Hükümet, Çeşme havalimanı için 1.4 milyar euro gelir garantisi mi verdi?

Last Updated on 22 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Çeşme Alaçatı’ya yapılacak yeni havalimanı için çarpıcı bir iddiada bulundu. Pekşen’nin iddiasına göre hükümet, inşaatı yapacak firmaya 1.4 milyar euro gelir vaad etti!

Halk Tv’de yayınlanan ve Fatih Ertürk’ün sunduğu Türkiye Nereye programının 20 Şubat konukları CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ve Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez oldu.

Programda çeşitli açıklamalarda bulunan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, sözlerine dünyada başka örneği bulunmayan 2 milyon yolcu kapasitesili Trabzon Havalimanı’nın 4 milyon yolcu taşıdığını ve bu havalimanına yatırım yapılmadığını söyleyerek Çeşme Alaçatı’ya yapılacak olan yeni havalimanı için sert eleştirilerde bulundu.

Trabzon’a karşı bir husumetlerinin olduğunu ifade eden Pekşen, “Buradaki havalimanına bir çivi çakılmazken Alaçatı hava meydanı için büyük projelere giriliyor” dedi.

PROJE DEĞİŞTİ, İHALE MEDYAYA YANSIDI

Alaçatı’ya yapılacak havalimanının amacının bu olmadığını söyleyerek “Hava meydanı planlaması zaten yapılmıştı ve bu planlama doğruydu. Ancak bu proje öyle bir değişime uğramış ki ihaleye ilişkin haberler birkaç gün öncesinden medyaya yansıdı. Yeni yapılacak olan hava meydanı İzmir’e yarım saatlik mesafede. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın iç hatlardaki kapasitesi 20 milyon yolcu. Böyle büyük özelliklere sahip havalimanının dibine bu projeyi planlıyorlar. Neden?”

YENİ HAVALİMANI İÇİN 1.4 MİLYAR EURO GARANTİSİ

Yeni havalimanının planlanma amacını amatör uçuşlara uygun bir yer olarak açıklayan Haluk Pekşen, bu projenin arkasında büyük soru işaretlerinin olduğunu belirterek “Şimdi İzmir Adnan Menderes gibi bir planlama getirmişler. Diğer havalimanları için yolcu garantileri olurken bu hava meydanı için ciro garantisi verilmiş. Bu rakamda 1.4 milyar Euro. Yani DHMİ diyor ki ‘Bu hava meydanını al, yap. Eğer 1.4 milyar euro ciroya ulaşamazsan aradaki farkı ben yatıracağım’. Bize bunun bilgisi önceden geldi ve ben parlamentoya çıkarak bunu sordum. İlan verilerek bir yandaş firmaya ihale teklifi verileceğini söyledik. Havacılığın h’sinden anlayan herkes bilir ki iki ay içerisinde bir hava meydanının ihalesi için hiç kimse teklif veremez. Çünkü havalimanında kullanılacak cihazların çözümlemesi gerekir. Ancak bunun çok öncesinden planlandığını görüyoruz.”

3. HAVALİMANI’NDA OLDUĞU GİBİ KAMULAŞTIRMA MI GELİYOR? 

Öte yandan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim Sistemleri Mania Yönetimleri Kriterleri Hakkında Yönetmelik” adındaki belgede bulunan 14. maddede belirlenen inşaat sınırları hakkında konuşan Peşken, Rüzgar santralleri olmayacak deniliyor. Ama bakıyoruz ki Çeşme’nin her yeri rüzgar santrali o zaman ya kaldırılacak ya da kamulaştırılacak. Santraller olduğu sürece bu meydan olamaz. 3. havalimanında onları kamulaştırıyorlar şimdi. Burada da bu mu olacak? İkincisi maden sahası olmayacak. Soruyorum DHMİ nasıl görmezden gelerek bunları yaptı?”

“AMAÇ ÇEŞME HALKININ VE TURİZMİNİN BEKLENTİSİ DEĞİL”

Haluk Pekşen, Çeşme Alaçatı’da yapılacak olan yeni havalimanı için bu açıklamalarına ek olarak asıl amacın Çeşme halkının ve turizmin beklentisi olmadığını söyleyerek bu konunun peşinde olduklarını ve parlamentoda sonuna kadar takipçisi olacaklarına dikkat çekti.

Vatandaşlardan “Biz turisti İzmir Havalimanı’ndan Çeşme’ye kadar sırtımızda taşırız” yorumu geldi:

“Alaçatı’ya yeni kurulacak havalimanı için devlet her yıl 1,4 milyar euro ciro garantisi verecekmiş. Havalimanına her tip yolcu uçağı inip kalkabilecek.

Havalimanın inşası halinde etrafındaki rüzgar türbinlerinin kamulaştırılarak yıkılması da söz konusu.

Havalimanına her sene verilecek 1,4 Milyar Euro’yu Çeşme esnafını ve turizmini desteklemek için versinler. Biz turisti İzmir Havaalanı’ndan sırtımızda Çeşme’ye kadar taşırız.”