Nevruz dönemini değerlendirdiler…

Last Updated on 23 Mart 2019 by Turizm Günlüğü

Amerika’nın ambargosu nedeniyle ekonomik kriz yaşayan, yurt dışı çıkış harçları artan ve uçuş trafiği azalan İranlı turist bu yıl Nevruz döneminde nasıl bir performans sergileyecek? İşte sektörün ileri gelen isimlerinden Nevruz değerlendirmesi…

 İran’da 21 Mart’ta başlayan Nevruz, son yıllarda Türk turizmine önemli katkı sağlıyor.

Amerika’nın ambargosu nedeniyle ekonomik kriz yaşayan, yurt dışı çıkış harçları artan ve uçuş trafiği azalan İranlı turistin ülkemize yönelik talebinde nasıl bir performans yaşanacak?

12 günlük tatilde, bu yıl 220 bin İranlı’nın Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor.

Sektörün önde gelen isimleri Sabah’tan Betül Alakent’e konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İŞTE O DEĞERLENDİRMELER:

FİRUZ BAĞLIKAYA: VAN VE AĞRI’YA CAN SUYU OLUYOR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya; Nevruz’da İranlı turistin İstanbul, Antalya, İzmir, Van, Ağrı, Erzurum ve Trabzon gibi şehirlere talep gösterdiğini belirterek, “Gelir düzeyi yüksek olanlar İstanbul, Antalya, İzmir ve Trabzon’u tercih ederken, orta düzey gelire sahip kesim Van ve Ağrı bölgesine gidiyor” dedi.

İranlıların alışveriş için de Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Bağlıkaya; “Bu amaçla gelenler Erzurum, Van ve Ağrı’daki esnafa can suyu oluyor” diye konuştu.

İranlıların ortalama 7 gece konakladığını aktaran Bağlıkaya, kişi başı ise 668 dolar harcadıklarını kaydetti.

İBRAHİM HALİL KORKMAZ: DOLULUĞA YÜZDE 10 KATKI

İstanbul Turizm Derneği (ISTTA) Başkanı İbrahim Halil Korkmaz, “İstanbul otelleri bu yıla güzel bir başlangıç yaptı. Oda dolulukları ortalaması yüzde 70-75’lerde. Nevruz döneminde İranlı turist özellikle Taksim ve çevresi otellerin doluluğuna yüzde 10 ilave katkı sunuyor” dedi.

BÜLENT KOÇAK: AMBARGO NEDENİYLE BU YIL İRANLI TURİST…

İran’dan Türkiye’ye turist getiren FBB Travel’ın Genel Müdürü Bülent Koçak da, ambargo nedeniyle İranlı turistin bu yıl daha çok karayoluyla Van ve Ağrı üzerinden Türkiye’ye geldiğini aktardı.

“VAN’DAN SONRA AĞRI’YI TERCİH EDİYORLAR”

Nevruz döneminde Van’ın yaklaşık 20 bin İranlı turist ağırlayacağını aktaran Koçak, “Ağrı da 7-8 bin civarında İranlı ağılayacak. İki ilde otel dolulukları yüzde 90’ları bulur” diye konuştu.

SEZON SONU PALANDÖKEN’E NEVRUZ DOPİNGİ

Erzurum Palandöken Ejder Genel Müdürü Yusuf Uygur ise sezon sonuna yaklaşmalarına rağmen bölgede otel doluluklarının yüzde 80’lerde olduğunu belirterek, “Bu doluluk oranlarında İranlı turistin katkısı büyük” ifadelerini kullandı.

KAAN KAVALOĞLU: AKRABALARIYLA ANTALYA’DA BULUŞUYORLAR

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı ve Limak Holding Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu, Nevruz’da İran’dan Antalya’ya 40 bin turistin geleceğini aktardı. Ambargo nedeniyle gelen turist sayısında bir miktar düşüş olduğunu aktaran Kavaloğlu, şunları söyledi: “Ancak bu yıl Avrupa ülkelerinde yaşayan İranlılardan yoğun bir ilgi var. İran’daki akrabalarıyla Antalya’da buluşuyorlar.