Ultra Maraton Festivali İznik Ultra’dan bölge turizmine 600 bin liralık katkı

İznik Ultra 8. kez koşuldu.

Last Updated on 23 Nisan 2019 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin en büyük patika yarışları etkinliği “İznik Ultra”, 26 ülkeden 1000’den fazla sporcunun katılımı ile 19-21 Nisan’da 8’inci kez, doğa ve spor tutkunlarını bir araya getirdi.

Bölgeye 4 bin insanın akın ettiği dev etkinlik nedeniyle otellerde yer kalmadı. Bölge esnafının yüzü gülerken, kente 600 bin liralık ekonomik katkı sağlandı. Tohum Otizm Vakfı’na ve İznik okullarına da maddi destek sunuldu.

Sporcular, 300 metre ile 160 km arasında değişen, 7 farklı parkurda yarıştı. Minikler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, 300 m parkurunda koşarak karşıladı. Yarışın geçtiği, İznik ile Orhangazi’ye bağlı 22 köy ve mahallede, halk sporculara büyük destek verdi. İznik Gölü’nü çepeçevre dönen 160 km’lik parkuru erkeklerde Uğur Aydın, kadınlarda Rezeda Galyamova kazandı.

Macera Akademisi-Race Setter tarafından İznik Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin ilk ve en çok yarış barındıran “Ultra Maraton Festivali” İznik Ultra’da erkeklerde ve kadınlarda, kazananlar şöyle:

160 km İznik Ultra Maratonu: Uğur Aydın, Rezeda Galyamova
90 km Orhangazi Ultra Maratonu: Oğuzhan Emre Singer, Eda Ok
55 km Narlıca Dağ Maratonu: Mehmet Aydıngör, Elena Polyakova
35 km Göllüce Patika Koşusu: Mehmet Yıldırım, Nurhan Okur
20 km Derbent Patika Koşusu: Bekir Çakaroğlu, Beste Önal
5 km Tarihi Kent Koşusu: Hasan Akyol, Sevil Arılı Yıldırım

İznik merkezinde yapılan 300 m’lik Çocuk Koşusu’nda 100’den fazla geleceğin sporcusu 3 ayrı yaş grubunda koşma zevki yaşadı.

KATILIM REKORU KIRILDI, KADIN SPORCULARIN İLGİSİ ARTTI

2012 yılında 87 kişinin katılımıyla başlayan İznik Ultra, 8. yılda yaklaşık 13 kat büyüyerek 1100 kişiye ulaştı. Türkiye’nin en zor patika ultra maraton parkuru olan 100 mile (162km) katılan 74 kişinin 8’i (yüzde 11) kadındı. Festivalin patika parkurlarına kadın katılımı önceki yıla göre yarı yarıya artarak yüzde 29’a yükseldi. 15km’lik parkurda kadın oranı yüzde 43 oldu. Parkurları tamamlayan sporculara, geleneksel İznik çini tekniği ile üretilen karolara el emeği ile işlenen özgün motiflerden oluşan madalyalar takıldı.

EN UZUN ETAPTA, YARIŞ TARİHİNİN EN DÜŞÜK BİTİRME ORANI

20 Nisan günü değişken hava koşulları parkurların zorluğunu katladı. Artan zorluk, yarışmacılara unutulmaz hatıralar kazandırdı. Göl kıyısında yağmur, yükseklerde kar şeklinde yoğun yağış yaşandı, zemin ağır çamur oldu. Hava ve zemin şartları özellikle ultra maraton yarışmacılarını zorladı. En uzun parkur olan İznik Ultra 160K parkurunda tüm zamanların düşük bitirme oranı yaşandı. Başlayan 74 sporcunun ancak 21’i parkuru tamamlayabilirken bitirme oranı yüzde28 oldu. 90km yarışına başlayanların yüzde 75’i bitirirken, bu oran 55km yarışında yüzde 85 oldu.

ÇAMDİBİ KÖYÜ ‘EN ÇOŞKULU DESTEK VEREN KÖY’ OLDU

İznik Ultra, Türkiye’nin hem en yüksek katılımlı hem de “en çok izleyiciye sahip yarış organizasyonu” olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenen onlarca yol ve ultra maraton yarışlarında gözlemlenen “düşük halk desteği” her yıl İznik Ultra’da yerini “coşkulu katılıma” bırakıyor. 300 metrelik Çocuk Koşusu’ndan, üzerinde 22 köy ve mahallenin yer aldığı 160 km’lik en uzun etaba kadar parkurların her aşamasında yüzlerce insan sporculara destek veriyor. Güzergaha yeni eklenen Çamdibi Köyü, 2019 yılında yarışmacılar tarafından en coşkulu destek veren köy olarak seçildi.

“Türkiye’nin 7 bölgesinden az bilinen ve keşfedilmeyi bekleyen 10 köy” için tıklayınız.