Yolu bilerek uzatan taksiciye “nitelikli dolandırıcılık” suçlaması

İstanbul’un yeni taksileri için kuralar çekildi
İstanbul’un yeni taksileri için kuralar çekildi

Last Updated on 21 Şubat 2018 by Yaşar Çelik

Aylar önce yaptığımız bir röportajda, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur’la turistleri mağdur eden taksiciler sorununu masaya yatırmıştık. Uğur, “Turistleri mağdur eden kötü niyetli taksicilerin sayısının 200-300 kişiyi geçmeyen bir grup olduğunu ve yapılan şeyin bir taksicilik hizmeti değil, bir asayiş sorunu” olduğunu söyleyerek bu suçları işleyen taksicilerin TCK kapsamına giren suçlardan yargılanması gerektiğini belirtmişti.

“İSTANBUL’A GELMEK KOLAY AMA GİTMEK ZOR”

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve polise yansıyan bir olay Yahya Uğur’un söylediklerini doğruladı. Dün Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir taksici hakkında hazırlanan iddianamede, İstanbul’a turist olarak gelen müşteki Suudi Arabistan uyruklu A.N.M.’nin, İstanbul’dan ülkesine dönmek üzere Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek amacıyla şüpheli E.C.’nin şoförlüğünü yaptığı ticari taksiye bindiği anlatıldı.

Şüpheli taksici hakkında “serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kadıköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na gitmek isteyen Suudi Arabistan uyruklu turist A.N.M.’nin, yolları bilmemesinden faydalanarak yolu uzatan ve uçağını kaçırmasına neden olan taksici hakkında “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

İddianamede, taksicinin müştekinin turist olması nedeniyle İstanbul’u ve havaalanı yolunu bilmemesinden faydalanarak daha uzun mesafe gitmek ve böylece daha fazla taksi ücreti alabilme amacıyla kasıtlı olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü yolundan Avrupa Yakası’na geçtiği kaydedildi.

İddianamede, sanığın yaptığı taksicilik mesleğinden dolayı davalının kendisine duyduğu güveni suistimal ettiği kaydedilirken, şüphelinin müştekiyi aldatarak menfaat sağlamak amacıyla dolandırıcılık suçunu işlediği anlatıldı.

İddianame, gönderildiği Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirse taksici, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Taksici mağduru turistler için çözüm “İTaksi”