Otel Pazarlamasında Yapay Zeka: Kullanım Durumları ve Perspektifler

Otel Pazarlamasında Yapay Zeka: Kullanım Durumları ve Perspektifler

Last Updated on 9 Şubat 2024 by Turizm Günlüğü

Madrid’de düzenlenen uluslararası turizm fuarı FITUR kapsamında, “Otel Pazarlamasında Yapay Zeka: Gerçek Kullanım Durumları” başlıklı bir panel tartışması gerçekleştirildi. BEONx ve Hotelverse tarafından ortaklaşa düzenlenen bu etkinlik, sektör profesyonellerini bir araya getirdi.

Son yıllarda teknoloji önemli ölçüde ilerlese de, gerçek bir yapay zeka devrimi sadece geçen yıl meydana geldi. Ancak turizm endüstrisindeki gerçek etkisi, pratik amaçlar için nasıl uygulandığına bağlı olacak. Yakın zamanda FITUR’da bu konuda konuşan önde gelen otel zincirlerinden bir grup uzmandan bahsedildi, daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Madrid, 8 Şubat 2024 – FITUR çerçevesinde, yakın zamanda Madrid’de gerçekleşen uluslararası turizm fuarında, “Otel pazarlamasında yapay zeka: gerçek kullanım durumları” başlıklı bir panel tartışması BEONx ve Hotelverse tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Google’da Enterprise Account Executive olarak görev yapan Lorena Nieto’nun moderatörlüğünde gerçekleşen konuşma, Bahia Principe’den Gabriel Bergas, RIU’dan Juan Campins, HYATT’tan Sergio Juan Lozano ve Barceló Hotels’ten Jaume Vidal gibi önde gelen otel endüstrisi profesyonelleri ile yapıldı.

Otel Pazarlamasında Yapay Zeka: Kullanım Durumları ve Perspektifler
Otel Pazarlamasında Yapay Zeka: Kullanım Durumları ve Perspektifler

“Yapay zeka gerçek bir devrimdir, artırılmış gerçeklik gibi bir blöf değildir”

İlk söze Bahia Principe’den Gabriel Bergas başlayarak: “Yapay zeka gerçek bir devrimdir, artırılmış gerçeklik gibi bir blöf değildir. AI başladı, ilerleyecek ve hayatımızın tüm yönlerinde büyük bir etki yapacak” dedi. Bergas, yaratıcı AI’nin çalışan verimliliğini ve yaratıcılığını artıracağını vurgulayarak, belirli kullanım durumlarına AI’yi nasıl uygulayacağını anlamanın önemini belirtti ve teknolojinin birkaç yıl içinde “bir emtia” olacağını söyledi.

“Sonunda hepimizin aradığı şey bu: makinelerin bizim için çalışması, böylece müşterilere daha iyi hizmet sunabiliriz”

RIU’dan Juan Campins: “Sonunda hepimizin aradığı şey bu: makinelerin bizim için çalışması, böylece müşterilere daha iyi hizmet sunabiliriz,” dedi. O, yaratıcı AI’yi, müşteri deneyimini kişiselleştirmek ve ölçeklendirmek, iç süreçleri optimize etmek için bir fırsat olarak gördü.

“Şu anda gördüğümüz sadece buzdağının görünen kısmı, altında bizi bekleyen çok daha fazlası var”

HYATT’tan Sergio Juan Lorenzo genel olarak AI ile gelecek devrimden ve bu teknolojinin süreçleri nasıl iyileştirebileceğini, maliyetleri optimize edebileceğini ve gelirleri artırabileceğini konuştu. “Şu anda gördüğümüz sadece buzdağının görünen kısmı, altında bizi bekleyen çok daha fazlası var” dedi.

“Otel endüstrisi, verilerin gücünü ve analiz edilen bilgileri etkin bir şekilde kullanma kapasitesini keşfetmeye yönelik bir dönüşüm yaşıyor”

Verinin temel olduğunu vurgulayarak “Kendi endüstrimiz AI yüzünden değişti” diyen Barceló Hotels’ten Jaume Vidal, endüstrinin verinin önemine doğru kaydığını belirtti, AI’nin kararları bilgilendirmek için ilgili verileri analiz etme ve kullanma yeteneğine dayandığının altını çizdi.

İster müşteri deneyimiyle ilgili olsun ister çalışan verimliliğiyle ilgili olsun; konuşmacılar, işletmelere yardımcı olacak kullanım durumlarına odaklanmanın önemini tartıştılar.

