Otellerin yeni akıllı asistanı: Asista

Last Updated on 14 Mart 2018 by Yaşar Çelik

Koç Holding’in önde gelen iki markası Arçelik ve Divan Otel Grubu, akıllı otel deneyimi Asista’yı hizmete sundu. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerini destekleyen Asista ile misafirler, oda otomasyonundan, otel hizmetlerine, hava durumundan, sinema, restoran bilgilerine kadar pek çok konuda bilgi alabilecek.

63 yıllık deneyimlerini birleştiren Divan ve Arçelik A.Ş. akıllı asistan Asista ile misafirlerin konaklama deneyimlerini en üst düzeye taşımak için otel ve otel hizmetleri ve geldikleri şehirler hakkında bilgi sağlayarak yeni nesil bir concierge hizmeti verecek.

Divan İstanbul Otel’inde gerçekleştirilen Asista’nın basın toplantısında ilk sözü alan Divan Grubu CEO’su Richard Appelbaum, söz konusu olan akıllı asistan Asista projesiyle Türkiye’de ilk defa olacak bir dijital hizmetini hayata geçirdiklerini söyledi. “Asista sayesinde yepyeni hizmetleri Türkiye otelcilik sektörüne kazandırmış olacağız” diyen  Appelbaum, bu hizmetle misafirlerine bu anlamda dijital hizmet sunan ilk otel olacaklarını vurguladı. Appelbaum, şöyle konuştu: “Ayrıca konuklarımıza hizmet verirken dijital dönüşüme de hizmet etmiş olacağız. Bunun yanında müşterilerimizin mahremiyeti bizim için önemli. O yüzden bu yeni hizmetimiz hiçbir şekilde opsiyon kodunu yani ‘Hey, Asista’ sesini duymadığı sürece ses kaydı yapmıyor ya da sesleri dinlemiyor. Üzerindeki küçük düğme sayesinde cihazın çalışıp çalışmadığını anlayabiliyorsunuz. Misafirlerimiz dünyanın neresinden gelirlerse gelsinler hangi otelimizde kalırlarsa kalsınlar Asista hizmetimizi tecrübe edebilecekler.”

Divan Grubu CEO’su Richard Appelbaum

“ASİSTA’YI KULLANMAYACAK OTEL KALMAYACAK”

Asista’yı diğer lokasyonlarda kullanmayı düşündüklerini de belirten Richard Appelbaum, otellerinin ve odalarının bu projeyi destekleebilmesi için büyük çapta bir yatırım yaptıklarından bahsederek sözlerini “Asista’nın kaydedeceği başarı otellerimizin dışında AVM’lerde, ofislerde ve birçok yerlerde kullanıldığını görmeyi umuyoruz. Genç kuşaklar eminim ki Asista’yı gördüklerinde sevinecek ve benimseyecekler. Kişiler otelin yanı sıra şehirle ilgili de bilgi alabilecekler. Asıl amaç hizmet, otel ve oda kalitelisini arttırmak. Asista gelecekte otel sektörünün vazgeçilmez bir ürünü olacak. Böyle bir dijital dönüşümü Arçelik’in işbirliği çerçevesinde ve Divan Grup kapsamında yapmaktan gurur duyuyoruz. Emekleri geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek bitirdi.

TEKNOLOJİK ALANDA BİR İLK OLACAK

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ise değişen trendler doğrultusunda tüketici ihtiyaçlarını takip ederek yatırımlarını bu kapsamda şekillendirdiklerinden bahsederek bu projede ilk müşterilerinin Divan olduğunu söyledi.

Dünyada sesli akıllı sistemler pazarının hızla büyüdüğünü de kaydeden Can Dinçer, 63 yıldır Türk tüketicisinin öncü markası olan Arçelik olarak yeni bir ürün ile karşılarına çıkacaklarından söz ederek “Türkiye’de 14 AR-GE merkezimiz mevcut bunun yanı sıra yurtdışında da merkezlerimiz ile akıl cihazlar pazarının büyüklüğüne yetişip Türk insanlarının ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla oluşturulan Asista ile birlikte teknoloji alanında bir ilki sunuyoruz” dedi.

“DİVAN OTELİN ÖNDERLİĞİNDE TÜRK TURİZMİNE YAYILACAĞIZ”

İlk olarak Divan Otel işbirliğinde hayata geçirdiklerini ifade eden Dinçer, ürünün ileride günlük hayatta ve diğer otellerde de görülebileceğinin haberini vererek ürünlerinin Nisan ayında piyasada olacağını müjdeledi.

İlk Türkçe sesli asistan olan Asista’nın Divan Otelle beraber bu başarı hikâyesini Türk turizmine yaymayı daha sonra da diğer lokasyonlarda müşterilerine sunacaklarını söyleyen Dinçer, “Körfezde, Ortadoğu’da ve Türkiye Cumhuriyetlerinde de hızla yayılmayı planlıyoruz. Lokal düşünebilen ve lokal olarak geliştirebilen bir ürün olacak. Asista’yı piyasada 899-999 TL bandında satışa sunacağız” diyerek sözlerini bitirdi.

İKİ LİDER KURULUŞ BİR ARADA

Arçelik inovasyon olarak akıllı ürünlerde ve katma değer servislerde geleceği gördüklerini söyleyen Arçelik A.Ş. İnovasyon Direktörü Erkan Duysal ise akıllı asistan Asista’nın sektörde kendi alanlarında lider olan Divan ve Arçelik’i buluşturduğunu belirtti.

3 DİL, BULUT TABANLI, KULLANICI DOSTU

Bir yıldır üzerinde çalıştıkları bir proje olduklarını da ifade eden Duysal, Asista’nın üretiminde en son teknolojiyi kullanmaya gayret ettiklerini anlatarak projenin detaylarını şöyle aktardı:

“Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerini destekleyen bu ürünümüzde dört mikrofon var. Sesin nereden geldiğini hassas bir şekilde gürültülerden arındırarak konuşmayı anlamaya yönelik bir teknolojiyle yapılandırdık. Bulut teknolojisiyle Türkiye’nin her yerindeki akıllı asistalarımızı update edebiliyoruz. Birçok katma değer servisleri bu projemizle iyi bir şekilde tüketicilerimize ulaştıracağız. ‘Hey, Asista’ kelimesi duyulduktan sonra soru buluta yönlendiriliyor. Kelimelerden anlam çıkarıldıktan sonra arama motorunda aratıp cevap oluşturuluyor ve ardından cevabı vermek için sentezlemeden sonra konuşmaya çevirilerek müşteriye sunuluyor.”