Sahibinden com’a Ne Oldu?

Sahibinden com’a Ne Oldu?

Last Updated on 5 Ocak 2024 by Turizm Günlüğü

Güne Türkiye’nin en büyük alım – satım ve kiralama platformu olan Sahibinden.com web sitesinin açılamaması ile başladık.  Sahibinden com’a Ne Oldu?

Türkiye’nin gayrimenkul, araç alım satım piyasanın kalbi durdu sanki. Bir anda ticaret durdu diyebiliriz.

Aslında yaşanan olay çok basit, “sunucu erişim sorunu” her markanın başına gelebilen ve sonrasında toparlayabildiği olası bir durum. Ama mevzu büyük bir ticaretin yürütüldüğü platform olunca “Nasıl böyle bir hata yapılır? Domain neden yenilenmez?” denildi.

Yazımı okuyan web sitesi olan kişilerin de alan adlarının süresinin ne zaman dolacağını bildiğinden emin değilim.

Marka krizi yaşandı, herkes bir yorumda bulundu:

“Oh olsun size, fiyatları uçurursanız hak ettiniz!”

“Bilinçli kapadılar. Ben olmazsam ticaretiniz de olmaz mesajı vermek istediler.”

“Domain’i satın alan firma, 250 milyon dolar istiyor. 2025 yılına kadar satın almış.”

Gibi onlarca haber yayıldı. sahibinden.com yaptığı açıklamada haberlerin asılsız olduğunu belirtti. Günün sonunda da alan adı hizmeti aldıkları firmanın konuyu çözdüklerini ileten bir basın açıklaması ile site yayına alındı.

Sahibinden.com’un yaşadığı durum söylediğim gibi her markanın / işletmenin başına gelebilecek bir olay.

Gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz ama iddialara göre ele alırsak ders çıkarılacak şeyler olduğunu söyleyebiliriz.

  • Alan Adı Yenileme Süresi Nedir?
  • Alan Adı Yenilenmediğinde Ne Olur?
  • Alan Adı Takibi Nasıl Yapılır?

Yeni bir şirket kurdunuz, isminizi tescillettiniz ya da tescilletmediniz, bir internet sitesi açtınız ve markanızın adını içeren bir alan adı aldınız. 1 yıllık süreniz başladı. Alan adınızın süresi doldu, yenilemeyi unutursanız siteniz kapanır ve o yenilemediğiniz alan adlarını almayı bekleyen şirketler o anda satın alır.

Öncelikle bu takibi sizin adınıza yetkilendirdiğiniz şirketler yapmalıdır ve ana işleri bu olmalıdır. Ticaretinizi yönetirken, web sitenizin alan adı takibini yapmanız muhtemelen geçerlilik tarihini unutmanıza neden olacaktır.

Alım – Satım – Kiralama İşi Yapıyorsunuz, Tek Kaynağınız Sahibinden.com…

Öyleyse yanlış yol diyebilirim. E-ticaret sitelerine güvenip ticaretini onlarla yürüten firmalar için büyük hata.

Ajans olarak firmalara kendi web sitelerini açmayı teklif ettiğimizde;

  • “Biz zaten Trendyol’da satıyoruz.”
  • “Oteli Booking.com ile dolduruyoruz.”
  • “Ev ve arsaları sahibinden.com’da satıyoruz.” cevaplarını aldığımız çok oldu.

Sonuç: “Kendi sitemizi açmamıza gerek yok”

Otellere kendi rezervasyon ağlarının olması gerektiğini söylediğimizde; “OTA’lar ile yürütüyoruz” cevabı alıyoruz.

Tüm yüksek komisyonlara rağmen kimse marka olmak istemiyor, bugün onlarca gayrimenkul şirketi araç kiralama şirketi birçok firmanın ticareti durdu ve sebebi bu yolu izleyerek ticaretlerini başkalarına bağlı yönetmek istemeleriydi.

Online hizmet aldığınız, satış yaptığınız siteleri kullanmayın, kötü bir tercih demiyoruz, tek tercih bu olmamalı diyoruz.

Gayrimenkul şirketleri kendi web sitelerine yatırımlarını yaparak marka olmaya ve pazarlamaya önem verselerdi bugün sahibinden.com’un kapanmasından etkilenmezlerdi. Sitenin kapanması her ne sebepten olursa olsun, bir günlük de olabilir bir ayda sürebilirdi.

