Mardin’de Konaklama: En Özel 10 Otel Rehberi

İşte Mardin'in en özel 10 oteli...
İşte Mardin'in en özel 10 oteli...

Last Updated on 23 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

Mardin’in benzersiz tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan en özel 10 oteli sizler için derledik. Bu rehber, tarihi dokuyu modern konforla buluşturan otellerden, benzersiz manzaralara ev sahipliği yapan butik konaklara kadar Mardin’in en iyi konaklama seçeneklerini sunuyor. Mardin’i keşfetmek ve bu eşsiz şehrin atmosferini en iyi şekilde deneyimlemek için ideal otelleri keşfedin. İşte Mardin’in en özel 10 oteli…

Kültürlerin beşiği, dinlerin kardeşliği, binlerce yıllık tarihi, geniş ve bereketli Mezapotamya’sı, dar sokakları, altın rengi taşları ile Mardin, binlerce yıllık tarihi yapılardan dönüştürülen otellerinde ağırladığı misafirlerini büyülüyor. İşte Mardin’in en özel 10 oteli…

Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleriyle adeta zamanın durduğu izlenimini veren Güney Doğu’nun şiirsel kenti Mardin, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, bu dönemlere ilişkin birçok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesidir. Misafirlerini adeta büyüleyen bu kadim şehirde, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan konaklar, camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler bulunuyor. Özellikle son yıllarda Mardin şehir merkezinde yapılan restorasyon çalışmalarıyla turistik açıdan değer kazanan kent, UNESCO’nun tamamı sit alanı ilan edilen şehirler listesinde yer alıyor.

Mardius Tarihi Konak. İşte Mardin’in en özel 10 oteli…
MARDİUS TARİHİ KONAK

Mezopotamya manzarasına karşı 500 yıllık tarihi konakta romantik bir güne ne dersiniz? Mardius, Mardin’in eski isimlerinden olup, şehir adını Sasaniler döneminde Mardin’i imar eden aynı isimli Sasani komutanından almıştır. Bu konağın, Mardin’in en eski yapılarından biri olduğu ve yapılışının 1500’lü yıllara dayandığı rivayet edilir. Konak daha sonra Ensari Ailesi tarafından alınır ve aile uzun süre burada ikamet eder. Tahir Ensari-Peyruze Ensari ve ailesinin anısının yaşatılması amacıyla bu konak işadamı Birol Ensari tarafından alınır ve restorasyonuna; alanında pek çok başarılı projeye imza atmış, Profit İç Mimarlık’ın sahibi Neşet Güne’nin hazırladığı proje ile 21 Şubat 2011 tarihinde başlanır. Konak, Anıtlar Kurulu’nun tespitleri doğrultusunda tarihi dokunun korunmasına azami derecede özen gösterilerek 15 Nisan 2014’te tamamlanarak hizmete açılır.

Konaktaki odalara, bu konakta yaşayan Tahir Ensari ve Peyruze Ensari ailesine ait fertlerin isimleri verilmiştir. Mardius Tarihi Konak; kapılarının, odalarda kullanılan karyolaların, Mardin’de “Konsol” olarak adlandırılan elbise dolaplarının, kısaca konakta kullanılan tüm malzemelerin orijinaline sadık kalınarak döşenmesine özen gösterilmiştir. Mezopotamya ovasına hakim tarihsel değerleri kapsayan konakta, HACCP kurallarına uygun, sağlıklı üretimin gerçekleştirileceği hijyenik bir mutfak hazırlanmıştır.

Adres: Teker Mah. 94.Şirin Sok. No:16 Artuklu/Mardin
Telefon: +90 (482) 212 46 46

REYHANİ KASRI HOTEL

Reyhani Kasrı Oteli, taş işçiliğinin tüm görkemini yansıtan karakteristik binası, tüm Mardin şehrine hakim konumu, göz alabildiğine uzanan Mezopotamya Ovası manzarası, önemli tarihi eserlere yakınlığıyla, ziyaretçilerine büyülü bir zaman yolculuğu sunuyor. En son teknoloji sayesinde, taş binanın tarihi dokusu ve kültürel detaylarıyla modern yaşamın alt yapı, güvenlik, konfor ve lüks gibi ayrıntılarını titizlikle buluşturan tesis, kullanılan kaliteli ve özel üretim malzemelerle de rakiplerinden ayrılıyor.

