Tatil dönüşü gümrük vergisine takılmamak için yapmanız gerekenler!

Last Updated on 30 Ağustos 2017 by Yaşar Çelik

KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, “Yurt dışı alışverişlerinde, gümrük muafiyet sınırları unutulmamalı. Yetişkinlerde hediyelik eşya sınıfında 430 euro limitini aşanlara ceza düzenleniyor” dedi.

Yaz sonunda 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatili birleşince, yurt dışı tatil planları yoğunlaştı. Uzun tatilde, yurt dışından alışveriş yapmayı planlayanlara bir hatırlatma geldi. KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, yurt dışından getirilecek eşyalarda limit aşımında gümrük idaresince ceza düzenlenebileceğini vurguladı. Uçak, “Yolcuların Türkiye’ye getirecekleri hediyelik eşyalar değerlerine göre sınırlandırılıyor. Bu sınır, 15 yaşından büyük yolcular için 430 euro, 15 yaşından küçükler için ise 150 euro. Limiti aşanlara ceza uygulanıyor. Gümrük mevzuatı kapsamında belirlenen limitlerin aşılması halinde iki yol izleniyor. Ya yolcu eşyayı gümrüğe terk ediyor ya da ithalat vergilerinin iki katını ödeyerek eşyayı teslim alabiliyor” dedi.

KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak

Uçak, gümrük vergisine takılmadan Türkiye’ye getirilebilecek kişisel eşyan limitlerini şöyle sıraladı:

Tütün ve tütün ürünleri:

Yolcuların 18 yaşından büyük olması kaydıyla, 3 karton sigara, 100 adet sigarillo ve 50 adet puroyu vergi ödemeksizin getirebilirler.

Alkollü ürünler:

Alkollü ürünler için limit alkol derecesine göre belirlenmiş olup, alkol derecesi yüzde 22’yi geçen alkol ve alkollü içkilerden 1 litre, alkol derecesi yüzde 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkilerden ise 2 litre vergi ödemeksizin yolcu beraberinde ülkeye getirilebilir.

Kozmetik ürünler:

Yolcular tarafından getirilecek kozmetik ürünlerinde ise limit 600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi şeklinde belirlenmiştir.

Gıda ürünleri:

Yolcular tarafından, 1 kilogram çay, çözülebilir hazır kahve ve şekerli yiyecek ithal edilebilir.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 152 ülkede, 189 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekmünikasyon, kimya gibi pekçok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanısıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.000’den fazla çalışanıyla her sektörden 4.000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.