Zeytin de artık bir turizm ürünü, buyrun hasata!

Last Updated on 11 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

Bu hafta sonundan itibaren “Zeytin Hasat Turları” düzenlemeye başlayacak Tarkan Kaynar, zeytine gönül vermiş bir yazar. “Zeytin kokulu Kuzey Ege Lokantaları” kitabının yazarı Kaynar, Küçükkuyu- Burhaniye hattında “Zeytin Hasat Turları” gerçekleştirecek.

Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi zeytin, artık bir turizm ürünü. Zeytin hasat turlarına katılanlar, zeytin toplarken, zeytin hakkında bilgileniyor; iyi zeytin veya zeytinyağı nasıl anlaşılır, zeytinyağı hangi yemeklerde nasıl kullanılır, zeytinyağı hakkında yanlış bilinenler nelerdir gibi pek çok sorunun yanıtını öğreniyorlar. Bölgelerdeki butik otellerde, üreticilerin çiftliklerinde, köylülerin evlerinde konaklayarak, yörenin kültürü ve yaşamı hakkında da bilgi ediniyorlar. Yemeklerinden tadıyor, çevredeki gezilecek görülecek tarihi ve doğal güzellikleri dolaşıyorlar. Çanakkale’den Ayvalık’a Kuzey Ege’de, Akhisar merkezli iç Ege’de, Aydın ve Muğla civarı olmak üzere Güney Ege’de ve Ege’nin Karaburun’dan başlayan kıyılarındaki zeytinliklere yapılabilecek “Zeytin Hasat Turları”na katılım her geçen yıl artıyor. Seyahat acentalarının yanı sıra, doğa dernekleri, gastronomi atölyelerince de düzenlenen hasat turları, bölgelerin tanıtımına ve yerel ekonomiye de katkı sağlıyor.

Tarkan Kaynar

Zeytin hasadı için geri sayım başlamış durumda. Bu hafta sonundan itibaren “Zeytin Hasat Turları” düzenlemeye başlayacak Tarkan Kaynar, zeytine gönül vermiş bir yazar. “Zeytin kokulu Kuzey Ege Lokantaları” kitabının yazarı Kaynar, Küçükkuyu- Burhaniye hattında “Zeytin Hasat Turları” düzenliyor.

Hafta sonları yapılacak bu turların rotası, Küçükkuyu Adatepe Müzesi- Burhaniye Bahadınlı Köyü arasında. Tur programında zeytin hasadı, zeytinyağı tadımı, kırma zeytin yapmak, değirmen ve kontinü sistem zeytinyağı üretim merkezlerini ve zeytinyağı müzelerini ziyaret gibi bilgilendirici faaliyetler yer alıyor. Ayrıca katılanlar zeytinyağı ile ilgili çok güzel bir belgesel ve kısa filmler de izliyor. Tarkan Kaynar, tur sonunda “Zeytin kokulu Kuzey Ege Lokantaları” kitabını imzalı olarak katılanlara hediye ediyor. Kaynar, ilk turu 30 Eylül-1 Ekim hafta sonu için planlıyor, talep olursa turu şubat ayına kadar devam ettirebileceğini de söylüyor.

AYVALIK’TA HASAT GÜNLERİ

Ayvalık Ticaret Odası’nın 2005 yılından bu yana her yıl düzenlediği Zeytin Hasat Günleri, bu yıl 4-5-6 Kasım tarihlerinde düzenleniyor.

Son yıllarda uluslararası bir boyut kazanan Hasat Günleri çerçevesinde açılan “Zeytinyağı Pazarı” da alanında bir ilk olmanın öncülüğü ve yılların birikimiyle büyük ilgi görüyor. Ayvalık’ta üreticisiyle, işletmecisiyle, markaları yaratan iş adamlarıyla, ithalatçısıyla, ihracatçısıyla, konuklarıyla, medya mensuplarıyla, sanatçılarıyla ve elbette halkın yoğun katılımıyla gerçek bir “şenlik” yaşanıyor.

12.’sini düzenlenecek Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nde bu yıl ilgi çekecek yenilikler var. Hasat töreni Ayvalık’ın zengin bir tarihe sahip cazibe merkezlerinden Altınova’daki Hacı Bayram Camii’nin arkasındaki zeytinlikte düzenlenecek. Caminin önündeki tarihi alanda ise müzik dinletileri yapılacak. Bu dinletiler Ayvalık’ın değişik köşelerinde de gerçekleştirilecek.

Her yıl açılan Zeytinyağı Pazarı da bütün zenginliğiyle yine merkezi bir noktada kurulacak. Burada, zeytin/zeytinyağı denince akla gelen her şeyi, örneğin traktörden çeşit çeşit tarım makinalarına uzanan bir yelpazede Ayvalık’ın merkezinde görmek mümkün olacak.

Organizasyon çerçevesinde yerli ve yabancı konuklara zeytin bahçeleri gezdirilecek, tesisler tanıtılacak. Birçok seyahat acentası da bu festivale özel turlar düzenliyor.