Konukların ihtiyaçları en ince detaylarına göre düşünülerek tasarlanan Reyhani Kasrı Oteli, Mezopotamya Ovası’na hâkim, muhteşem manzaralı Suit, Delux ve Standart odalarıyla misafirlerine konforlu ve kaliteli konaklama hizmeti veriyor. Tüm Mardin şehrini seyretme imkanı veren Teras Restoran & Cafe ise konuklarını, Mardin’e özgü mükemmel lezzetlerle ağırlıyor. Mardin bölgesinde halihazırda 200’den fazla kurumsal şirket müşterisi bulunan Reyhani Kasrı Oteli, bölgeye kültür turları düzenleyen Türkiye’nin önde gelen tur acentelerine de 12 ay kesintisiz hizmet veriyor.

Adres: Teker Mahallesi, 1. Cadde, 47000 Merkez/Mardin
Telefon: +90 (482) 212 13 33

İZALA BOUTIGUE HOTEL

Eski kentin merkezinde yer alan İzala Hotel de gerek mimarisi gerek hizmetleriyle Mardin önemli değerlerinden biri. Nisan 2013 tarihinde Güney Doğu’nun ve Mardin’in ilk Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Butik Belgeli’ oteli olarak turizm sektörüne hizmet vermeye başlıyor. Otelin yatırımcıları Pamuk Gıda Pazarlama ve Turizm, 1980 yılında perakendecilik sektörüyle ticari faaliyete başlamış. Kurulduğu yıldan bu güne kadar kaliteyi ve müşteri memnuniyetini temel ilke edinen Pamuk Gıda, toptancılık sektörüyle Mardin’de gıda alanında hak ettiği yeri almış. Mardin’de gelişen turizm sektöründe yatırımlarına devam eden firma, 1950’li yıllarda ‘halk evi’ olarak kullanılan tarihi binanın restorasyonunu yaparak, butik olarak sektöre kazandırmış. Mardin’de, tarihi bir binada butik otel olarak hizmet veren İzala Hotel, ambiyansıyla, Mardin kültürünü yansıtan odalarıyla ve yöresel lezzetleriyle konuklarını masalsı bir konaklamaya davet ediyor.

‘Eski Mardin’ diye tabir edilen sit alanında, birçok tarihi mekanlarla iç içe ve yürüme mesafesinde yer alan İzala Hotel, Mazruna, Safran ve Asfor Teras restoranlarındaki özel lezzetleriyle de konaklama keyfinizi katlıyor. Otel, Mardin tarihi ve görsel değerlerine sahip çıkılarak nakış nakış işlenmiş Mardin taşının yanı sıra yine Mardin kültürünü yansıtan kök boyalı ahşap tavanlı odalarıyla konuklarını tarih yolculuğuna çıkarıyor. 33 standart, iki junior suite, üç corner, üç family, üç deluxe ve bir de içinde Türk hamamı bulunan executive odasıyla hizmet veren İzala Hotel, toplamda 45 oda ve 90 yatak kapasitesiyle kentin en çok tercih edilen otelleri arasında yer alıyor. Odaların bazıları, antik şehir, mezopotamya ve Mardin Kalesi manzarasıyla konaklamaya ayrı bir keyif katıyor.

Adres: Medrese Mah. 1.Cad. No: 156 Eski Ptt Binası Yanı / Mardin
Telefon: +90 (482) 212 74 74

Antik Tatlıdede Konağı. İşte Mardin’in en özel 10 oteli…
ANTİK TATLIDEDE KONAĞI

581 yıllık bir geçmişi olan Antik Tatlıdede Konağı, toplam üç kattan oluşuyor. Dört ayrı kapısı olan otelin en üst katının 241 yıllık geçmişi var. Macar ailelerin çocuklarının kaldığı otelin ikinci katında bir küp altın bulunmuştur. Otelin giriş katının kapıları ceviz ağacından yapılmış olup 151 yıllık kapılardır. Macar ailesi burayı 1997 yılında Mardinli Hacı Nurettin Tatlıdede’ye sattı. Hacı Nurettin Tatlıdede 2007 yılına kadar burayı restore ederek 2007 yılında otel olarak hizmete açmıştır.

