Türkiye’nin ilk PhotoMaraton’u İstanbul’da gerçekleşti

PhotoMaraton etkinlikleri 13-14 Ekim’de Ankara, 20-21 Ekim’de İzmir’de gerçekleştirilecek.

Last Updated on 22 Eylül 2018 by Yaşar Çelik

İstanbul’da bugün PhotoMaraton günüydü. Sokak fotoğrafçılığının dünyadaki en heyecanlı, en şenlikli ve tek ödüllü etkinliği PhotoMaraton ülkemizde bugün ilk kez İstanbul’da gerçekleştirildi.

Halen 27 ülkede düzenlenen, özel kuralları ve kurumsallığı ile eşsiz bu uluslar arası etkinlik, Sirkeci garında toplanan yüzlerce fotoğraf severi, Türkiye’nin usta fotoğraf sanatçılarıyla buluşturdu. Müzik ve folklor gösterileriyle panayır yerine dönen tarihi garda temaların ilanı ile birlikte katılımcılar Eyüp-Tünel-Taksim üçgeninde İstanbul’u fotoğraflamak üzere dağıldılar. Yarışma bugün saat 24.00’te katılımcıların fotoğraflarını teslimiyle birlikte sona erecek. Bugün İTÜ Taşkışla binasında usta fotoğrafçıların katılacağı söyleşilerin ve çeşitli eğlence etkinliklerinin ardından saat 21.00’de ödül töreni var. Etkinliğe İTO, Fatih, Eyüp ve Beyoğlu belediyeleri ve TFSF destek verdi.

PhotoMaraton fikri İspanyol iki arkadaş Antonio Bolivar ve Eduardo Soto’ya ait. 1984’te projelerini “Maratón Fotográfico” adıyla Madrid Kent Konseyi’ne sunan ikili, Kodak ve Albacolor markalarının sponsorluğuyla ilk etkinliği hayata geçirdi.

Yolu düşenin önüne düşen etkinlik; PhotoMaraton

www.photomaratonistanbul.com sitesi üzerinden kayıt olan yüzlerce fotoğraf sever bugün sabahın erken saatlerinden itibaren Sirkeci garında bir araya geldi. Etkinlik süresince fotoğraf makinelerine profesyonel bir ekibe ücretsiz bakım yaptıran yarışmacılar, canlı müzik ve MEF folklor ekibinin gösterisi ile eğlendi, ardından saat 12.00’de tema belirleyicilerin temaları ilan etmesiyle beraber yollara düştü. 12 saat boyunca üç istasyonda yeni temaları alıp tekrar yola düşen fotoğraf severler, çektikleri fotoğraflarda yaratıcılıklarını ortaya koymaya çalıştı, kadim İstanbul’u yeniden ve yeniden keşfedip resmetti. PhotoMaraton çatısı altında ücretsiz ve halka açık bir etkinlik daha vardı dün; CepPhotoMaraton. Her iki etkinliğin jürisi usta fotoğrafçılarından oluşuyor. Kimler yok ki jüride; Coşkun Aral, Mustafa Seven, Sadık Üçok, Emre Ogan, Burak Bulut, Arel Kalender, Koray Akten, Hami Özsomar, İsmail Türkoğlu, Ümit Varlı, Yüksel Altun, Mürsel Yağcıoğlu…

Bugün her kıtada, 79 şehirde gerçekleştirilen, dünyanın en kapsamlı fotoğraf etkinliği PhotoMaraton aynı kural ve içeriğiyle artık Türkiye’de.

Ödüller İTÜ Taşkışla’da açıklanacak, gün boyu etkinlik var

Etkinliğin ikinci günü ilk günkü kadar şenlikli olacak. İTÜ Taşkışla binasında gerçekleşecek program şöyle: Erhan Meço, “Seyahat Fotoğrafçılığı” konulu sunum (saat 14.00), Arel Kalender, “Önemsediklerim” konulu söyleşi (saat 15.00), Coşkun Aral ile Belgesel Fotoğrafçılık, söyleşi (saat 16.00), Sadık Üçok, “Kucaklaşma” konulu söyleşi (saat 17.00), Açık Oturum, “Fotoğrafın Hukuksal Sorunları”, Moderatör Ali Dağlar, katılımcı avukatlar Erhan Meço, Burhan Gün, İbrahim Ekdial , Muhip Şeyda Işıktaç (saat 18.00-19.30), Kokteyl (saat 19.00-20.00), Ödül Töreni, Sunucu Çiğdem Tunç (saat 21.00) Etkinliğin tanıtımını Nihat Özcan’a ait Birleşik Heyecan Prodüksiyon üstlendi. PhotoMaraton etkinlikleri 13-14 Ekim’de Ankara, 20-21 Ekim’de İzmir’de gerçekleştirilecek.

PhotoMarathon’un tarihçesi

PhotoMaraton fikri İspanyol iki arkadaş Antonio Bolivar ve Eduardo Soto’ya ait. 1984’te projelerini “Maratón Fotográfico” adıyla Madrid Kent Konseyi’ne sunan ikili, Kodak ve Albacolor markalarının sponsorluğuyla ilk etkinliği hayata geçirdi. 1985’ten 1988’e kadar Madrid kent Konseyi ve Kodak’la birlikte dört kez tekrarlanan etkinlik Lizbon ve Santiago de Compostela’da yapıldı, ardından dünyayı dolaşmaya başladı. 1987’de New York, 1988’de Stockholm ve 1989’da Kopenhag’da düzenlenen PhotoMaraton etkinlikleri Berlin, Cardiff, Nice, New Castle maratonları ile devam etti. Bugün her kıtada, 79 şehirde gerçekleştirilen, dünyanın en kapsamlı fotoğraf etkinliği PhotoMaraton aynı kural ve içeriğiyle artık Türkiye’de.

Türkiye’de bir ilk, fotoğraf şenliği PHOTOMARATON başlıyor!