Seyahat isteği yaratan 10 etkileyici film

Seyahat filmleri
WİLD / YABAN | IMDb 7.2: Yaşadığı acı tecrübelerden sonra, yaralarını onarmak için sırt çantasını alıp yollara düşerek Amerika'nın en uzun, zorlu ve tehlikeli bölgelerinden biri olan Pasifik Crest Yolu'nda tek başına maceraya atılan bir kadının, doğa yürüyüşü sporuyla tanışarak iyileşmesini konu alıyor.

Last Updated on 12 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü

Bazıları var ki ikonikleşmiş, bazıları ise hala popülerliğini yitirmemiş, kimisi hafızalara kazınan kimisi hemen şimdi valiz hazırlatacak kadar etkili… Evet, hazır kış mevsimi de gelmişken ‘dışarı çıkmak yerine sıcacık bir battaniyenin altında film seyretmenin zevki paha biçilemez’ diyenlerdenseniz hazırladığım bu liste tam size göre! Seyahat filmleri.

Bazen bir yerlere gitmek için bizi teşvik edecek şeyler ararız. İşte size ‘Buraya kesinlikle gitmeliyim’ dedirtecek ve sizi belki ilginç, belki çok eğlenceli, belki de hiç deneyimlemediğiniz kadar gizem dolu bir seyahate sürükleyecek en iyi 10 film:

NOT: Listede yer alan filmler tamamıyla (bir sıralamaya tabii tutmadan) izleyip beğendiklerimden oluşuyor. Ayrıca eğer sıkı bir spolier karşıtıysanız bu uyarımı dikkate almadan okumaya başlamayın! Şimdiden iyi seyirler… (:

Seyahat filmleri.
The Motorcycle Diaries (Motosiklet Günlüğü)

The Motorcycle Diaries (Motosiklet Günlüğü) | IMDb 7.8

Vizyon tarihi: 2004, Süre: 126 dk, Yönetmen: Walter Salles, Oyuncular: Gael García Bernal, Mia Maestro, Rodrigo De La Serna, Mercedes Moran, Sergio Boris…

1950’lerde tüm Güney Amerika’yı en yakın arkadaşı Alberto Granado’yla birlikte gezen Küba devrimcisi Ernesto Che Guevara’nın motosikletle yaptığı seyahati konu alan bu biyografik film; Arjantin, Şili, Brezilya ve Peru sokaklarını gözler önüne seriyor. Dönemin Latin Amerika’sını halka karışarak deneyimleyen bu iki arkadaş, hem kendi geleceklerini hem de ülkenin kaderini şekillendirecek bir yolculuğun kapısını aralayarak, yaşanan acılara, çarpık kentleşmeye, adaletsizlikler ve yolsuzluklara tanık oluyorlar. Onlar Latin Amerika’nın gerçekleriyle yüzleşirken siz de bu merak uyandıran coğrafyayı etkileyici Latin müzikleri eşliğinde keşfe çıkacaksınız! Kim bilir, belki de gördükleriniz Latin Amerika’ya gitmenizi fısıldar… Seyahat filmleri.

Seyahat filmleri.
Barselona, Barselona

Barselona, Barselona | IMDb 7.6

Vizyon tarihi: 2009, Süre: 97 dk, Yönetmen: Woody Allen, Oyuncular: Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem, Penelope Cruz…

Amerikalı Vicky (evlenmek üzere muhafazakar ve tutucu bir kadın) ve Cristina’nın (cinsel maceralara meraklı, zihni açık, özgür ruhlu bir kadın) İspanya’da geçirecekleri bir yaz tatilinde karşılaşacakları gösterişli bir İspanyol sanatçıyla aralarında doğan yasak aşk ilişkisinin işlendiği film, siz de Akdeniz sıcaklığını hissedebileceğiniz şehrin eşsiz dokusu ve eğlenceli hayatını birebir görme isteği uyandırıyor. Seyahat filmleri.

Eat Pray Love (Ye Dua Et Sev)

Eat Pray Love (Ye Dua Et Sev) | IMDb 7.3

Vizyon tarihi: 2010 Süre: 140 dk, Yönetmen: Ryan Murphy, Oyuncular: Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco…

ADB’li Yazar Elizabeth Gilbert’ın kendi hayat deneyiminden yola çıkarak yazdığı aynı isimli kitabından uyarlanan filmin ana karakteri Elizabeth, mutsuz bir evlilik hayatı yaşamaktadır. Sarsıcı ve acı dolu bir boşanma sürecinin ardından kendini yeniden bulmak için İtalya, Hindistan ve Bali’yi kapsayan uzun bir seyahat turuna çıkmaya karar verir. Bu dünya turu sizi seyahate teşvik eden yolculuk filmlerinden biri olabilir.