Bize firmaların marka olması gerektiğini gösterdi. Tıpkı pandemi döneminde internette var olan firmaların para kazanıp, internete yatırım yapmayan firmaların ticaretinin durması gibi bir olay aslında.

Alan Adının Süresinin Dolması ise;

Web sitelerinizin alan adı yenileme sürelerinin takip edilmesi, web sitenizin panel giriş bilgilerinin sizde olması, emin olmadığınız üçüncü kişilerle paylaşılmaması, herhangi bir hukuki sözleşme olmadan bir web sitesi yaptırıp, bu kişilere güvenip markanızı onlara emanet etmeniz markanıza yapacağınız büyük yanlışlardır.

Böyle yüzlerce, binlerce firma var diyebilirim. Sadece “web sitesi yapıyorum” diyen kişilere güvenerek web sitelerini yaptıran ve sonunda da ya alan adlarını kaybeden ya panele giriş dahi yapamayan, şifrelerini bulamadıkları için kişilere bağlı ticaretini yöneten insanlar var.

Bu duruma düşmemeniz için profesyonel, hukuki yaptırımı olan sözleşmeler ile iş yapan ajanslarla çalışmanızı öneriyorum.

Yaşanan çok büyük bir ders, tüm online hizmet veren firmalar için. Tabi bu arada diğer markalar Hürriyet Emlak, Zingat gibi rakipler hızlıca reklam vermeye başladılar. Radyoda, televizyonlarda hemen reklam vermeye başladılar.

Rakipler krizi tamamen fırsata çevirdi. Çünkü rekabet acımasızdır.

Markanıza önem verin, markanızı büyütün, başka markaların altında satış yapsanız bile onlara bir şey olduğunda ticaretiniz devam etsin.

Bugün herhangi bir gayrimenkul şirketi olduğunuzu düşünelim ve kendi markanıza yatırım yaptığınızı, Google reklamlarını yönettiğinizi, SEO hizmeti aldığınızı, sosyal medya hizmeti aldığınızı düşünelim. Portföyünüze bütün siteler kapansa dahi müşterileriniz ulaşacaktır. Satılık- kiralık diyerek arama yaptıklarında sizin web siteniz potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkacaktır. Böyle bir krizden ticaretiniz etkilenmeyecektir. İşinize devam edebileceksiniz.

OTELLER DERS ÇIKARMALI

En çok da otellerin ders alması gereken bir durum bu…

“Booking.com”, “Hotels.com” gibi online platformları tabii ki rezervasyonlarınızı açacaksınız; Trivago gibi ve bunun gibi dahası…

Fakat kendi web siteniz olmadığında kendi pazarlamanızı yapmadığında sadece bu alanların hizmet verdiği sürece sizde var olabilirsiniz dijital pazarlama da organik olarak ilerleme şansınız yok tamamen bu platformlara bağlı olarak rezervasyonlarınızı yönetimi gerçekleşebilir.

Doluluğunuz buna bağlıdır. Booking.com’un Türkiye’de kapandığı sürede de aynı şey yaşandı.

Birden tüm oteller ne yapacağını bilemedi rezervasyon alamadı sadece yurtdışından müşterileri aldı, misafirleri aldı. Kendi markasını büyüten, kendi rezervasyon ağıyla çalışna oteller böyle bir durum yaşamadı.        Sahibinden com’a Ne Oldu?

Önce görüştüğümüz birçok otel müşterimiz alan adlarını yenilemediği için isimlerini kaybettiler.

Aynı şekilde güvenlik sertifikalarını tamamlamadıkları için ve bunun farkında bile olmadıkları için Google tarafından indekslenmediler ve hep arka sayfalarda kaldılar ve yine benzer bir durum panel bilgilerine erişmediler panel bilgilerine erişemedikleri için siteleri yayında kaldı ama hiçbir zaman sitelerinin güncellemediler.        Sahibinden com’a Ne Oldu?

Ticareti dijitale bağlı olan firmalar, turizm firmaları, araç kiralama şirketleri, oteller, restoranlar, bunların tamamının marka olmaktan başka çaresi yok.

Marka olmaktan, korkmaya da gerek yok profesyonel bir ajanstan hizmet almanız yeterli.

Özetle; “marka olmak” kendi ticaretinizin sahibi olmanızı sağlar.