4 suit ve 12 standart olmak üzere toplam 16 odası olan otelin ayrıca 100 kişilik bir restoranı ve 250 kişilik de terasında nişan, düğün, sünnet töreni gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Yaz-kış açık olan otelin açık büfe kahvaltısında Mardin’in bütün yöresel lezzetleri misafirlere sunuluyor. Aynı şekilde akşam yemeklerinde de Mardin’in bütün yöresel lezzetleri mevcut. Toplam 11 kişilik personeliyle misafirlerine tarihi bir mekanda benzersiz bir konaklama deneyimi sunan Antik Tatlıdede Konağı, Mardin ziyaretinizde konaklayabileceğiniz özel ve öncelikli bir otel.

Adres: Ulucami Mahallesi, 104. Sk. No:27, 47100 Merkez/Mardin
Telefon: +90 (482) 213 27 20

Maridin Butik Otel. İşte Mardin’in en özel 10 oteli…
MARİDİN OTEL

Mardin’in eski bir Ermeni mahallesinde yer alan konak tipik Mardin evleri mimarisine uygun olarak güneye bakacak şekilde teraslamalı bir sistemle inşa edilmiştir. Konağın en alt katlarında yer alan devasa su sarnıçları bu yapının temellerinin Asur dönemine kadar inebileceğini göstermektedir. Bodrum katındaki yapım ve inşa tekniği konakta Artuklu döneminin izlerini taşımaktadır. Üst katlara çıkıldığında ise Yahudilerce kutsal kabul edilen Davut Yıldızı veya diğer ismiyle Davut Kalkanı ambleminin bir çok mekanda kullanıldığı dikkati çekmektedir. Selamlık odalarının çapraz tonozlarında yer alan yalıtım amaçlı küpler Artuklu döneminin saray yapılarında çok tercih edilen bir uygulamadır. U plan şemasına sahip, süsleme özellikleri ve mimari ustalığıyla ön plana çıkan konak Kendir ailesi tarafından 1870’li yıllarda son şeklini almıştır. Cumhuriyet döneminde çocuk yetiştirme yurdu olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise geçmişle günümüzü buluşturan tarihi bir konak otel olarak yerli ve yabancı misafirlerine hizmet vermektedir.

Mardin ve Mezopotamya ovasını seyretme imkanı veren Teras Restoran & Cafe ise konuklarını Dünya ve Mardin mutfağına özgü mükemmel lezzetlerle ağırlıyor.

Medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’ya hakim Mardin merkezde bulunan Maridin Otel, mimari yapısı restore edilerek ve yüksek konfor teknolojileriyle donatılarak eski görkemini günümüze taşımaktadır. Konukların ihtiyaçları en ince detaylarına göre düşünülerek tasarlanan Maridin Otel, Mezopotamya Ovası’na hâkim, muhteşem manzaralı Kral, Suit ve Standart odalarıyla misafirlerine konforlu ve kaliteli konaklama hizmeti veriyor. Maridin Otel ışık saçan mimarisi ve huzur veren motifleri ile geçmişin dokusunu yansıtmaktadır. 1600 yıllık bir geçmişin pek çok dönemine tanıklık etmiş Maridin Otel değişen çağlara meydan okurcasına dimdik ayakta. Maridin Otel, taş işçiliğinin tüm görkemini yansıtan karakteristik binası, Mardin şehrine hakim konumu, göz alabildiğine uzanan Mezopotamya Ovası manzarası, önemli tarihi eserlere yakınlığıyla, ziyaretçilerine büyülü bir zaman yolculuğu sunuyor. Mardin ve Mezopotamya ovasını seyretme imkanı veren Teras Restoran & Cafe ise konuklarını Dünya ve Mardin mutfağına özgü mükemmel lezzetlerle ağırlıyor.

