OECD’nin iş-yaşam dengesi araştırmasında Türkiye son sırada yer aldı

TÜİK: Türkiye'de beklenen yaşam süresi azaldı
TÜİK: Türkiye'de beklenen yaşam süresi azaldı

Last Updated on 31 Mayıs 2018 by Turizm Günlüğü

OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, iş-yaşam dengesinde şampiyonluğu Hollanda göğüsledi. İkinci Danimarka olurken, Fransa üçüncü sırada yer aldı. Türkiye son sırada bulunuyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) göre, Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi)’inde yer alan 35 OECD üyesi ülke ile Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın dahil edildiği 38 ülke arasında en iyi performans, 9,3 puanla Hollanda’ya ait. 9 puanla Danimarka ikinci, 8,9 puanla Fransa üçüncü oldu. İspanya 8,8 puan ile dördüncü, Belçika 8,6 puanla beşinci sırada yer alıyor.

Türkiye’de çalışanların yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor

Araştırmada haftada 50 saat ve daha fazla çalışma oranı, çalışanların bireysel bakım ve boş zaman aktiviteleri için bir günde ne kadar zaman ayırabildikleri dikkate alındı. Türkiye’nin son sırada yer aldığı listede, Rusya 9. sırada yer aldı. ABD 30. olurken, Japonya 34. sırada yer aldı.

Hayattan çok da memnun değiliz

Türkiye’de çalışanların % 34’ü 50 saatten fazla çalışıyor. OECD’nin bu alandaki en yüksek ortalaması % 13. Erkek çalışanların % 37’si, kadın çalışanların ise % 26’sı için mesai saatleri uzun. Türkiye’de çalışanlar OECD ortalamasına göre hayattan daha az memnun. 0’dan 10’a kadar olan bir ölçekte memnuniyet derecelendirmesi istendiğinde, Türk halkı ortalama 5,5 puanda kalırken, OECD 6.5 ortalamasına sahip.

Uzun iş saatleri sağlığı olumsuz yönde etkiliyor

Araştırmada, uzun iş saatlerinin kaygı ve stresi artırdığına vurgu yapılıyor. İş-hayat dengesinin sağlandığı ülkelerde, çalışanların daha mutlu olduğuna dikkat çekilen araştırmada, uzun iş saatlerinin sağlığı olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor.

Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak

İş-yaşam dengesi varsa işten ayrılmalar da azalıyor

İş-yaşam dengesi kurulmasının hem işverenler hem de çalışanlar için önemli olduğunu söyleyen Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Sağlıksız ve mutsuz çalışanlar uzun saatler çalışsalar bile daha az üretken olabiliyorlar. Çalışanlarda görülen tükenmişlik sendromu ve bunu izleyen işten ayrılmalar kaynak israfına neden oluyor. Diğer çalışanlar işlerine odaklanmak yerine yeni çalışanı eğitmek için zaman ve emek harcamak zorunda kalıyor. Sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sunan şirketler, daha düşük çalışan devir oranına sahip. Great Place to Work olarak, çalışanına yatırım yapan şirketlerin ekonomik olarak daha iyi konumda olacaklarını, mutlu çalışanın mutlu müşteri demek olduğunu söylüyoruz.” dedi.

Great Place to Work hakkında:

Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, 5 kıtada ve 60’tan fazla ülkedeki ofisiyle sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel iş yerlerini inşa etmeleri, geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumudur. Great Place to Work, 30 yılı aşkın süredir dünya çapındaki en iyi işverenleri belirlemekte ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. En İyi İşverenler listeleri, işveren markasının duyurulması ve güçlendirilmesi için şirketler tarafından tercih edilen ve kabul görmüş bir araştırmadır. Enstitü’nün her yıl 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil ettiği analizleri, kurum kültürü alanında dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşımaktadır.