Türkiye, Rusya’dan vize konusunda adım bekliyor

Schengen Krizi! Türkler, Avrupa’ya Seyahate mi Gidiyor, Sığınmaya mı?
Schengen Krizi! Türkler, Avrupa’ya Seyahate mi Gidiyor, Sığınmaya mı?

Last Updated on 3 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Ankara’ya gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatıracak. Hala çözüme kavuşmamış olan vize konusu da gündemde olacak!

Siyasi ilişkilerin değerlendirileceği Üst Düzey İşbirliği Konseyi ÜDİK’in 7. toplantısında iki ülke arasındaki vize sorunu konusunda Türkiye, Rusya’dan önemli bir adım bekliyor.

ABD ile yaşanan gelişmeler Türkiye’yi stratejik ortaklık yolunda Rusya’ya yakınlaştırdı. İki ülke bu anlamda karşılıklı olarak adım atmasına rağmen “Türk vatandaşlarının Rusya’ya yeniden vizesiz girmeleri” talebi hala çözülmüş değil!

Uçak krizi, Büyükelçi Karlov’un öldürülmesi , Türkiye’deki FETÖ terör örgütüyle mücadele çalışmaları, Suriye’deki iç savaş, iki ülke için de “Türk vatandaşlarının Rusya’ya yeniden vizesiz girmeleri” talebini doğurmuş ancak Türkiye’nin beklediği olumlu cevap Rusya’dan gelmemişti.

Yapılan toplantı ve zirvelerde sürekli Ankara’nın “vizelerin kaldırılmasını” talep etmesi, buna karşılık Moskova’nın sürekli “değerlendirelim, müzakerelere devam edelim, belli kesimler için vize kolaylığı sağlanabilir” açıklamalarının somut sonuca bağlanmaması vize konusundaki talebin hala geçerliliğini korumasına neden oldu.

Akkuyu’dan Türk Akım projesine kadar, hızla ilerleyen tüm ortak projeler, Türk-Rus işbirliği için yeni ufukların habercisi olurken hala çözülmemiş olan vize sorununun “bir an evvel kaldırılması gereken bir engel” olarak Putin’in söyleyeceği “son sözü” bekliyor.

KAYNAK: Türkrus