Detur CEO’su ve TÜRSAB Başkan adayı Firuz Bağlıkaya’dan önemli açıklamalar!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya

Last Updated on 29 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

Detur CEO’su ve TÜRSAB Başkan adayı Firuz Bağlıkaya, dün BloombergHT’de katıldığı Focus programında sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paralı turist Türkiye’ye gelmiyor!

Bayramlarda doluluk oranlarının temmuz-ağustos döneminin yüzde 30 üzerine çıktığını kaydeden Bağlıkaya, ancak bu dönemlerin sektör açısından sadece serum vazifesi gördüğünü kaydetti. Bağlıkaya değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti: “Otellerin dolu olması tek başına yeterli bir veri değil. Acaba oteller istenilen fiyatlarla satılabiliyor mu? 2005 yılında ortalama 850 dolar olan paket fiyatları bugün 700 dolar civarına gerilemiş durumda. Ciddi bir gerileme var ve bu gerileme yurt dışından gelen ziyaretçi sayısının düşüşüyle de orantılı. Alım gücü yüksek turistin başka destinasyonları tercih etmesiyle de her geçen gün daha da düşüyor.

2017 yılını yüzde 50 civarında bir kayıpla kapatacağız

Gelirler anlamında 2014 yılını veri olarak kabul edersek, 2017 yılını muhtemelen yüzde 50 civarında bir kayıpla kapatacağız. Yurt dışında oluşturulan Türkiye algısı nedeniyle, daha çok ‘demokrasi’ kaygısı olmayan ülkelerden turist almaya başladı Türkiye. Bu ülkeler ise harcama kapasitesi daha düşük pazarlar. Biz Orta Avrupa’da turist kaybettiğimiz sürece, kayıplarımızı telafi etme şansımız yok. Avrupa’dan, 2014’ü baz alırsak yüzde 50, 2015’i baz alırsak yüzde 40 civarında bir kaybımız var. En büyük kayıp yaşanan 3 ülke Hollanda, Almanya ve İngiltere. Yunanistan’dan bile yüzde 15 civarında kayıp var. Bu kayıplar çok önemli kayıplar.

2018’den itibaren toparlanma başlayacak

Türkiye önceden turist sayısı bakımında dünyada ilk 10’da, turizm geliri açısından da ilk 20’de idi. Ancak şu anda bunların dışındayız. Diğer taraftan şu anki tablo, Türkiye turizminin gerçek potansiyelini yansıtmıyor. 2018’den itibaren toparlanma başlayacak. Biz 2018 kapasitemizi hem 2016’nın hem de 2017’nin üzerinde planlıyoruz. Fakat Avrupalı turistin dönüşü Rusya’daki gibi hızlı olmaz. Mevcut hassasiyetlerden dolayı oradaki yolcunun geri dönüşü birkaç yılı alacaktır.

Kruvaziyer ve kongre gibi alternatif turizm alanlarında sıfıra yakın bir noktadayız

Her yerde terör oluyor ama Türkiye’deki terör başka türlü etkiliyor. Türkiye’ye dönüş hızlı olmuyor maalesef. Şu anda hem kruvaziyer hem de kongre gibi alternatif turizm alanlarında sıfıra yakın bir noktadayız. Türkiye’ye dönük algının iyi yönetilmesi gerekiyor.

Yeni acente kurulmasını engelleyeceğiz

Turizmin genel sıkıntılarının ötesinde TÜRSAB ile ilgili sıkıntılarımız var. Bir kere yeni acente kurulmasını engelleyeceğiz. Pazar büyümüyor ama acente sayısı artıyor. Belge dağıtılarak acente sayısının artırılmasının önüne geçeceğiz.

TÜRSAB’ın ticaret yapmasının önüne geçeceğiz

Birliğin değil, üyelerin ticaret yapması gerekiyor. Transferle ve hac turizmi ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bugün acenteler transfer yapamaz hale geldi. Turistler kendi kendilerine gelmiyorlar. Onları acenteler getiriyor. Acenteler başarılı olursa sektör, sektör başarılı olursa ülke başarılı olur.”