Güngör Uras: Uluslararası kongreleri Türkiye’ye geri getirmeliyiz!

Last Updated on 2 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

Geçmiş yıllarda Kongre turizminden Türkiye’nin kazandığı gelirin 2.5 milyar dolara ulaştığını belirten bir yazı kaleme alan Dünya Gazetesi Yazarı Güngör Uras, “Kongre turizmi dünyada toplam turizm gelirlerinde çok yüksek payı olan bir turizm kolu. Uluslararası kongrelerin Türkiye’de tekrar toplanması için çaba göstermeye mecburuz” dedi.

İşte Güngör Uras’ın o yazısı:

Kongre turizmi, ülkeye varlıklı ziyaretçi çeken bir turizm kolu. Kongrelere katılmak için gelenler, varlıklı, iyi eğitim görmüş, alışverişte cömert, kongre süresi sonunda ülkede kalarak tarihi ve turistik bölgeleri ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler.

Kişi başı harcamaları yüksek. Kongre için gelenler Türkiye’yi tanıdıklarında, daha sonra tekrar geliyorlar. Başkalarının da ülkeyi ziyaret etmelerini sağlıyorlar.

Türkiye otel kalitesi ile, kongre ve toplantı yerleri konusundaki yeni yatırımları ile kongre yapılan ülkeler sıralamasında başlarda yer almaya başladı.

2015 yılında 211 uluslararası kongre ile dünya sıralamasında 18’inci, Avrupa sıralamasında 11’inci ülke haline geldi.

Kongre turizmi için gelen yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcamaları 2 bin 500 doların üzerinde. Kongre turizminden Türkiye’nin geliri 2.5 milyar dolara ulaşmıştı.

İstanbul yabancıların uluslararası kongre düzenlemek için tercih ettikleri şehirlerin başında gelir oldu. 2014 yılında İstanbul’da 130 kongre, 2015 yılında 148 uluslararası kongre düzenlendi.

İstanbul’da kongre turizminin gelişmesi, kongrelere gelecek ziyaretçi talebine uygun lüks otel, butik otel, yeme içme mekanı, alışveriş yerlerinin gelişmesini sağladı.

Uluslararası Kongre Kuruluşları Derneği’nin (ICCA) kongre listesinde Türkiye ülke olarak dünyanın en çok kongre toplanan 18’inci, İstanbul şehir olarak 8’inci sırasında yer alırken, 2016 yılında terör nedeniyle Türkiye listeden çıkarıldı.

2016 ve 2017 yıllarında Türkiye’de uluslararası kongreler düzenlenemedi.

Kongre programları en az 3 yıl önceden hazırlanıyor. Onun için şimdiden önümüzdeki yıllar için pazarlama çalışmalarına başlamak zorundayız.

Turizm sektörü Türkiye için önemli. Turizm geliri önemli. Kongre turizmi dünyada toplam turizm gelirlerinde çok yüksek payı olan bir turizm kolu. Uluslararası kongrelerin Türkiye’de tekrar toplanması için çaba göstermeye mecburuz.

SymCon MICE: 2022’ye kadar kongrelerden umut yok!