Booking.com’un kapanması otellerin direkt rezervasyon oranlarını nasıl etkiledi?

En uygun otel bulma siteleri

Last Updated on 3 Ekim 2017 by Yaşar Çelik

Booking.com’un kapanmasının ardından, bunun otellerdeki direkt rezervasyon akışını nasıl etkileyeceğini çok merak ettiğimi belirtmiştim. O günden bugüne kadar Hotel Linkage Data Analiz ekibine buradaki rakamları yakın gözlem altına almalarını rica ettim. Bugün bana bir rapor yolladılar. Sonuçlar gayet ilginç. Bu makalemizde bunun hakkında detaylı olarak elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Erhan KAYA, MBA / Vice President of Marketing and Business Development at Hotel Linkage

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI

Bu sonuçlar sadece Hotel Linkage müşterileri arasından seçilen 80 otel arasında yapılan analizlerin sonuçlarıdır. Bu 80 otelin 40 tanesi Hotel Linkage’ın sağladığı Direct Booking Suite hizmetini kullanırken diğer 40 tanesi sadece Booking Engine teknolojisini kullanıyor.

Bu araştırmamızda otelleri yıldızlarına göre sınıflandırdık. Butik otelleri bir yıldızlı oteller kategorisinde değerlendirdik. Booking Engine teknolojisi kullanan ve Direct Booking Suite hizmeti alan otellerin Booking.com’un Türkiye’de yasaklanmasından nasıl etkilendiklerini ortaya koymaya çalıştık.

Araştırmanın daha iyi anlaşılabilmesi için bu iki hizmetin kısa tanımlarını ve kapsamlarını aşağıda paylaşıyoruz:

1-) Booking Engine, sadece teknoloji olarak otellerin satın aldığı bir ürün. Yani otele sadece teknoloji sağlanıyor ve yönetimi otele bırakılıyor. Booking Engine Hakkında Daha fazla bilgiye bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2-) Direct Booking Suite’de ise otelin kendi websitesinden rezervasyon alması için 16’ya yakın teknoloji, danışmanlık ve pazarlama hizmetinin bir arada sunulduğu bir paket. Otele teknoloji sağlanıyor, bu teknoloji sürekli olarak yönetiliyor ve pazarlaması yapılıyor. Daha proaktif bir hizmet söz konusu. Bu ürün hakkında daha detaylı bilgiye bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI

Çalışmamızın sonuçlarına göre, websitelerini dinamik olarak yönettiğimiz otellerin, web sitelerinden aldıkları satışlar ciddi oranda artış sağladı.

Sadece Booking Engine teknolojisi kullanan ancak bunu proaktif olarak yönetmeyen otellerin direk rezervasyonlarında ciddi bir artış görmüyoruz.

Bu aradaki farkın neden kaynaklandığını şöyle bir örnek vererek açıklayalım

Otel web sitesinizden direk rezervasyon almak egzersiz yapmaya benziyor.

Öncelikle güzel bir spor salonuna yazıldığınızı yada çok güzel bir koşu bandı, halter gibi spor aletleri aldığınızı düşünün.

Eğer vücudunuzu geliştirmek yada zayıflamak istiyorsanız, spor salonu yada en kaliteli spor aletleri tek başına yeterli olmuyor. Buna ek olarak düzenli, sürekli ve disiplinli bir şekilde spor salonunda egzersiz yapmalısınız.

Eğer düzenli ve disiplinli bir şekilde egzersiz yapmıyorsanız, kullandığınız araçlar yada gittiğiniz spor salonu ne kadar kaliteli olursa olsun sonuç alamıyorsunuz.

Özetle, web siteniz ve kullandığınız booking engine ne kadar kalilteli olursa olsun eğer bunu profesyonel olarak sürekli ve disiplinli bir şekilde yönetmiyorsanız, otel websitenizden aldığınız direk rezervasyon oranını arttıramıyorsunuz.

Aşağıda sonuçları paylaşıyorum.