Adres: Diyarbakır Kapı Mah.1 Cad. No:455 Mardin
Telefon: +90 (482) 213 03 05-06-09

ARTUKLU KERVANSARAYI HOTEL

Otel, medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’ya hakim Mardin’e uzun süre hükmetmiş Artuklular’dan kalma bir konukseverlik anıtıdır. Kervansaraylar uzun ve yorucu yolculuklara çıkan kervanlara rahat ve güvenli geceleme imkanı sağlardı. 800 yıllık bu kervansaray mimari yapısı restore edilerek yüksek konfor teknolojileriyle donatılarak eski konukseverliğini günümüze kadar taşımaktadır. Kervansaray Artuklu dokusunu yansıtmakla beraber yan öğeleriyle de eski Mardin mimarisini günümüze taşımaktadır. Işık saçan mimarisi ve huzur veren motifleri usta eller tarafından sabırla dokunmuştur.

Artuklu Kervansaray’da 4 ayrı kategoride oda vardır: Kayıp, Kral, Standart ve Suit. Artuklu odaları, rahat ve sadeliği ön planda tutan dekorasyonu ile tümüyle misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak ve rahat ettirmek için düzenlenmiştir. Artuklu Kervansaray tüm odalarında banyo, saç kurutma makinesi, mini bar, uluslar arası telefon bağlantısı, kablolu yayın bağlantılı TV, telesekreter ve klima mevcuttur. Rahat yataklarda uyumak; şehir yönüdeki odalarımızdan efsanevi Mezopotamya Ovasını izlemek; Geçmişin derinliğine, görkemli Mezopotamya’nın manzarasının dinlendiriciliğine kendinizi bırakmak… Tüm bunların keyfine Artuklu Kervansarayı’nda varabilirsiniz.

Adres: Ulucami Mahallesi, 104. Sk. No:27, 47100 Merkez/Mardin
Telefon: +90 (482) 213 27 20

ZİNCİRİYE HOTEL

Otel geçmişte ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber Sultan İsa Zinciriye Medrese’sinde çalışan taş ustalarının barındığı içinde yaşadığı ve yapılırken ustalarında bu tarihi eve katkıda bulunduğu mimari sanatın yansıdığı görülmektedir. Otelin kuzeyinde Sultan İsa Zinciriye Medresesi, güneyinde uçsuz bucaksız Mezopotamya ovası doğusunda meşhur ve yapıda hayretler uyandıran şehidiye camii batısında bütün ihtişamıyla camii kebir.(Ulu Camii)

Otel bir başka açıdan M.Ö. 4000 yıllık bir geçmişi olan Mardin Kalesi’nin eteğinde bulunmaktadır. Otel Mardin ilinin zanaatkarlarına (kuyumculuk, gümüşçülük, oymacılık, bakırcılık, telkari) ve tarihi sürür çarşısına 25 adım mesafededir. Dinler ve dillerin geçmiş medeniyetlerin Babil, Asurlular ve Artuklu’ların hüküm sürdüğü açık müze durumunda bulunan kalesi ile medreseleriyle camileriyle manastırlarıyla kiliseleriyle çeşmeleri ile dünyaya kendini tanıtan bir turizm şehri olarak Zinciriye Hotel hizmetinizdedir. 2 Suit, 31 Standart toplam 33 odası mevcut olan Zinciriye Konakları, otel havasından uzak adeta bir ev havasında hizmet vermektedir.

Adres: Zinciriye Medresesi Karşısı Medrese Mahallesi Sok:243 No:13 Mardin
Telefon: +90 (482) 212 48 66

Erdoba Evleri Osmanlı Konağı.
MARDİN OSMANLI KONAĞI

Osmanlı Konağı, 1878 yılında Şahtene (Şatana) ailesi tarafından yaptırılmıştır. Aynı aile otel yapımına kadar bu konakta yaşamaktaydı. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme ve tescilli yapı belgeli olarak Mardin Osmanlı Konağı ismiyle bölge turizmine hizmet vermektedir. Konağın doğu kısmı bir dönem ilkokul olarak hizmet vermiştir. Restorasyon yapılırken orijinal hali gözetilerek ek üniteler planlanmıştır. Otelin tüm sosyal aktivitelerinin merkezidir. Mardin’e özgü 17 taş odası ile bir tarafında Mezopotamya, diğer tarafında eşsiz Mardin Kalesi ve muhteşem Mardin manzarası olan Osmanlı Terası bulunmaktadır.

Ağırladığı misafirlerine bir Güneydoğu masalı yaşatma iddiasında olan Mardin Osmanlı Konağı.

