Gastronominin yeni tanıtım zirvesi: “Gastrobul”

Last Updated on 29 Ocak 2018 by Turizm Günlüğü

Bu yıl birincisi düzenlenen “Gastrobul Başkent Gastronomi Zirvesi”, Türk mutfağının farklı vizyonda şefleri ve yazarlarıyla Türk mutfağının değerlerini dünyaya tanıtmak amacıyla önemli isimleri bir araya getiriyor.

Dünya gastronomi trendlerini Anadolu’nun lezzetleriyle buluşturmayı amaçlayan zirve, Şef Gökhan Gümüş ve Şef Tarık Kurt tarafından Beykoz Üniversitesi işbirliği ile düzenleniyor.

3 Şubat 2018 tarihinde Ankara Demonti Otel’de gastronomi tutkunlarını bir araya getirecek olan 1. Başkent Gastronomi Zirvesi, Anadolu’nun kadim mutfak kültürünün yanında reçete sunumları, yemek panelleri, geçmişi 600 yıllarına dayanan lezzetleri workshoplar ile sunacak.

Türkiye’nin değişik coğrafi bölgelerindeki mutfak kültürlerinin harmanlanarak ürünlerimizin çiftçisinden soframıza gelene kadar hangi aşamalardan ve özverili çalışmalarla hazırlandığının gösterilmesi amaçlanan zirvede Türk Mutfak Kültürü dünyaya tanıtılacak.

Ünlü Şefler Gökhan Gümüş ve Tarık Kurt; Sırf Kayseri ve Gaziantep Mutfağının bile dünyaca ünlü Fransız mutfağından kat be kat zengin olduğuna dikkat çekerek, Türk Anadolu Mutfağının bütün dünyayı en iyi lezzetlerle doyurabileceğini iddia eden Gümüş ve Kurt, sahip olduğumuz on binlerce yıllık yemek kültürümüzün bütün zenginliklerine karşın Türk Mutfağının dünyada yeteri kadar tanınmadığını dile getirdiler.

Şefler Gökhan Gümüş (Solda) ve Tarık Kurt

TÜRK MUTFAĞININ GÜCÜ İLE DAMAKLARI FETHEDECEĞİZ

Daha önceki birçok yarışmada sponsor bulamadıkları için büyük maddi sıkıntılar çektiklerini ifade eden Gökhan Gümüş, bu nedenle Başkent Gastronomi zirvesinin önemine işaret ederek, “Tayland da yapılan ve 72 ülkeden en ünlü 5 bin kişinin katıldığı yarışmada, Osmanlı ve Türk mutfağının gücünü göstererek 3. lük madalyası ile döndük. “Yunanistan’da yapılan Güney Avrupa Yemek Yarışması’nda Türkiye’yi temsil ettik ve iki bronz madalya kazandık. Şimdi hedefimiz bütün dünyadan katılımcıların olacağı ve geleneksel hale getirmeyi planladığımız Başkent Gastronomi Zirvesi ile Türk Mutfağının geleneksel zenginliklerini bütün dünyaya göstermek ve damakları fethetmek” şeklinde konuştu.

Osmanlı mutfağının Çin’e kadar uzandığı için kendi kültürümüzün izlerini en iyi şekilde yansıtacağımızı savunan Gümüş ve Kurt, soslarla ve küçük dokunuşlarla taçlandırılan yemeklerimizin 10 binlerce yıllık geçmişi ile bütün dünyanın damaklarını fethedecek özelliklere sahip olduğuna dikkat çektiler.

Etin profesörü Cüneyt Asan

ZİRVEDE KİMLER VAR?

Etin profesörü Cüneyt Asan, gastronomi dünyasının yüzü Şef Hazer Amani, “Tarhana çorba değildir!” diyen ve dünya mutfağından tarifleri tarhanayla uygulayan “Kılçıksız Balık”, “Kahvaltıya Dair Her Şey” ve “Salataya Dair Her Şey” kitabının yazarı Gastronom Süleyman Dilsiz, Gastronometro ile birlikte geleneksel lezzetleri gelecek nesillere taşıyan Şef Vedat Demir, Anadolu’nun bulgurdan farklı lezzetlerini tanıtan “Anneannemin Lezzetleri” kitabının yazarı yemek programı sunucusu Asuman Kerkez, Anadolu Mutfağı” kitabı yazarı Şef Muhsin Ertürk, dünya Menüsü dediğimizde lezzet karnavalları ile Şef Mehmet Siriş -Lezzet Dostu yazar gurme Şef Z. Haldun Tüzel- İşletmeci Şef Özlem Mekik, branşlarında uzman ve gastronomi dünyasında önde gelen Şef Mehmet Kudat, Şef Yılmaz Güney, Şef Barış Dırbalı, Şef Yılmaz Almaz, Şef Kadir Yakıcı ve Şef Cemal Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşecek.

Zirvede ‘Gizem’in Mutfak Aşkı’ ve ‘Aşkın Lezzeti’ adlı kitaplarıyla gastronomi dünyasına katkıda bulunan Gizem Özdilli de özel konuk olarak gastronomi tutkunlarının karşısına çıkacak.