“Pratikte her şey ölçülebilir, sadece neyi ölçeceğinizi bilmek gerekiyor”

Katılımcılar, yaratıcı AI projelerinde başarının nasıl ölçüleceğinin önemini tartıştılar. Gabriel Bergas, “Pratikte her şey ölçülebilir, sadece neyi ölçeceğinizi bilmek gerekiyor. Her spesifik kullanım durumu için KPI’ları tanımlamak kritik önem taşır” dedi. Öte yandan Juan Campins, kullanım durumunun odak noktasına bağlı olarak metriklerin çeşitliliğini vurguladı, ister çevrimiçi pazarlama, bir web sitesi ya da bir chatbot olsun.

Katılımcılar Şirketlerindeki Yaratıcı Yapay Zeka Uygulamalarını Paylaştı: Eğitimin ve Yapay Zekaların Orkestrasyonunun Önemi Vurgulandı

Eğitimin önemi, “AI dalgasını sörf yapmak” için çevreyi kaybetmenin değişim yönetimi ve süreçleri ve müşteri deneyimini iyileştirmek için farklı yapay zekaların orkestrasyonu vurgulandı. AI kullanım durumlarının birkaçı müşterinin sesine odaklandı, bunun sentezlemeye, odaklanmaya ve önceliklendirmeye yardımcı olduğunu belirterek, nerede iyileştirme yapılacağını (hangi hacimde ya da hangi öncelikler üzerinde) ifade ettiler.

Makine Öğrenimi ile Dijital Vitrinlerin Kişiselleştirilmesi: Müşteri Etkileşimini ve Dönüşüm Metriklerini Artırma

Diğer kullanım durumları, dijital vitrinlerin kişiselleştirilmesinde makine öğreniminin uygulanmasına odaklanıldı, müşteri etkileşimini artırarak ve dönüşüm metriklerini iyileştirerek bu başarıyı e-posta pazarlaması ve görüntülü kampanyalara genişletildi, kişiselleştirilmiş yaratıcılarla reklam yönetimi daha verimli hale getirildi.

Çağrı Merkezlerinde Yapay Zekanın Rolü: Chatbotlar ve Çağrı Tarama ile Verimlilik ve Kişiselleştirilmiş Müşteri Etkileşimlerinin Artırılması

Ayrıca, chatbotlar ve çağrı tarama yoluyla çağrı merkezlerinde AI’ın uygulanması tartışıldı, bu da e-postalara daha verimli bir şekilde yanıt verilmesini sağladı ve daha kişiselleştirilmiş etkileşimler sunuldu. Takımın doğru şekilde eğitilmesi esastır ve anahtar, bu yapay zekaları süreçleri ve müşteri deneyimini iyileştirmek, böylece dönüşümleri artırmak için orkestrasyon yapmaktır.

Verinin Evrimi ve Yapay Zeka: Müşteriyi Kişiselleştirilmiş Bir Şekilde Tanıma Kapasitesinin Artırılması

Verinin öneminin evrimi tartışıldı, bu, yapılandırılmış veritabanlarından bugün müşteriyi özgün ve kişiselleştirilmiş bir şekilde tanıma yeteneğine kadar evrimleşti, müşteri odaklı girişimleri yönlendirmek için. Son yıllarda, dönüşüm bir zamanlar belki sadece cinsiyet veya medeni durumu bilinen müşteri bilgilerini çeşitlendirmeye odaklandı. Yapay zeka, daha etkili pazarlama ve gelir stratejileri için müşteri profillerini analiz etmeyi kolaylaştırır.

Yaratıcı Yapay Zeka: İç Ekipler Üzerindeki Etkisi, Rol Dağılımı ve Profil Oluşturma

Panelistler ayrıca, yaratıcı AI’nin iç ekipler üzerindeki etkisini, rol dağılımı ve profil oluşturma açısından tartıştılar. Tüm roller için eğitimin önemi ve teknolojinin demokratikleştirilmesi vurgulandı. Katılımcılar, başarılı projeler için değişim yönetimi ve departmanlar arası işbirliğinin hayati önem taşıdığını vurguladılar.

Konaklama Endüstrisinde Yaratıcı Yapay Zekanın Önemi ve Teknolojik Devrime Uyum Sağlamanın Gerekliliği

Panel, konaklama endüstrisinde yaratıcı AI’nin önemini ve teknolojik devrime stratejik ve iş odaklı bir şekilde uyum sağlamanın gerekliliğini vurgulayarak sona erdi. Sürekli eğitim, değişim yönetimi ve karlı kullanım durumlarını tanıma, bunları birbirinden önce tespit etme ve önceliklendirme yeteneğinin, turizmde yapay zekanın başarılı uygulanması için anahtar unsurlar olduğu belirtildi.