McKinsey, THY’nin özelleştirilmesini istemişti…

Last Updated on 9 Ekim 2018 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin ABD merkezli danışmanlık firması McKinsey’den hizmet almayacağının duyurulmasının ardından söz konusu şirketin 2001 yılında Özelleştirme İdaresi’ne THY’nin satılmasını önerdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ndaki McKinsey çıkışından sonra ortaya çıkan 2001 yılında THY’nin özelleştirilmesi önerisine herhangi bir teklif gelmemesi havayolu şirketinin bugünkü konumunu almasına neden oldu.

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete’nin ulaştığı bilgilerde Hiçbir firmanın teklifte bulunmadığı ihalenin “Özelleştirme Çalışmaları” başlığı adı altında yer alan kısımda ise hisselerin yurt içi ve yurt dışı piyasalara arz edilmesinin 2000’deki ekonomik kriz nedeniyle iptal edildiğine dikkat çekilirken metnin devamında ise THY’nin satışına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Yüzde 51 oranındaki hisselerin blok satışı için ise 14 Aralık 2000 tarihinde ilana çıkılmış, 30 Mart 2001 tarihi itibarıyla hiçbir teklif alınamadığından ihale iptal edilmiştir. Hükümetin özelleştirme programı çerçevesinde, 2003 yılı 9. aya kadar blok satış için ihaleye çıkılması ve/veya piyasa şartları elverdiğinde bir kısım hissenin halka arzı planlanmaktadır.”