Seyahat filmleri.
Easy Rider (Özgürlüğün Bedeli)

Easy Rider (Özgürlüğün Bedeli) | IMDb 7.4

Vizyon tarihi: 1969 Süre: 90 dk, Yönetmen: Dennis Hopper, Oyuncular: Dennis Hopper, Jack Nicholson, Peter Fonda, Warren Finnerty, Luana Anders, Karen Black…

68 kuşağının yollara ve özgürlüğe duyduğu bağlılık etrafında şekillenen filmde, uyuşturucu satarak elde ettikleri parayı harcamak için motosikletleriyle Amerika’da gezinen iki hippinin macera dolu öyküsü anlatılıyor. Film kahramanlarının 60’lı yılların konformist Amerika’sına başkaldırarak bilinmezlere kucak açtıkları bu yolculuk ile adeta “Amerikan Rüyası”nın gerçek yüzü ve idealist toplumun çöküşü gösteriliyor. Tüm karakterlerin neredeyse doğaçlama oynadıkları bu kült film, döneminde sadece motosiklet tutkunlarını değil aynı zamanda seyahat severleri ve akademi dünyasını da etkilemiş en iyi yol filmleri arasında yer alıyor.

Seven years in Tibet (Tibet’te Yedi Yıl)

Seven years in Tibet (Tibet’te Yedi Yıl) | IMDb 8.0

Vizyon tarihi: 1997 Süre: 140 dk, Yönetmen: Jean-Jacques Annaud, Oyuncular: Brad Pitt, David Thewlis, Victor Wong, Ingeborga Dapkunaite, Mako…

Avusturyalı dağcı, gezgin, coğrafyacı ve yazar Heinrich Harrer’in yaşamını anlattığı kitaptan yola çıkılarak yapılan filmde dünyanın en yüksek 9. zirvesi olan Hindistan’daki Nanga Parbat’ın zirvesine çıkmak isteyen Heinrich Harrer (Brad Pitt), 1939’da Almanlarla savaş halindeki İngilizler tarafından rehin alınır. Daha sonra arkadaşı Peter Aufschnaiter (David Thewlis) ile kaçmayı başaran Heinrich Harrer, Kutsal Şehir Lhasa’ya, Tibet’e ulaşır ve çocuk yaştaki kutsal lider Dalai Lama’yla tanışır. Dağcının tüm hayatını değiştirecek bu kesişmeyi izlerken Nepal, Bhutan ve Tibet coğrafyasından harika manzaralar göreceğinizi de garanti edeyim. Seyahat filmleri.

Roman Holiday (Roma Tatili)

Roman Holiday (Roma Tatili) | IMDb 8.1

Vizyon tarihi: 1953 Süre: 120 dk, Yönetmen: William Wyler Oyuncular: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert…

50’lerin siyah beyaz yapımlı bir kült filmi Roman Holiday, kraliyet adabının getirmiş olduğu zorluklara karşı gelen bir modern zaman prensesinin gazeteci kimliğini saklayan Joe Bradley ile Roma’yı keşfe çıkmasını ele alıyor. Yolları kesişen bu ikilinin birlikte Roma sokaklarını gezerken aralarında gelişen aşk ise kaçınılmaz oluyor. Ünlü yıldız Audrey Hepburn’a ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazandıran filmin bence en güzel detayları kuşkusuz Roma sokaklarının büyülü atmosferi. Filmde hem gidenleri hem de böyle izleyenleri kendine hayran bırakan Roma şehrinin en güzel simgelerinden olan İspanyol Merdivenleri ve Kolezyum’un o dönemki halini görünce farklı duygular hissedeceksiniz.

Kış Uykusu (Winter Sleep)

Kış Uykusu (Winter Sleep) | IMDb 8.2

Vizyon tarihi: 2014 Süre: 3 saat 16 dk, Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan, Oyuncular: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ, Mehmet Ali Nuroğlu, Nejat İşler, Tamer Levent…

2014 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ve FIPRESCI ödülüne layık görülen bu film, hiç kuşkusuz adı söylendiğinde; alışkın olduğumuz Hollywood tarzı yapımlardan daha çok sanatı odak noktasına alan filmlerin ustası olarak tanımladığımız Nuri Bilge Ceylan’ın (NBC) uzun metraj filmidir.

