Azerbaycan’ın gizli cennetine Türklerden büyük ilgi

Sheki Palace Hotel Genel Müdürü Ersen Eğilmez

Last Updated on 20 Mayıs 2017 by Yaşar Çelik

Azerbaycan’ın üçüncü büyük şehri Sheki’nin tarihi otellerden biri olan Sheki Palace Hotel’de Genel müdür olarak 3 ay önce göreve başlayan Ersen Eğilmez, otelin kısa süre içinde Türk müşteriler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Bölgede turizm potansiyelinin giderek arttığına dikkati çeken Eğilmez, 2017’in başında Spa ve spor merkezinin de hayat geçtiğini ifade etti.

Bölgenin turizm potansiyeli ve otel hakkında bilgi veren Eğilmez şunları söyledi:

“Bakü’den sonra en popüler turizm destinasyonu olan Sheki’ye son yıllarda özellikle Ortadoğu’dan yoğun bir ilgi var. Sheki İpek Yolu güzergâhında olduğu için bir geçiş rotası, bu yüzden son yıllarda bu bölgeye gelen herkes Sheki’ye uğruyor. Türkiye’den arabası ile gelen ya da motosiklet grupların en uğrak yeri olmaya başladı Sheki. Türkler buraya geldiklerinde, Türk bir otel müdürü ile karşılaştıklarında çok seviniyorlar. Bölgedeki turizm potansiyeli son yıllarda büyük artış gösterdi. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin hazırladığı (Türk Keneşi), geleneksel İpek Yolu üzerindeki önemli noktaları kapsayan “Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi” projesinin de bu canlılığı artırmada büyük katkısı olacağına inanıyorum. Bu çalışmanın hayata geçmesinden sonra Azerbaycan turizminin büyük bir sıçrama yapacağını umuyoruz.”

GİZLİ CENNET SHEKİ

Sheki’nin yılda 1 buçuk milyondan fazla turist çektiğini söyleyen Eğilmez, “Burası huzur dolu bir destinasyon. Dağların içinde doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir yer. Gelen ziyaretçiler en azından birkaç gün burada vakit geçirmek istiyor. Bölgede ayrıca çok ünlü tarihi yapılar yer alıyor. Bunlardan en önemlileri; Sheki Yukarı Kervansarayı, Sheki Han Sarayı, Sheki Kish Koyu Kafkaz Albanyası’nın en eski Kilisesi ve Kish Mabedi. Hafta sonları da Bakü’den ziyaretçi geliyor. Tarih, doğa ve huzur dışında bence Sheki’deki en önemli şey, Azerbaycan’dan farklı olarak bölgeye ait bir gastronomi kültürünün olmasıdır. Türkiye ile kıyaslarsanız burayı Edremit ve Şirince arasında bir yere koyabilirsiniz.

YÜZDE 82 DOLULUK İLE ÇALIŞIYORUZ

Son dönemde Avrupa ve İrandan da turistlerin geldiğini ifade eden Eğilmez, “Arap ülkelerinden Irak ve Lübnan’dan gelenlerde bir artış söz konusu. Bakü’de belli başlı 6-7 tane acente Sheki’yi iyi pazarlıyor ve burayı bir tur olarak satıyorlar. Bakü’den başlayan turlar Gence, Kebele ve Sheki’de sonlanıyor. Sonra buradan çıkıp Gürcistan’a geçiyorlar. Gürcistan buraya 140 kilometre mesafede. Ana bir istasyon olmamasına rağmen Sheki, bir geçiş istasyonu olarak popülerliğini koruyor. Yıl içerisinde otelimizin çalışmadığı 3- 3,5 ay var. Ocak- Şubat ve Mart ayları, bazen de Aralık. Şu anda da doluluğumuz %96″dedi.

AZERBAYCAN TURİZMİNİN ÖNÜ AÇIK
Azerbaycan’da son yıllarda yapılan yatımları Türkiye’nin 15 yıl öncesine benzeten Eğilmez, Azerbaycan’daki turizm yatırımlarının çoğunun Bakü’ye yapılmış olduğunu ifade ederek, İş merkezlerinin çokluğu nedeniyle Bakü’nün de popüler bir destinasyon olduğunu söyledi. Bakü’de gerçekleştirilecek İslam Oyunları nedeniyle bölgede çok ciddi bir turizm potansiyeli olduğuna da dikkati çeken Eğilmez,”Bakü bu sene F1 takvimine girdi. Tarkan ile çok büyük bir F1 açılışı organize ediliyor. Haziran’da yapılacak yarış nedeniyle Bakü’deki tüm oteller doldu. Bakü turizm yatırımına doyduğu için artık yavaş yavaş Gence ve Sheki’ye de yatırımlar yapılmaya başlandı. Geçen yılın başında 300 milyon dolarlık bir sermaye ile MARKAL adında büyük bir otel açıldı. Gebele’de Uludağ’da bile olmayan müthiş bir kayak tesisi var. Azerbaycan’da benim gördüğüm en büyük eksiklik maalesef hizmet sektöründe çalışan personelin eğitimsiz olmasıdır. Personel eğitimine önem verilir, gerekli teşvikler alınır ve kara yolları düzeltilirse kesinlikle Azerbeycan turizmi için daha parlak bir dönem başlar. Örneğin Gence’de uluslararası bir hava alanı yok. Kesinlikle uluslararası bir hava alanı olmalı.

SHEKİ PALACE HOTEL HAKKINDA

Otelimizde toplam 45 oda olmasına rağmen metre kare olarak geniş olan odalarımız özellikle kalabalık aileler tarafından tercih ediliyor. Çocuklar için oyun odalarımız, şehre tamamen hakim ve çok güzel manzarası olan iki tane terasımız, iki tane restoranımız, toplantı salonlarımız ve küçük work shoplar halinde çalışabileceğiz 6 tane salonumuz mevcut.

BAŞARILI BİR YÖNETİCİ

Yaklaşık 3 aydır Azerbaycan’dayım. Bu benim ilk Azerbaycan tecrübem. Bundan önce açılış otellerinde görev yaptım. En son çalıştığım grup Hilton World White’dı. Kahramanmaraş’ta Hilton otelini açtım. Açılış genel müdürüydüm, bunun yanı sıra yiyecek içecek operasyonlarını da yürüttüm. Ondan önce 3,5 yıla yakın Koç grubundaydım. Divan Gaziantep otelinin, açılışında tüm yiyecek içecek operasyonunu yürüttüm. Yine Rixos ve Sheraton’da çalıştım. Genelde uluslararası zincirlerde çalıştım. Sheki Palace Hotel ise Azerbeycan’ın köklü bir grubu olan C grup yatırımıdır. C grubun Azerbaycan’da toplam 5 oteli var. Bu sene Bakü’de yeni bir otel daha açacaklar. 128 odalı tam bir iş oteli olacak.

Yoruma kapalı.