Alaçatı’nın kültür mirasını ve turizm değerlerini korumak için manifesto yazıldı

Last Updated on 24 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Antik çağlara uzanan geçmişi, Rum-Balkan kültürü mirası ve turizm değeriyle çok özel bir yaşam kültürü sunan Alaçatı için, Alaçatı Turizm Derneği ve tüm Alaçatılılar ‘Alaçatı bizim’ diyerek kolları sıvadı. Alaçatı’nın Manifesosu’nu yazarak ‘Alaçatı Yaşam Kültürü’nü korumak için belediyenin de desteğiyle harekete geçti.

Alaçatı yerli halkı, işletmeler ve 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren Alaçatı Turizm Derneği (ATD) ‘Alaçatı’yı Alaçatı yapan değerleri ve yaşam kültürünü koruma’ amacıyla çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor.

150 işletme üyesi bulunan dernek, halkı da yanına alarak 13 maddelik detaylı bir Alaçatı Manifestosu hazırladı. 22 Ağustos 2017 Salı günü imzaya açıldı. Herkesin benimsemesi için Köşe Kahve’’de ve birçok işletmede imzaya açılmış olan manifesto birçok işletmede ve sokakalarda görünür yerlerde asılacak.

Alaçatı Turizm Derneği adına Celal Bayraktaroğlu, Alaçatı’nın sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin önemli bir değeri olduğunu belirterek hem işletmeler ve oteller hem de ziyaretçiler tarafından özenle korunması gerektiğine dikkat çekiyor ve devam ediyor: ‘Romantik sokakları, gurme restoranları, butik otelleri, tasarım butikleri, antikacıları, sanat galerileri ve rüzgar sörfü ile cazibe merkezi olan ve sürekli artan ziyaretçi ilgisi nedeniyle Alaçatı’yı koruma ve iyileştirme çalışmalarının önemi her geçen yıl daha da artıyor. Bu nedenle Alaçatı Turizm Derneği’nin, belediyenin ve diğer sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle sürdürülebilir koruma projeleri Alaçatı’nın gelecek yıllara aynı değerde taşınmasını amaçlıyor’ diyor.

EĞLENCE VE DİNLENCE BİR ARADA OLABİLMELİ

Alaçatı’nın dinlence yeri olarak değer kazandığı günlerde farklılığı ile öne çıktığını ifade eden Bayraktaroğlu, artan misafir sayısı ile paralel olarak yükselen müzik sesleri ve sokaklara taşan masa sandalyelerin Alaçatı’nın algısını değiştirdiğini ve eksenin eğlenceye kaydığını söylüyor.

Alaçatı’nın romantik ve huzurlu yaşamı ile genç, dinamik eğlence hayatının iyi bir planlama ile birlikte yaşatılabileceğine inanan Bayraktaroğlu, Alaçatı halkı ve Belediye ile birlikte el ele vererek yalnızca Alaçatı’ya özgü taş evlerin değil işletme, trafik, ışık tonu, sessizlik ve huzurun korunmasına yönelik konularda önlemler almaya çalıştıklarını belirtiyor.

BELEDİYE İLE ORTAK PROJE

Alaçatı Turizm Derneği adına konuşan Celal Bayraktaroğlu, bölgenin daha fazla değişime uğramadan korunabilmesi için Çeşme Belediyesi ve diğer sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, gürültü kirliliği için halk hareketleri başlatarak insanları daha duyarlı olmaya çağırıyor. Belediye’nin de manifestoyu imzalayarak ortak bilinç yaratmakta destek olduğunun altını çiziyor.

Özetle çevrenin ve Alaçatı yaşam kültürünün korunmasında yerel yönetimlerle birlikte sorumluluk alan ATD ve halk, belediye ile işbirliği içinde kaliteli ve kontrollü eğlence anlayışının benimsenmesi için Manifesto ile özenle çalışmalarına devam edeceklerini belirtiyor.

