Putin; nükleer ihaleyi aldı, füzeyi sattı ama hala vizeyi kaldırmadı!

Last Updated on 4 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya’dan Türkiye’ye turist akınının devam ettiği belirtilirken vizesiz seyahat rejimi konusunda kesin bir yargıya varılamadı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen iki lider, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma töreni, S-400 füze savunma sistemi teslimatı, Suriye’deki kriz, ticaret ve turizm gibi önemli konuları görüştü.

Rus devlet şirketi Rosatom tarafından inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma töreninin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen iki liderin açıklamaları TRT Haber’de canlı olarak yayınlandı.

TİCARET HACMİNDE BÜYÜK HEDEF

Türkiye’nin Rusya ile olan ticaret hacmini bir önceki yıla göre kendi hesaplamalarından yüzde 32 arttığını dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ticaret hacminin 22 milyar doları aştığını da belirterek “Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır” açıklamasında bulundu.

2019’DA 6 MİLYON RUS BEKLENİYOR

Rusya’dan gelen turist sayısıyla ilgili “2017 yılında misafir edilen Rus vatandaşlarının sayısı 4,7 milyona ulaştı” ifadelerini kullanan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi ziyaret eden turistler arasında özellikle Rusya Federasyonu’ndan gelen turistler birinci sıraya yerleşmiş oldu. Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyona ulaşması bekleniyor” dedi.

VİZE REJİMİNDE GÖRÜŞMELERE DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından sözü alan Rus Lider Vladimir Putin ise Rusya’dan Türkiye’ye turist akınının devam etiğini söyleyerek bu bağlamda vize rejiminin ne gibi belgeler ile yapılabileceğini ve kaldırılması için neler yapılacağı hakkında Erdoğan’la birlikte ilgili birimlerin yöneticilerinin bu konudaki önerilerini dinlediklerini belirtti.

TURİZM ETKİNLİKLERİ KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye’de ve Rusya’da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“2019 yılında Türkiye’de ve Rusya’da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri büyük önem taşıyor. Toplumsal Forumun Moskova Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ankara’daki Rus Kültür Merkeziyle birlikte bu sürece katkı sağlayacağını da düşünüyoruz.”

“İKİLİ İLİŞKİLER SU VERİLMİŞ DEMİR GİBİ GÜÇLENDİ”

Türk-Rus iş birliği konusunda iki ülkenin ilişkilerinin bu zorlu sınavları başarıyla atlattığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini “Kimi çevrelerin ni zehirleme gayretlerine şahit olduk ama boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi” diyerek bitirdi.

ÜÇLÜ ZİRVE BUGÜN

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, liderlik seçimleri sonrası ilk yurt dışı gezisini böylece Türkiye’de gerçekleştirmiş oldu. Putin bugün de İran lideri Ruhani’nin de yer alacağı Suriye konulu üçlü zirveye katılacak.

Türkiye, Rusya’dan vize konusunda adım bekliyor