Turizm sektörü krizin getirdiği yanlışları nasıl aşacak?

Last Updated on 29 Mart 2018 by Yaşar Çelik

2016 yılını derin bir krizle geçiren Türkiye turizmi, 2017 yılı toparlayarak gerisinde bıraktı. 2018’e de büyük umutlarla başlayan turizm sektörü, piyasadan gelen olumlu gelişmeler sayesinde krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atıyor.

Turizm sektörünü yakından bilen bir girişimci olan Hotel Linkage Başkanı Erhan Kaya, kriz zamanında alınan bazı yanlış kararların olduğunu ifade ederek turizm sektörünün düşünmesi gerekenleri sıraladı.

Nerelerde hata yaptığımızı ve aynı hataları yapmamak için turizm sektörünün oturup düşünmesi gerektiğini belirten Erhan Kaya, Linked’in hesabı üzerinden paylaştığı bir yazıyla dikkatleri üstüne çekti.

İşte Hotel Linkage Başkanı Erhan Kaya‘nın o yazısı:

“Bugün, Sultanahmet bölgesindeki otelci dostlarımızı ziyaret ettim.
Uzun süredir Sultanahmet’i bu kadar kalabalık görmemiştim.
Nevruz’un da etkisiyle doluluklar yüzde 85 seviyelerine gelmiş. Çok mutlu oldum.
Dünya’nın en özel yerlerinden olan Sultanahmet’i bomboş gördükçe çok üzülüyordum.

Şimdi turizm sektörü olarak oturup düşünmemiz lazım, evet yüzyılın en ciddi krizlerini yaşadık ama neleri yanlış yaptık? Aynı hataları tekrar yapmamak için muhasebesini yapmamız lazım.

1-) Panikleyerek fiyatlarımızı çok aşağı çektik.
2-) Fiyat düşürerek talep yaratacağımızı düşündük. Güvenlik kaygısı olan turistin, ucuz fiyat buldum diye gelmeyeceğini anlayamadık. Gelecek olanında zaten geleceğini hesaba katamadık.
3-) Fiyat düşürdüğümüzde sadece komşudan müşteri çaldığımızı, sonrasında zincirleme fiyatların dibi göreceğini düşünemedik.
4-) Fiyat düşürdün mü, geri çıkarmanın çok zor olduğunu hesaba katamadık. Şimdi müşteri var ama fiyatlar diplerde, çoğu otel para kazanamıyor.
5-) Takke düştü kel göründü. Yoğun talep varken zaten satıyoruz diye, ne teknolojiye yatırım yaptık, ne de insana. Ne ürün çeşitlenmesine odaklandık ne de destinasyon pazarlamasına. Talep azalınca zayıf yönler ortaya çıktı. İyi günde kötü günlere kendimizi hazırlamadık.”

İSTANBUL İSTANBUL OLMAKTAN ÇIKTI

Bu yazının üzerine eleştiri getiren Metin Oyar adlı başka bir kullanıcı da şu yorumda bulundu:

“Arabistan müşterisi para bırakmıyor artık. İstanbul İstanbul olmakta çıktı. Abrabistanbul, Irakistanbul ve Suriyestanbul olmak üzere üçe ayrıldı.

Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Fatih’te irili ufaklı bir çok otel, restoran ve turizme yan iştigal yapan işletme kapandı…

Medeti Araplarda arıyor İstanbul turizmi. Para bırakan batı ülkelerindeki turistlerin dönüşü nerede ise bitti bitecek. Arapların çoğalması batılı var olan organik portföyü dağıtmaya başladı.

Yeni oluşanları da kaçırdığı gibi imajı da ve itibarı da zedelemeye başladı. Buna dur demek yine turizmcilerden geçiyor… Akdeniz’de, Ege’de kapı kapı gezdim ama bir web sitesinin nelere yaradığını online programların ne kadar önemli olduğunu anlatamadık.

Sırtlarından para kazanıyormuşuz gibi davranıldık. TÜRSAB’tan kovulduk organik bir ağ yaratamadık. Birçok kapı duvar oldu. 20 yaşında 5 yıldızlı otellerin müdürlüğüne getirilmiş akraba çocukları ile konuştuk.

Online rezarvasyon motoru mu onu biz de yaparız ne var ki denildi. IATA NE YA DENİLDİ CDS Mİ, O NE DENİLDİ VE HAZİN SON…

Yüce Booking.com ezildi yerli online turizm yazılımları Türkiye dışında müşteriler buldu. Başta Yunanistan ve İtalya.

Hala debelenen turizimci mi yatırımcı mı sizce?