ALAÇATI VE ALAÇATI YAŞAMINI KORUMA MANİFESTOMUZ

BELDEMİZE VE YÖREMİZE ÖZGÜ DEĞERLERİ KORUMAK VE YAŞATMAK

1-ALAÇATI YAŞAM KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKAR KORURUZ
2-ALAÇATI SAKİNLERİNİN KÖYİÇİNDE KALMASINI İSTERİZ
3-MAHALLEMİZİ VE KOMŞULARIMIZI ÖNEMSERİZ
4- ÇEVREMİZİ VE TARİHİMİZİ KORURUZ
5-SANATI VE SANATÇIYI DESTEKLERİZ
6-YEREL ÜRETİMLERİMİZE VE LEZZETLERİMİZE SAHİP ÇIKARIZ
7-YÖREMİZE ÖZGÜ DEĞERLERİ VE DOĞAYI KORURUZ
8-SÖRF SPORUNUN GELİŞMESİNE DESTEK VERİRİZ
9-ALAÇATI’YI TEMİZ TUTMANIN HEPİMİZİN GÖREVİ OLDUĞUNU BİLİRİZ
10-GÜRÜLTÜ İLE MÜCADELE ETMEKTEN KAÇINMAYIZ
11- MİSAFİRLERİMİZİN KEYİFLİ TATİL GEÇİRMESİNİ ÖNEMSERİZ
12-MİSAFİRLERİMİZİN DE ALAÇATI YAŞAM KÜLTÜRÜNE SAYGI GÖSTERMESİNİ İSTERİZ
13-MİSAFİRLERİMİZİN GÖRÜŞLERİNİ ÖNEMSERİZ

BELDEMİZE VE YÖREMİZE ÖZGÜ DEĞERLERİ KORUMAK VE YAŞATMAK

1-ALAÇATI YAŞAM KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKAR KORURUZ

Alaçatı tarihi çok köklü bir geçmişe sahiptir. Alaçatı yaşam tarzı ise mimari dokunun üzerine inşa edilmiş; koruma altına alınan evleri, butik otelleri, çok özel restoranları, canlı müzik konsept mekanları, antikacıları, sanat atölyeleri, sanat galerileri, plajları ve sörf merkeziyle dünyada eşi benzeri olmayan bir köydür. Alaçatı yaşam kültürümüzü önemsiyoruz. Bozulmasına asla izin vermeyiz.

2-ALAÇATI SAKİNLERİNİN KÖYİÇİNDE KALMASINI İSTERİZ

Alaçatı’nın yerel halkının yaşam kültürünün içinde olması mozağin en en önemli parçasıdır. Öncelikle Alaçatılılar’ın meslek sahibi olmasını önemser, birbirimize destek veririz.

3-MAHALLEMİZİ VE KOMŞULARIMIZI ÖNEMSERİZ

Alaçatılılar olarak birbirimize karşı saygılıyız. Komşularımızla sıcak ilişkiler ve karşılıklı saygı, yaşam kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturur. Hayvanların hayatın önemli bir parçası olduğunu bilir, sevgi dolu yaklaşırız. Aynı saygı ve sevgiyi içeren davranış şeklini misafirlerimizden de bekleriz.

4- ÇEVREMİZİ VE TARİHİMİZİ KORURUZ

Tarihi taş evlerin ve yeni yapıların mimarisi Alaçatı’nın mimari dokusuna uygun yapılmıştır. Tarihi dokumuzun bozulmadan geleceğe taşınması için yeni imar alanları açılmasını istemeyiz.

5-SANATI VE SANATÇIYI DESTEKLERİZ

Sanat, Alaçatı yaşam kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Sanatın her dalındaki eseri ve sanatçıyı destekleriz. Misafirlerimizin de aynı önemi vermesini isteriz.

