin vize serbestisi yerine, “seyahatlerin kolaylaştırılması”, yani vize kolaylığı yönünde adımlar atabileceğini öne sürdü.

OKUMA ÖNERİSİ: Sınırsız Schengen’e Veda

Barçın Yinanç, “vize kolaylığı” kavramı kapsamındaki uygulamaların da herkesi kapsayacak bir kolaylık olmayacağını, sadece iş insanları, öğrencileri, akademisyenleri kapsayacak bir kolaylık söz konusu olacağını” öne sürdü.

Barçın Yinanç’ın “AB Şapkadan Vize Kolaylığı Çıkaracak” başlıklı yazısının konuya ilişkin öne çıkan kısımları şu şekilde:

“… 2016 anlaşmasında Türkiye’nin göçmenlerin Avrupa’ya geçişini durdurması karşılığında, vize serbestisi getirilmesi öngörülmüştü.

2016 darbesinden sonra gerek siyasi gerek ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye’den Avrupa’ya neredeyse daha önce benzeri görülmemiş bir akın yaşandı. Bırakın vizelerin kaldırılmasını, vize almak deveye hendek atlatmaktan daha zor hale geldi.

İnce okuyup sık dokumadan verilen Türk vatandaşlıkları; derdi okumak değil, Avrupa’ya gitmek olan öğrencilere verilen eğitim vizeleri, sınırların yol geçen hanına dönmesi, AB’yi daha da telaşlandırdı.

Şimdilerde Türkiye’nin sınırları daha iyi tutabilmesini de sağlayabilmek için, vize kolaylığının getirilmesi öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türkiye – AB Göç ve Güvenlik Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısı için Brüksel’e gitti.

Yapılan ortak açıklamadaki dolambaçlı ifadelere dikkatinizi çekeyim:

“Taraflar Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamındaki kriterlerin yerine getirilmesinde başarılı bir sonuca ulaşılması ve bu amaçla işbirliğinin yoğunlaştırılması yönündeki ortak iradelerini yinelerken, aynı zamanda vize süreçlerinin hızlandırılması yoluyla Türk vatandaşlarının seyahatlerinin kolaylaştırılması yollarını araştırmak konusunda mutabık kalmışlardır.”

Ne aldığımı söyleyeyim: Vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken kriterlerden özellikle terörle mücadele kanunu konusunda İçişleri Bakanı’nın AB’yi tatmin edecek mesajlar verdiği kuşkulu.

Buna karşılık, sınırların korunması konusunda muhataplarını memnun edecek tatminkâr açıklamalarda bulunmuş olması çok muhtemeldir.

İşte buna karşılık AB de vize serbestisi yerine, “seyahatlerin kolaylaştırılması”, yani vize kolaylığı vaadinde bulunmuştur.

Vize kolaylığı derken, herkesi kapsayacak bir kolaylık olmasını beklemiyorum. İş insanları, öğrenciler, akademisyenleri kapsayacak bir kolaylık söz konusu olacak gibi duruyor. Tabii kolaylıktan ne anlaşıldığını da uygulamada görmek gerekecek.

AVRUPA KOMİSYONU TÜRKİYE RAPORUNU BUGÜN AÇIKLIYOR

Aslına bakarsanız, vize kolaylığı sadece göç meselesi ile bağlantılı değil. Seçimlerden sonra AK Parti iktidarı ile bir beş sene daha devam edileceğini anlayan AB Türkiye ile daha yapıcı ilişki kurmanın arayışına girdiler.

Türkiye’nin demokratik reform sürecine geri dönmesi söz konusu olmayacağı ve buna bağlı olarak müzakere sürecinin de canlanmasının mümkün olmadığından hareketle bir ara formül buldular. Avrupa Komisyonu ile Birliğin dış politika şefine, Türkiye konusunda “adaylar için her sene çıkan ülke raporu” dışında bir rapor hazırlamasını istediler.

Bu rapor yarın Konsey’e yani AB’nin karar alma organına sunulacak. Bir son dakika değişikliği olmazsa, raporun tamamı kamuoyuna açıklanmayacak ama içeriği bir basın toplantısı ile tanıtılacak…

AB’NİN TÜRKİYE İKİLEMİ

… Bugünkü basın toplantısında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerinin başlamasının şartlarına ilişkin laf kalabalığı yapılacaktır.

Bu cümle vize konusundaki gibi size çok dolambaçlı gelmiş olabilir.

Bu muğlaklığın temelinde Avrupa başkentlerinin yaşadığı ikilem var. Bir yandan göç meselesi nedeniyle iktidarı hoş tutmak isterken, diğer yandan iktidarın gerek Hamas konusundaki tutumu gerekse Rusya ile artan ticaretini ödüllendirmek istemiyorlar.

Sonuçta ihtimalen AB’nin şapkasından çıka çıka züğürt tesellisi bazı gruplar için vize kolaylığı çıkacak.

O kolaylığın da infial boyutuna gelen şikayetleri ne kadar bertaraf edeceğini de uygulamada göreceğiz…”

—O—

Barçın Yinanç’ın “AB Şapkadan Vize Kolaylığı Çıkaracak” başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayın