Vizyon Grup sağlık turizmiyle hedef büyütüyor

Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci

Last Updated on 17 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

Turizme yurtdışı turlar ve bilet satışıyla giren daha sonra hac ve umre turizmiyle öne çıkan Vizyon Grup, sağlık turizminde atağa hazırlanıyor. Vizyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, sağlık turizmi için yeni bir departman kurduklarını, şimdilik ağırlıklı olarak hastane ve doktorlarla anlaşmaları duyurmakla yetindiklerini söyledi.

Sağlık turizmi alanında ülkemizin daha da yükseleceğini ifade eden Çizmeci, İstanbul ve Antalya’daki hastanelerle işbirliği yaptıklarını açıkladı. Ortadoğu ülkelerinin tümüyle çalıştıklarını belirten Çizmeci, genellikle ortopedi ve plastik cerrahi alanları için talep aldıklarını kaydetti. Çizmeci, “Irak, Libya ve ara ara Suudi Arabistan’dan gelenler var. Buralar bizim Vizyon Grup olarak güçlü olduğumuz pazarlar. Medine ve Mekke’de kendi çalışanlarımız yaşıyor” dedi.

Turizm Günlüğü’ne turizmdeki son duruma ve hac-umre turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Talha Çizmeci, gelecek yıl için beklentilerini de açıkladı.

HAC VE UMREDE REKABET ARTTI

Hac ve umre turizminde Vizyon Turizm ve Şiar Tur olarak iki firma ile faaliyet gösterdiklerini aktaran Çizmeci, yılda ortalama 3-4 bin kişiye hizmet verdiklerini açıkladı. Son yıllarda hac turizmi yapan şirket sayısında artış olduğunu anlatan Çizmeci, “400 civarı hac ve umre yapan irili ufaklı şirket var. Rekabet arttı. Sürekli giden insanlar oralarda gördükleri daha uygun fiyatlı başka otellere de yönelmeye başladılar. Biz de bunu görerek kendi portföyümüzü kaybetmemek adına 3 sene önce Şiar Turu kurduk. Yoksa sayılarımız 2012 yılında 5 binlerdeydi. 2016’daki kriz yurtdışı turlarımızı etkiledi. 17-25 Aralık döneminde ve 15 Temmuz sonrasında da yine düşüş yaşadık” diye konuştu.

DİYANET’İN DENETİM MEKANİZMASI İŞE YARADI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetleme konusunun çıkış nedeninin bazı acentelerin umrecilere ve hacılara yaşattığı bazı sıkıntılar sonucu olduğunu hatırlatan Çizmeci, yeni düzenlemeden sonra bu sıkıntıların azaldığını hatta sona erdiğinin altını çizdi. Çizmeci, “Diyanet iyi ki de denetleme yapıyor, çünkü bazen yaşanan istisnai bir olay tüm sektörle alakalıymış gibi lanse edilip, umre acentesi hacıları dolandırıyorlar diye acentelerin adı kirlenmeye başlamıştı. Son bir kaç senedir bu tip olaylar olmuyor” yorumunu yaptı.

Hac ve umre turizmi dışında yurtdışı turlar da yaptıklarını anlatan Talha Çizmeci, yılda 2 bin kişiye hizmet verdiklerini kaydetti. Kurumsal şirketlerle çalıştıklarını söyleyen Çizmeci, 30’a yakın firmaya hizmet verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Firmaların kendi içerisinde organizasyonları oluyor biz bunları da yapmaya başladık.”

AVRUPALI TURİST ALIŞVERİŞ YAPIYORDU

Son dönemde ülkemize gelen turist profilindeki değişikliği de değerlendiren Talha Çizmeci şunları söyledi: “2014’lerde 5 milyon civarı Alman turist geliyordu, şimdi bu rakam ciddi oranda düştü. Bu profil Taksim İstiklal Caddesi’nde yürür, Kapalıçarşı’da alışveriş yapardı. Böylelikle alışveriş merkezleri de, oteller de, esnaf da, taksici de, müzeler de kazanırdı. Şimdi nispeten sayıları artan Kuzey Afrikalı veya Arap turistlerden bunların tamamını değil ancak bir kısmını kazanabiliriz. Söz gelimi Arap turistlerden genelde esnafın kazanır. Rus turistlerden özellikle güneyde her şey dahil konsepte gelenlerden bunların çoğu kazanmaz sadece otel masraflarını çıkarır muhtemelen. Avrupalı da Araplar da gelmezse bugün İstanbul’da oteller geceliği 30-40 Euro. Bu sebeple alternatif turizm alanlarına yönelmeliyiz.

Bizim güneydeki otellerimiz yabancı turiste verdiği fiyatı Türk turizmine verse kendi halkımızın da o bölgeyi tatmin edeceğine inanıyorum. 5 yıldızlı muhafazakâr otellerde hala arz açığı var, talebi karşılamıyor, hala yapımı süren muhafazakar oteller ve konsept değiştirip muhafazakara çevrilen oteller var. Yani baktığımız zaman yabancılara tanınan güzellik ve kolaylık kendi halkımıza da verilse en azından güney beldelerimizi kendi halkımız da bayağı kalkındıracaktır.

Vizyon Turizm- Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci

2018 İYİ GEÇECEK

Vizyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, gelecek yıla ilişkin ise iyimser tahminlerde bulundu. “Gelecek yıl gelirimizin artacağını düşünüyoruz” diyen Çizmeci sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık turizminden beklentimiz var. Hatta geçtiğimiz günlerde yapılan 3. Turizm Şurası’yla alakalı kararlar çıkacak onun çerçevesinde 22-24 Kasım tarihlerinde Antalya’da bir toplantı olacak. Orada ben de nasipse konuşmacı olarak yer alacağım. Sağlık turizminden bahsedeceğim biraz. Bakan bey de orada olacak. Çok iyi hastanelerimiz, doktorlarımız, çok uygun fiyatlarımız var. Sağlık turizminde akıllı bir stratejiyle, oradaki sigorta şirketleriyle anlaşarak Avrupa’dan da çok ciddi talep alacağımızı tahmin ediyorum. Çünkü orada 2-3 bin Euro’ya yapılan ameliyatlar burada 3-4 bin TL’ye yapılıyor. Ciddi fark var. Sağlık Bakanlığı bununla ilgili oradaki sigorta firmalarıyla görüşüyor.”