6-YEREL ÜRETİMLERİMİZE VE LEZZETLERİMİZE SAHİP ÇIKARIZ

Yerel lezzetleri, yerel markaları, Alaçatı’ya özel markaları koruyup yaşamasına özen gösteririz.

7-YÖREMİZE ÖZGÜ DEĞERLERİ VE DOĞAYI KORURUZ

Sakız ağaçları dünyada sadece Alaçatı ve Sakız Adası’nda yetişiyor. Sakız ağaçlarının bulunduğu bölgeler sit alanı olarak ilan edilip tel örgüyle korunmaya alınmıştır. Ayrıca sakız ağaçlarının ekonomiye kazandırılması için yeni bir sakız ağacı yetiştirme programı yapılıp uygulanması için çalışmalar yapılmaktadır.

8-SÖRF SPORUNUN GELİŞMESİNE DESTEK VERİRİZ

Alaçatı, dünyanın en önemli sörf alanlarından biridir. Avrupa sörf yarışlarının Alaçatı’da yapılması için çalışmalar devam etmektedir.

ALAÇATI YAŞAMI KALİTESİNİ GÖZETİR GELİŞTİRİRİZ

9-ALAÇATI’YI TEMİZ TUTMANIN HEPİMİZİN GÖREVİ OLDUĞUNU BİLİRİZ

Alaçatı bizim kocaman bir evimizdir. Sokakları belediyenin görevlilerinin haricinde de sürekli temizleriz. Herkes önce kapısının önünü temizlemeli, sonra bütün sokakları temiz tutmalı ve dar Alaçatı sokaklarında trafik kurallarına çok dikkat etmelidir.

10-GÜRÜLTÜ İLE MÜCADELE ETMEKTEN KAÇINMAYIZ

Gürültüyü, huzuru kirleten en görünmez tehlike olarak kabul ediyoruz. Biz Alaçatı yaşam kültürünü korumak için gürültü ile mücadele ediyoruz. Sizlerin de bu konuda hassas davranmasını ve buna dikkat edilmeyen ortamlarda ‘uyarıcı güç’ olmanızı isteriz. Gürültü ile ilgili bildirim ve şikayetlerinizi gerekirse ZABITA (0232 712 06 60 veya 153), İL ÇEVRE ŞEHİRCİLİK (181) ve EMNİYET (155) gibi ilgili mercilere şikayet etmekten kaçınmayınız. Sonuç alamadığınızda pes etmeyerek, gürültü ile ilgili mücadele eden derneklere başvuru yapınız.

11- MİSAFİRLERİMİZİN KEYİFLİ TATİL GEÇİRMESİNİ ÖNEMSERİZ

Sezon içinde evlerde ve işletmelerde küçük de olsa ışık olmasına dikkat ediyor, sokakların her saat canlı kalmasına ve misafirlerimizin günün, gecenin her saatinde Alaçatı’da keyif alarak dolaşmalarına imkân vermeye çalışıyoruz.

12-MİSAFİRLERİMİZİN DE ALAÇATI YAŞAM KÜLTÜRÜNE SAYGI GÖSTERMESİNİ İSTERİZ

Alaçatı yaşam kültürü konusunda misafirlerimizin bu yaşamı özümsemesi ve korunması yönünde bilinçlenmesi için elimizden geleni yapmaya özen gösteriyoruz. Misafirlerimizin de gürültü, temizlik ve Alaçatı’nın sakin yaşam kültürüne uymaları için aynı hassasiyeti rica ediyoruz.

13-MİSAFİRLERİMİZİN GÖRÜŞLERİNİ ÖNEMSERİZ

Tüm işletmelerle ilgili olumlu-olumsuz bildirimlerinizi önemsiyor, dikkate alıyoruz. Yapıcı ve iyi niyetli olan eleştiriler ve misafirlerimizin yorumları bizim için ödül değerinde kabul edilmektedir.

Alaçatı bizim, Alaçatı hepimizin…

ALAÇATILILAR VE ALAÇATI’YI SEVENLER