Tur otobüsleri en fazla 6 otele transfer yapabilecek

Last Updated on 6 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

8 Ocak tarihinde açıklanan taşımacılık yönetmeliği Ulaştırma Bakanlığı yasalarına uygun görünse de Turizm Bakanlığı ile ters düştü. Yayınlanan yönetmelik özellikle havaalanı transferi yapan acenteleri ve otelleri zora soktu.

Yeni yönetmelikte yer alan “havaalanından yolcu taşıyan otobüslere büyüklük kapasitesine göre duraklama sınırı getirilmesi” ifadesi en dikkat çeken madde oldu.

Gerçek Alanya’dan Burak Gül’ün haberine göre 8 Ocak’ta yayınlanan yönetmelik Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı arasında ikileme yol açarken turizm sektöründe de krize neden oldu.

Duraklama sınırının getirilmesi maddesi ile tobüsler yolcu kapasitelerine göre belli sayıda noktalarda durabilecek. En yüksek yolcu kapasitesine sahip transfer aracının maksimum durabileceği otel sayısı 6. Yani içerisinde 50 yolcu taşıyan bir turist otobüsü havaalanından çıktıktan sonra 6 otele uğrayabilecek, fazlasına ulaşırsa ceza-i işlem uygulanacak.

Yasanın özellikle havaalanına uzak turizm destinasyonları için büyük sıkıntıya yol açması bekleniyor. Yasanın değişmesi için çalışmalar yapılsa da herhangi bir düzenlemenin bu sezona etki etmesi söz konusu değil.

TURİZM BAKANLIĞINDA DURUM TAM TERSİ

Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan turist taşıma yönetmeliği ise transfer araçlarının yolcuları otellerine dağıtabileceğini söylüyor. Öte yandan yasadaki ikinci çelişki ise tur otobüsleri ile alakalı. Ulaştırma Bakanlığı, tur yapacak otobüslerin D2 belgesi olması durumunda turu gerçekleştirebileceğini belirtirken Turizm Bakanlığı ise tur düzenleyen otobüslerin seyahat acentesi belgesine sahip olması gerektiğini ifade etti.

“TOPARLAMAYA ÇALIŞAN SEZONDA KENDİ BACAĞIMIZI KESİYORUZ”

Yayınlanan yasa hakkında sert eleştirilerde bulunan TÜRSAB Alanya BYK Başkanı Suat Çavuşoğlu, konunun çözüme kavuşması için çalışmaların başlatıldığını ifade ederek “Dibe vurmuş bir iki yılımız var. Tam sezon toparlanıyor derken şimdi de turisti oteline götürmemiz engelleniyor. Havaalanına yakın destinasyonlar için belki büyük sorun olmaz anca özellikle Alanya’mız için felaket. Çünkü transfer yapan araç yeri geliyor 20 otele birden uğrama zorunluluğu ile karşı karşıya kalıyor. Böyle durumlarda yolcuyu oteline nasıl ulaştıracağız. Toparlamaya çalışan sezonda kendi bacağımızı kesiyoruz” dedi.

D2 BELGESİ KORSAN TURLARI YASALLAŞTIRABİLİR

Scal Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı ise yasa içerisindeki çelişkilere değinerek şunları söyledi:

“Ulaştırma Bakanlığı, D2 belgesi olan araçlar tur yapabilir seyahat acentesi belgesi gerekmiyor’ diyor. Ancak bu şekilde olursa D2 belgesini alan herkes yolcu taşır. Bu durumda tur yapan kişilerin acente belgesi olmasına gerek duyulmaz. Korsan turları yasallaştırma noktasına gelir. Bu durumda rehbersiz ve acente belgesiz otobüsler tur düzenler ve bunu kimse denetleyemez. Buradaki sorun Ulaştırma Bakanlığı halen şehirlerarası yolculuk ile turist taşımacılığını ayırmadığı için ortaya çıkıyor. Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bir araya gelip sorunu çözmesi gerekiyor.

46 KİŞİ, 6 GRUP, 6 OTEL

Öte yandan 46 kişilik bir araç havaalanında 46 yolcu aldığında 13 – 14 otelde durması gerekiyor. Ama en fazla 6 otele uğrayabilir, kalanında ceza kesilir. 20 yolcu kapasitesine kadar olan araçlar ise sadece 3 yerde durabiliyor. Bu demek oluyor ki 46 kişiyi 6 guruba ayıracaksınız 6 otele uğrayacaksınız. Bu durum aynı otele gitmesi gerek yolcuların bir araya toplanması için havaalanında bekletilmesi ya da otobüslerin 6 otele ait az sayıda yolcuyu alıp maliyeti yüksek şekilde ilçeye getirmesi yöntemlerini beraberinde getirir. Artan maliyet ya da bekleme sorunu turistin tatil için bir daha aynı bölgesi seçmemesi anlamına gelir. Bu karar transfer araçlarının şehirlerarası taşımacılıktan ayrılması için düşünülmüş ancak kaş yaparken göz çıkmış.”