İstanbul’da turizm tesis alanları konut olarak nasıl satılıyor?

İstanbul'da, 10 bin lira ile sadece 36 metrekarelik bir daire kiralanabiliyor!
İstanbul'da, 10 bin lira ile sadece 36 metrekarelik bir daire kiralanabiliyor!

Last Updated on 6 Mart 2018 by Yaşar Çelik

İstanbul’da kent merkezinde arsa kalmayınca, yeşil alanlardan sonra turizm tesisi ve ticaret imarlı arazilerde konut inşa edilmeye başlandı.

Arsan Grup’a ait Kadıköy’deki 8 bin 239 metrekarelik “turizm imarlı” arazide, 307 bağımsız bölümden oluşan ruhsat verilerek “MESA KOZ” projesinde konut satışının önü açıldı.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, olayı Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, şunları ifade etti: “İstanbul Kadıköy’de İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB) alınan Meclis kararlarında Turizm Tesis alanı olan ve otel dışında iskan edilemez plan notu bulunan arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eli ile imar değişikliğine sokulmuştur. Kadıköy Belediyesince de yasadışı işlem gerekçesi ile inşaat ruhsatı düzenlenmeyen turizm tesis alanı Mesa İnşaat tarafından bağımsız bölümler oluşturularak konut olarak satışa sunulmuştur. İstanbul Kadıköy’de sürmekte olan Mesa Koz isimli proje ile ilgili Çevre ve şehircilik Bakanlığı İstanbul Şube Müdürlüğü yasa ve yönetmeliklere aykırı, İBB ve Kadıköy Belediye kararlarını hiçe sayarak konut ruhsatı vermiştir. İlgili firmanın 175 pafta 3162 ada 204 parselde yapımı devam eden bina meri plan şartlarında Turizm Tesis alanında kalmaktadır. Firma Kadıköy Belediyesinin vermediği ruhsatı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Şube Müdürlüğüne başvurarak tadilat projesi sunmuş neticesinde 28.11.2017 tarih 2017/39 sayılı ruhsatı almıştır. Yeni alınan ruhsatta eski ruhsattan farklı olarak bağımsız bölümlerin sayıları değiştirilmiş, inşaat alanını yüz ölçümü de değişmiştir. Yasaya aykırı olarak firma otel alanını konut olarak satmaktadır.”

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, şu soruları gündeme getirdi:

1- İmar planlarına aykırı bir biçimde yapımı süren inşaat ile ilgili bir işlem yapmayı düşünmekte misiniz?

2- Otel alanlarında bağımsız bölüm olmazken, bakanlık nasıl Turizm tesis alanına 307 bağımsız bölüm değişikliğini onaylamıştır?

3- Ruhsat tadilatı ile neden turizm tesis yatırımda yapılması gereken sosyal donatı alanları yapımı çıkartılmıştır?

4- Turizm Tesis alanı olan yer nasıl konut olarak satılabilmektedir?

5- Buradan konut alan şahısların mağduriyeti ne olacaktır?

6- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 1407 sayılı karar ile İBB Planlama Müdürlüğüne Ticaret Konut teklif etmiş ancak Meclis ret etmiştir. Buna rağmen Bakanlık nasıl bu ruhsat tadilatını onaylamıştır?

7- Tüm İBB Meclis kararlarında Turizm Tesis alanı, otel dışında iskan edilemez plan notu bulunmaktadır. Bakanlık Meclis kararlarını nasıl yok saymaktadır?

8- Yasa ve yönetmeliklere aykırı Bakanlık tarafından verilen ruhsat iptal edilecek midir? İhmali olan kamu görevlileri ile ilgili idari soruşturma başlatılacak mıdır?

9- İstanbul’da imar planlarında Turizm Tesis alanında kalmakta iken konut olarak satışı yapılan kaç proje vardır?

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ, hukuksuzluklara karşı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Hüseyin Sağ, “Mesa Mesken İnşaat tarafından yapılan şikayet konusu projede ruhsatı veren, imza atan kamu görevlileri ve diğer kamu görevlileri hakkında TCK’nın 257. maddesinde düzenlenmiş olan ‘görevi kötüye kullanma’, 184.maddesinde düzenlenmiş olan ‘imar kirliliğine neden olma’ ve TCK 279 sayılı maddesi ‘kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi’ suçunu işleyen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek kamu davası açılması ve neticede cezalandırılmaları, istemidir. TCK 250.maddesinde düzenlenmiş olan irtikap suçlarını işleyen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek kamu davası açılması soruşturma yapılarak, kovuşturma açılmasını ve şüphelilerin cezalandırılmasına karar verilmesini talep ederim” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Odatv.com