NBC filmleri denilince bazı film severler için cazip bir seçenekmiş gibi gelmez. Uzun soluklu, kamera açılarının neredeyse hiç değişmediği, diyalogların çok olmadığı yönünde sayılacak bu tip sinemografik özellikler çoğu izleyicinin gözünü korkutur. Ancak bu noktada önyargıları yıkacak (karakterlerin uzun diyaloglar kurduğunu göreceksiniz) bir film olan Kış Uykusu’nu seyahat severler için ele alacak olursak; Kapadokya’nın hiç alışkın olmadığımız -biz buna turistik olmayan diyelim- görüntülerine, kış ve karın yarattığı o muhteşem atmosferde doğanın farklı bir sunumunun olduğunu izleyince fark edeceksiniz. Bu nedenle filmin Görüntü Yönetmenliğini üstlenen Gökhan Tiryaki ve teknik ekibin çabalarını takdir etmek gerekir.

İstanbul Hatırası – Köprüyü geçmek

İstanbul Hatırası – Köprüyü geçmek | IMDb 7.6

Vizyon tarihi: 2005 Süre: 90 dk, Yönetmen: Fatih Akın, Oyuncular: Baba Zula, Replikas, Ceza, Duman, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Müzeyyen Senar…

Müzikal/Belgesel olarak ele alınan İstanbul Hatırası – Köprüyü geçmek filmi, Alexander Hacke adındaki bir müzisyenin müzik türlerini anlamak için İstanbul’a gelişini ele alıyor. Hiç Türkçe bilmeyen bu karakterimiz Selim Sesler ile tanışır. Birbirleriyle müzik dilini kullanarak diyalog kurmaya başlayan bu ikilinin eşsiz serüvenine birçok müzisyen ve şarkıcı da katılır. Böylelikle ortaya ortak amaçları ‘tarzların farklılığı’nı esas alan bir İstanbul’un çok sesli korosu çıkar. Bu koronun hedefi ise İstanbul’un şarkısını yapmaktır.

Before Sunrise, Before Sunset ve Before Midnight

Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013) | IMDb 8.0

Süre: Her bir film yaklaşık 1 saat 40 dakika, Yönetmen: Richard Linklater, Başrol oyuncuları: Ethan Hawke ve Julie Delpy…

Sıradan bir Avrupa gezisinde Budapeşte – Viyana treninde yolları kesişen Amerikalı bir yazar (Jesse) ve Fransız bir sarışının (Celine) 14 saat boyunca şehri beraber keşfetmelerini ele alan Before Sunrise (Gün Doğmadan) filmi, sizi adeta Viyana turuna çıkarmakla kalmayacak aynı zamanda interraile seyahati için ilham verecek.

Before üçlemesinin ikinci filmi olan Before Sunset (Gün Batmadan), ilk karşılaşmalarının ardından 9 yıl sonra yeniden bir araya gelen Jesse ve Celine’in bu seferde Paris’te geçirecekleri bir kaç saati anlatıyor. Film boyunca ise size Paris manzarası eşlik ediyor.

Serinin son filmi Before Midnight (Gece yarısından Önce) ise Jesse ve Celine Paris’teki ikinci buluşmanın üzerinden geçen uzun yılların ardından bu seferde Yunanistan’da bir araya geliyor. Yaşadıkları değişimleri ele alan çiftimiz Yunanistan’da geçirdikleri bir tatil ile geleceklerini şekillendirecek eşsiz bir seyahate çıkıyorlar. Seyahat filmleri.

Richard Linklater’in uluslararası festivallerde epey ilgi gören bu üçleme, hem görsel şölen hem de zeka dolu diyaloglarıyla izleyenleri heyecan dolu bir seyahat etme düşüncesine sürüklüyor diyebiliriz.

The Rum Diary (Tutku Günlükleri)

The Rum Diary (Tutku Günlükleri)  | IMDb 7.5

Vizyon tarihi: 2012 Süre: 2 saat , Yönetmen: Bruce Robinson, Oyuncular: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Amber Heard…

Üniversite yıllarında hukuk dersine giren hocamın önerdiği bu filmin anısı bir başkadır bende. Tabii o dönem turizm ve seyahat açısından değil, hukuk ve gazetecilik yönüyle değerlendirmiş olduğum bir film olsa da yeniden izleyip yorumladığım The Rum Diary, canlandırdığı karakterlerle gönlümü fetheden Johnny Depp’in yani Paul Kemp  karakterimizin 1950’li yıllarda serbest gazetecilik yaparken New York’taki hayatını bırakarak, küçük bir gazetede çalışmak için Porto Rico’ya gitmesini ve oradaki yaşadıklarını konu alıyor. Sizi seyahat açısından etkileyecek görüntüler ise hiç şüphesiz ki Porto Rico sahillerinin o eşsiz manzarası olacak. Belki de sizin için tropikal bir seyahatin kapıları aralanır kim bilir…

Eğer sizin de ‘mutlaka bu filmi de izleyin’ dediğiniz yapımlar varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Seyahatte her zaman plansızlığı planlayın dostlarım… Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, seyahatle kalın…

Okuma önerisi: Sizi İstanbul’a götürecek 7 film