Troia Müzesi ziyarete açıldı

Troya Müzesi (Troia Museum)

Last Updated on 11 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü sınırları içerisinde bulunan Troia Antik kenti girişinde yapımı tamamlanan Troia Müzesi ‘nin açılışı bugün yapıldı. Tarihi eserlerin dünya ile buluşacağı müze 10 gün ücretsiz olacak.

2018’in Troia yılı edilmesinin ardından bölge turizmine önemli katkı sağlayacak müzenin resmi açılış tarihi ise henüz belli değil.

M.Ö 3000’den başlayarak kesintisiz olarak 9 kültür katmanı tespit edilmiş olup, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve UNESCO tarafından 1998’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troia, medeniyetlerin buluşma ve kesişme yarımadası olan Anadolu’dan, Ege ve Balkanlara, coğrafyamızda yerleşmiş uygarlıkların kesişme noktası.

Bu anlamda çok önemli bir yere sahip olan Troia Müzesi’nin dış cephesi eskitilmiş mimariyle günümüz mimarisine uygun olarak yapıldı. 3 bin m2’si sergi salonu olmak üzere toplam 11 bin 200 m2 kapalı alana sahip olan müzede; Troia ören yeri ve Çanakkale’de yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak sergileniyor.

“TARİHİ ESERLERİMİZİ DÜNYA İLE BULUŞTURUYORUZ”

AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, geçmişle gelecek arasında bağ kuracak olan Troia Müzesi hakkında “Biz, tarihi eserlerimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz ve bunları da dünya ile buluşturuyoruz. Tarih, kültür, tabiat ve uygarlıkların sesini tüm dünyanın işitmesini, görmesini sağlıyoruz. Aynı zaman da hem ülkemizin hem şehrimizin turizmine katkı sağlıyoruz” açıklamada bulunmuştu.

2018’in en büyük yatırım ve tanıtım hamlesi olarak tanımlanan 2018 Troia Yılı’nda yapımı biten Troia Müzesi yaklaşık 70 milyon TL’lik harcamayla tamamlandı. 20.10.2018 tarihine kadar tüm ziyaretler ücretsiz olduğu Troia Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Okuma önerilerimiz: