‘Doğum turizmi’ sektörü ortaya çıktı

Last Updated on 2 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Turizmle ilgili yeni bir olay ortaya çıktı. İnanç, kış, güneş, deniz, kum turizmine Amerika’da ortaya çıkan ‘doğum turizmi’ eklendi. Türkiye’den de giden hamile kadın sayısı çok.

Amerika’da ortaya çıkan doğum turizmi ile ilgili istatistikler tutuluyor. Center for Immigration Studies (CIS) – Göç Çalışmaları Merkezinin tahminlerine göre de her yıl 36 binden fazla kadın doğum yapmak üzere Amerika’ya geliyor. CIS, doğum turizminden en fazla faydalanan ülkelerin Çin, Tayvan, Kore, Nijerya, Türkiye, Rusya, Brezilya ve Meksika’nın olduğuna dikkat çekiyor.

GÖÇMENLİK YERİNE BEBEK DÜNYAYA GETİRMEK YETERLİ

Amerika da bir haber ajansının gündeme getirdiği haberde, ülke, yaşanan göçmenlik tartışması, Meksika sınırını duvarla kapatmak, Amerika’ya mülteci girişlerini durdurmak ve Amerika’da yasadışı bulunan göçmen ailelerin akıbeti ile ilgili konuları tartışıyor. Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump, seçim kampanyası boyunca, daha katı göçmenlik politikaları uygulanması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Amerika’da yaşamaya çalışan binlerce yabancı, uzun ve zorlu göçmenlik sürecinden geçmesine gerek kalmıyor ve onun yerine Amerika’da bir bebek dünyaya getirmeleri yeterli olacak.

ABD ANAYASASINA GÖRE DOĞAN ÇOCUKLAR VATANDAŞ OLUYOR

Haberinde, yabancıların doğum yapmak için Amerika’ya seyahat etmelerini yasaklayan bir yasa olmadığını dile getiren VOA Amerikanınsesi haber ajansı, anayasaya göre de Amerika’da doğan çocukların, otomatik olarak vatandaş olduğunu, çocuklarının doğumuyla vatandaşlık kazanmaya çalışanların, ülkedeki sağlık sigortası sistemini istismar ettiğini ve bazı durumlarda bebeklerinin hayatını tehlikeye attıklarını iddia etti.

Amerika Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) sözcüsü Virginia Kice’den de konu ile ilgili görüş alınmış. Kice, hamile kadınların Amerika’ya girmesini yasadışı kılan bir yasa olmadığını söylüyor. Kice, ancak, Amerikan vatandaşlığı umuduyla hareket eden kadınların birçoğunun vize başvurusunda ziyaret nedenlerini doğru beyan etmediklerini, bunun da suç olduğuna açıklıyor.

ANNE BABA’DA YEŞİL KART ALABİLİYOR

‘Doğum turistlerinin’ büyük kısmını da ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu ülkelerden olduğu belirtiliyor. Bazılarının da daha iyi sağlık hizmetlerinden faydalanmak için Amerika’da doğum yapmayı tercih ettikleri, diğerlerinin çocuğunun gelecekte bir gün ailenin ‘Amerikan rüyasını’ gerçekleştirmesine yardımcı olmasını amaçlıyor.

DOĞUM TURİZMİ ÇOK KARLI

Ülkedeki kanunlara göre, Amerika’da doğan çocuklar, hükumet yardımları, ücretsiz eğitim ve burs gibi ülkedeki diğer vatandaşların yararlandığı imkanlardan faydalanmak için Amerika’ya geriye dönebilme fırsatları var. Devlet memurluğu dahil birçok işte çalışma şansı, Amerikan pasaportu sayesinde dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat etme imkanlarını kazanabiliyor. Daha da önemlisi Amerika’da doğan çocuklar 21 yaşına geldiğinde de anne ve babasına yeşil kart başvurusunda bulunma imkanları var.

ABD’DE DOĞUM YAPMANIN BEDELİ 80 BİN DOLARI BULUYOR

Doğum turizminin ülkeye kalifiye göçmen getirdiğini düşünülüyor. Bunun yanında birçok Amerikalı ve uluslararası şirketler doğum turizmini zenginleşme yolu olarak değerlendiriyor. Şirketler, ailelere 80 bin doları bulabilen hizmet bedelleri karşılığında Amerikan vatandaşlığına sahip sağlıklı bebek sözü vermiş oluyorlar. Bu ülkeye ciddi ekonomik getiri sağlıyor.

Vatandaşları Amerika’ya vizesiz giriş yapabilen yaklaşık 40 ülke var. Bu ülkelerden gelen hamile kadınlar, vize dolandırıcılığı yapmadan Amerika’da doğum yapıyor.