İstanbul Havalimanı ile ilgili pratik bilgiler

Last Updated on 2 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanı olarak lanse edilen İstanbul Havalimanı için yetkililer en az 3 saat öncesi havalanına gelinmesi uyarısı yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda deneyimlediğim İstanbul Havalimanı için bu uyarının biraz gereksiz olduğunu gördük. 1 saat önceden gitmek gayet yeterli.

Hal böyle olunca seyahate çıkmadan önce havalimanında yaşayabileceğiniz herhangi bir zorluğa karşı hayat kurtaracak bilgileri Destination Options Kurucu Ortağı Ece Delen paylaştı. İşte İstanbul Havalimanı ile ilgili o pratik bilgiler:

Destination Options Kurucu Ortağı Ece Delen

Giden yolcular

– Yurtiçi ve yurtdışına uçacak tüm yolcuların uçuşları giden yolcu katından yapılmaktadır. (yurtdışı business, THY elite plus ve elit yolcular dahil, yurtiçi CIP ve tüm VIP yolcular hariç)
– Yurtiçi uçuş yapan economy class yolcuların tamamının kullanacağı kapı 1 ve 2’dir. 3, 4, 5, 6 ve 7. kapılar ise yurtdışı çıkışlar için kullanılan kapılardır.
– 5 numaralı kapı business class, elit plus ve elit yolcular için tahsis edilmiştir. (tüm kapılar aslında içeriden birleşmektedir. Ancak uygun kapı kullanılmaz ise içerideki yürüme mesafesi artmaktadır.)
– Yurtiçi uçuşlarda CIP yolcular ve yurtiçi/yurtdışı uçuş yapacak VIP yolcular ise ilk girişte CIP iç hat özel yolcu yolunu kullanmalıdır. (ilerleyen dönemde VIP gidiş yerinin değiştirileceği söylenmiştir. Ancak henüz bunun ne zaman olacağı netleşmemiştir.)

Araç otopark

– Araç ile havaalanına gelinmesi durumunda, havaalanında tek bir otopark girişi bulunmaktadır. Otopark girişlerinde yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi kapı kullanılacak ise o kapıdan giriş yapılmalı ve belirtilen alana araç park edilerek ilgili kapılara yönlenilmelidir.
– Havaalanında vale hizmeti de verilmektedir. Valeye teslim edilen araç, dönüşte vale ödeme noktalarından ödemesi yapılarak (2) noktadan teslim alınabilir. Bu noktalar 9 ve 13 numaralı kapılardır. 9 numaralı kapı yurtiçi gelişlere, 13 numaralı kapı ise yurtdışı gelişlere yakındır.

Gelen yolcular

– İç hat ve dış hat gelişler, gelen yolcular katına (orta kat) yapılmaktadır. (VIP yolcular hariç)
– İç hatlardan gelen yolcular 8 ve 9 numaralı kapılara karşılık gelen iç hatlar çıkış kapısından çıkmaktadır.
– Dış hatlardan gelen yolcular ise 10, 11, 12, 13 ve 14 numaralı kapıların karşılığına gelen dış hatlar çıkış kapısından çıkmaktadırlar.
– Şu an ki planlamada her iki çıkış kapısında da board ile karşılama alanı bulunmaktadır.
– Business class yolcular da aynı kapılardan çıkış yapmaktadırlar. Ayrı bir kapı bulunmamaktadır.

Gelen yolcuları karşılama

– Gelen yolcu katında bekleme yaparak yolcu almak pek mümkün görünmemektedir. Gelen yolcu katının bir alt katında (en alt kat) kısa süreli bekleme yapmak mümkündür. Yolcu karşılamak için aracı otoparka park etmek ve sonra karşılama yapmak gerekmektedir. (15 Nisan 2019’a kadar otoparklar ücretsizdir.) Yolcuyu alamadan çıkış yapılması durumunda aynı noktaya tekrar gelmek 10-15 dk. zaman almaktadır. Bu nedenle bazı durumlarda yolcularımız bir alt kata (15, 16, 17 numaralı kapılar) yönlendirilerek karşılama yapılabilir.
– En alt katta aynı zamanda HAVAİST ve İETT otobüsleri de bulunmaktadır.
– Taksiler ise gelen yolcu katında (orta kat) bulunmaktadır.

İşte İstanbul Havalimanı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları