Nusaybin Ticaret Borsası’ndan turizm atağı

Last Updated on 25 Mart 2019 by Yaşar Çelik

Nusaybin Ticaret Borsası öncülüğünde gerçekleşen tanıtım gezisinde, TÜRSAB Yönetim Kurulu üyeleri ve acenta temsilcileri ilçe turizmine katkı sağlamak adına incelemelerde bulundu.

Mardin’in tarihi ve kültürel açıdan önemli zenginliklere sahip ilçesi Nusaybin; turizm potansiyelini geliştirmek için harekete geçti.

Bu kapsamda Nusaybin Ticaret Borsası, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu üyelerinin ve çeşitli acenta temsilcilerinin yer aldığı bir tanıtım gezisi düzenledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Nusaybin Ticaret Borsası’nın öncelikli hedefi; Nusaybin’in, Mardin – Midyat turları kapsamında yer alarak, ilçe turizmini geliştirmek.

Nusaybin Tanıtım Gezisi kapsamında, TÜRSAB Incoming Turizmi İhtisas Başkanı Hamit Kuk, TÜRSAB İhtisas Komite Başkanı İbrahim Tanrıverdi, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt’un yanı sıra farklı illerden acenta temsilcileri ve turizm gazetecileri yer aldı.

Heyet, Mitanni Kültür Merkezi’nde Nusaybin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, Nusaybin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdulhakim Aytimur ve meclis üyeleri tarafından karşılandı.

YEREL YÖNETİCİLERİ ZİYARET

Karşılama törenin ardından TÜRSAB Yönetim Kurulu üyeleri ve beraberindeki heyet, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Balıkçılar’ı makamında ziyaret etti.

İlçe turizmine katkı sağlaması açısından TÜRSAB’ın ziyaretini çok önemli bulduklarını kaydeden Kaymakam Balıkçılar; “bu tür çalışmaları çok önemsediklerini ve desteklediklerini” söyledi.

TÜRSAB yöneticileri ve beraberindeki heyet daha sonra Nusaybin Sınır Kapısı, Mor Yakup Kilisesi, Zeynel Abidin Camisi ve Kaçakçılar Çarşı’nı gezerek; Nusaybin’in tarihçesi, kültürel ve tarihi değerleri, turizm potansiyeli hakkında bilgi aldılar.

Ziyaretlerin ardından günün sonunda bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Nusaybin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş

NECDET AKTAŞ: NUSAYBİN’DE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR TARİH VAR

Toplantıda ilk olarak Nusaybin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, konuşma yaptı.

TÜRSAB Heyeti’ne ve katılımcılara teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Aktaş; Nusaybin’in birçok önemli tarihi değere ve yapıta sahip olduğunu, bunların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİ NUSAYBİN’DE

Bir zamanlar “Beyaz Güllerin Şehri” olarak anılan Nusaybin’in, Mor Yakup Kilisesi’ne ve bahçesinde yer alan, dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen Nisibis Akademisi’ne, Zeynel Abidin Türbesi Külliyesi’ne, ilçe merkezine 18 km. uzaklıktaki Mor Evgin Manastırı’na, birçok Süryani ve Yezidi köyüne ev sahipliği yaptığını sıralayan Necdet Aktaş; bölgenin kültür turizmi için önemli bir potansiyeli olduğuna dikkat çekti.

TÜRSAB Incoming Turizmi İhtisas Başkanı Hamit Kuk

HAMİT KUK: BEKLENTİLERİMİN ÜZERİNDE TARİHİ BİR ZENGİNLİKLE KARŞILAŞTIM

TÜRSAB Incoming Turizmi İhtisas Başkanı Hamit Kuk, ilk olarak “Anadolu’nun mayası” olarak tanımladığı misafirperverliğin en yakın örneğini Nusaybin’de de bir kez yaşadıklarını belirterek ve Nusaybinlilerin sıcak karşılaması için teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı.

TÜRSAB Yönetimi olarak göreve geldikleri günden itibaren Türkiye’nin batısında faaliyet gösteren acentalara doğu illerini; doğu illerinde faaliyet gösteren acentalara ise batı illerini tanıtmak için birçok tanıtım gezisi düzenlediklerini belirten Hamit Kuk; Nusaybin’i tanıtmak için herkese görev düştüğünü; TÜRSAB’a düşen görevi yerine getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Nusaybin ziyareti kapsamında beklentilerinin üzerinde tarihi bir zenginlikle karşılaştığını ifade eden Kuk; Nusaybin’in turizmde kalıcı bir konuma ulaşması için bu tarz tanıtım ve info gezilerinin periyodik hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRSAB İhtisas Komite Başkanı İbrahim Tanrıverdi

İBRAHİM TANRIVERDİ: MARDİN TURLARININ KAPSAMINA NUSAYBİN DE EKLENMELİ

Bölgeyi yakından tanıdığını ve yaklaşık 30 yıldır bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek konuşmasına başlayan TÜRSAB İhtisas Komite Başkanı İbrahim Tanrıverdi; “Nusaybin’i Güneydoğu turizminin bir parçası haline getirmek için yapılması gerekenlerin üzerinde durulmasına dikkat çekti.

Öncelikli olarak Mardin – Midyat turları kapsamına Nusaybin’in de eklenmesi gerektiğini ifade eden Tanrıverdi; bunun için Nusaybin’deki tarihi ve kültürel değerlerin, zenginliklerin, yöre mutfağının ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

“NUSAYBİN’İ GÜNEYDOĞU TURİZMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Son yıllarda kültür turları kapsamında Mardin’e yönelik önemli bir talep artışıyla konaklama kapasitesi açısından Mardin Merkez’de sıkıntılar yaşanmaya başladığına dikkat çeken Tanrıverdi; gerekli tanıtım ve altyapı çalışmalarının yapılmasıyla ileriki aşamalarda Nusaybin’in de bu anlamda konaklama noktası olarak düşünülebileceğini ifade etti.

İbrahim Tanrıverdi, konuşmasının sonunda Nusaybin’in altyapı sorunlarını birlikte aşarak; Nusaybin’i Güneydoğu turizminin önemli bir parçası haline getireceklerini söyledi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt

HÜSEYİN KURT: PASTADAN NUSAYBİN DE PAY ALMALI

Toplantıda son olarak TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kurt söz aldı.

Son dönemde batı illerinden Mardin ve Midyat’a yönelik seyahat sıklığından söz eden Hüseyin Kurt; bu pastadan mutlaka Nusaybin’in de pay alması gerektiğini söyledi.

İstanbul’un Nusaybin’den ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çeken Hüseyin Kurt; “İstanbul’da bizlerin mutluluğu ve huzuru; Nusaybin’in sosyo-ekonomik refahı, gelişmişliğinden geçiyor” dedi.

Konuşması kapsamında Mardin ve Midyat’ı ziyaret edenlerin Nusaybin’i de tercih etmesi için yapılması gerekenleri sıralayan Kurt; şunları paylaştı:

“Dünyanın ilk üniversitesinin ve ilk rektörün buradan çıktığı belirtiliyor. Bu bağlamda üniversitelerden akademisyenler veya rektörlerden oluşan bir grup burada ağırlanabilir. Kısa vadede hızlı yol alacağınız pratikler: “marka yüzünüz olsun”, “bir hikaye yaratın”, “turizm basınından destek alın” ve de bu “info programlarına devam edin”.”

İdris Bilge: Turizm için atılan bu ilk adım Nusaybin için heyecan verici