Tarihi şehrin güneye açılan geniş avluları, yüksek tavanları, sonsuzluğu yalnız ufuk çizgisiyle sınırlanan manzaraları ve yüksek yamaçtan ovaya açılan eyvanlar, kapılar ve pencereler… Bir konakta doğup büyüyen ve yaşayan insanların hayata bakışı, derinliği ve ufku bambaşka olur. Konaklarda bir başkadır yemek kokusu, bir başkadır müzik tınısı… Tahtırevanlarda yatıp gökyüzünde size yakın yıldızlarla söyleşmek hayatın anlatılmaz tatlarındandır. İşte Mardin Osmanlı Konağı bu rüyayı yaşayabileceğiniz en görkemlilerindendir. Ağırladığı misafirlerine bir Güneydoğu masalı yaşatma iddiasında olan Mardin Osmanlı Konağı, klasik Mardin Konağı’nın tüm özelliklerini barındıran, aynı zamanda modern çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dizayn edilmiş olup, tarihi ve konforu yaşamanızı sağlıyor. Bu konakta kaldığınız zaman belki de bir zaman tüneline girmişcesine eski medeniyetleri hissedecek ve onları yaşayacaksınız.

Adres: 1. Cadde No:157 – Artuklu / Mardin
Telefon: +90 (482) 212 76 77

Mardin Babil Konağı.
BABİL KONAĞI

Babil Konağı 1946 yılında inşa edilmiş olup, 2005’te de restorasyon çalışması yapılmıştır. Konak 4 katlı olup, ana caddede misafirlerini ağırlamaktadır. Mardin taşından yapılmıştır, tarihi ve konforu aynı anda sunan bir mekândır. Konak bünyesinde 350 kişilik modern toplantı salonu ile Mezopotamya’ya hakim teras bulunmaktadır. Babil Konağı, Mardin’in merkezindeki tarihi binalardan birinde yer almakta olup konuklarına modern iç mekanlar sunar. Otelde, Mezopotamya platosunun muhteşem manzarasına sahip bir teras, ücretsiz Wi-Fi bağlantısı ve ücretsiz otopark bulunmaktadır.

Odalarda ahşap zeminli bir oturma alanı ve küvetli bir özel banyo vardır.

Erdoba Evleri Babil Konağı’nın tasarım mobilyalarıyla döşenmiş ferah odaları, klima ve düz ekran TV ile donatılmıştır. Odalarda ahşap zeminli bir oturma alanı ve küvetli bir özel banyo vardır.

Konuklar otelin restoranında, Mardin’in geleneksel yemeklerinin tadını çıkarabilir ya da otelin merkezi konumu sayesinde çevredeki kente has kafeleri ve tavernaları ziyaret edebilir.

Adres: 1. Cadde No:135, 47100, Mardin
Telefon: +90 (482) 212 76 77

KAYA NİNOVA HOTEL

Sırtını Mardin Kalesine dayamış, Mezopotamya Ovasının engin güzelliğine hakim, sağ tarafında Ulu Cami, sol tarafında Mar Hırmıs Kilisesi, terasında yıldızların bir el uzatımı kadar yakın olduğu, iç mekanlarında tarihi, konfor ile buluşturan, bir tarafı tarihi sokaklar, bir tarafı birinci caddenin ihtişamı üzerinde kurulan, antik telkâri gümüş ve alışveriş mekanları, tarihi mekanlara yürüme mesafesinde, geçmişi geleceğe taşıyan Kaya Ninova Otel, 46 odası 86 yatak kapasitesi,75 kişilik kapalı, 600 kişilik restaurant ile müşterilerinin hizmetinde.

Mardin’in en lüks oteli Kaya Ninova Otel sizlere Cafe&Restaurant bölümün de yörenin en lezzeli yemeklerini kaliteli hizmet anlayışı sunuyor.

Yerken Mardin’in keyfini çıkaracağınız otelde tüm yemekleri ve ürünler tamamı ile hijyen koşullarında misafirlerin tabaklarına geliyor. Açık ve kapalı yemek salonlarında kendinizi adeta evinizde olduğu kadar rahat hissedeceksiniz.

Adres: Şar Mahallesi, 239 Bademci sokak NO:1 47100 Merkez/Artuklu/Mardin
Telefon: +90 (482) 212 50 16