ETİK kuruluşunun 60. yılını kutluyor

Last Updated on 19 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Turizm sektörünün en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olan ETİK, konaklama ve ağırlama sektörünün dinamizmiyle faaliyetlerini yürüttüğü yolda 60 yılı geride bıraktı.

ETİK kuruluşunun 60. yılını 20 Şubat 2019 akşamı HORECA Ege Uluslararası 4. Otel Ekipmanları ve Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı açılış etkinlikleri kapsamında düzenlenecek resepsiyonla kutlayacak. Fuarİzmir’de düzenlenecek resepsiyon, kent yöneticileriyle turizm sektörünün temsilcilerini ve fuar katılımcılarını bir araya getirecek.

Turizm sektörünün en eski sivil toplum kuruluşlarından biri olarak 60 yıllık geçmişin deneyimiyle, konaklama ve ağırlama sektörünün dinamizmiyle yol aldıklarını belirten ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ülkemizde turizmin çeşitlendirilmesi, bölgeye gelen turist sayınının artırılması için yurt içi ve yurt dışında workshop, fam trip tarzı tanıtım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Fuarlara katılarak bölge destinasyonlarının ve tesislerin tanıtımına katkı koyduklarını anlatan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörün ekonomideki yeri ve öneminin bilinciyle başta İzmir ve Ege Bölgesi olmak üzere ülkemizin turizmden daha çok pay alabilmesi için uğraş veriyoruz. Ülkemizin 100 milyon turist, 100 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK)

Türkiye’nin ilk otelciler derneği 1958 yılında Ege Turistik Otelciler Derneği olarak kuruldu. Dernekler Kanunu uyarınca 1984 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle derneğin adı Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Derneği oldu. 2005 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle de adı Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği olarak belirlendi.

5253 sayılı Dernekler Kanunu’na uygun olarak etkinliğini sürdüren ETİK, bir dönem çalışmalarını TÜROB üyesi olarak sürdürdü. 2004 yılından bu yana Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) üyesi olarak etkinlik gösteren ETİK, kuruluşundan bu yana 60 yılı geride bıraktı.

Çalışma alanı tüm Ege Bölgesi olan ETİK, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla iş birliği içindeki tesisleri sınıflandırma komisyonunda yer alıyor. Yaklaşık 200 üyesi bulunan ve sektörün bölgedeki çatı örgütü olarak tanımlanan ETİK, aynı zamanda, kalite ve standartlaşmanın geliştirilmesinde etkin rol oynuyor.

ETİK yönetimi, üye kuruluşların yasal gelişmeleri, mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişikleri izleyebilmesi için düzenli olarak bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Üyesi olan kuruluşlarla birlikte turizm sektörünün yaşadığı sorunların kamuoyunda tartışılması, turizm sektörüne ilişkin farkındalık oluşturulması, sorunların ilgili kurumlara aktarılıp çözümü için çalışıyor.