Yabancılar en çok havayollarına harcadı

Last Updated on 24 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan 2018 yılı Mart ayı verilerine göre yabancı kredi kartlarıyla Türkiye’de 5 milyar 950 milyon TL harcama yapıldı. Harcamaların en çok görüldüğü sektörler ise havayolları, konaklama ve seyahat acenteleri oldu.

2018 yılının ilk çeyreğinde yabancı kartlarla yapılan harcamaların sektörel dağılımı incelendiğinde yüzde 34 ile havayolları en fazla payı alan sektör olarak kayıtlara geçti.

Mart ayı sonunda Türkiye’de kullanılan kart adedi 198 milyon (Kart Sayıları (Milyon Adet) Gelişimi)

BKM’nin ‘Kredi ve Banka Kartları harcamalarına’ ilişkin açıkladığı verilere göre Mart ayı sonunda Türkiye’de 63,4 milyon adet kredi kartı ve 134,6 milyon adet banka kartı bulunurken geçen yılın aynı ayına göre kredi kartı sayısında yüzde 7’lik, banka kartı sayısında ise yüzde 12’lik artış görüldü.

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi

BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile mart ayında toplam 64,3 milyar TL’lik ödeme yapıldı.  Bu tutarın 57,1 milyar TL’si kredi kartları ile ödenirken, 7,2 milyar TL’sinde banka kartları kullanıldı. Büyüme oranları özelinde incelendiğinde ise banka kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 40 olurken, kredi kartı ile ödemelerde ise bu oran yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Yabancı Kartlarla Yapılan Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL) Gelişimi

2017 yılının ilk çeyreğiyle kıyaslandığında kartlı ödeme tutarında en fazla artışın yüzde 318 ile hava yolları sektöründe gerçekleştiği görüldü. Turizmin ana sektörlerinden olan konaklama sektörü yüzde 42 artış ve seyahat acenteleri sektörü yüzde 36 artış ile yine en fazla artış görülen sektörler arasında yer aldı. Havayolu sektörünü sırasıyla yüzde 15 ile konaklama, yüzde 12 ile giyim ve aksesuar, yüzde 7 ile seyahat acenteleri, yüzde 6 ile market ve AVM sektörleri takip etti.

Ayrıca yabancıların geçen yıla göre çok daha fazla rezervasyon yaptırdığı ve turizm alanındaki bu üç sektörün toplam yabancı kartlarla yapılan ödemelerin yarısından fazlasını oluşturması 2018 turizm hedefleri ve beklentileriyle örtüştüğü görüldü.