Yağız Öngen: Kuzey Ege’de sürdürülebilir turizm için önceliğimiz eko turizmde

Fotoğraf: Mete Işık

Last Updated on 16 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Ramada Resort Kazdağları otelinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen ile Kuzey Ege turizmini, otel olarak bölge turizmine katkı amacıyla yürüttükleri çalışmaları ve son dönemde Ramada Resort Kazdağları’nın aldığı ödül ve sertifikalar hakkında konuştuk.     

Yağız Öngen, 2000 yılından beri konaklama sektöründe yer alan genç bir isim… Ayvacık’ta yer alan Öngen Country Hotel bünyesinde yaklaşık 16 yıldır yürüttüğü çalışmaların ardından 2016 yılında açtıkları Ramada Resort Kazdağları otelininin yönetimine geçen Yağız Öngen; Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden 2013 yılında mezun olduktan sonra yurt dışında dil eğitimi aldı.

Yurt dışı dönüşü sonrasında sektöre yönelik daha fazla deneyim kazanmak amacıyla İstanbul’da yer alan “uluslararası zincire bağlı” ve “beş yıldızlı olan bir başka otelde” olmak üzere iki farklı otelde yöneticilik ve satış stajı yapan Öngen; 2016 yılında Ramada Resort Kazdağları otelinin satış ve pazarlama alanından sorumlu olarak çalışmalar yürüttü.

Yağız Öngen yaklaşık bir yıldır Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa otelinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

3 – 5 Mayıs 2019 tarihleri arasında kısa adı I-MICE olan Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği’nin düzenlediği II. Kaz Dağları Buluşması’na ev sahipliği yapan Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa otelinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen ile yürüttüğü çalışmalar, otel olarak kazandıkları ödüller ve geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda konuştuk.

RAMADA RESORT KAZDAĞLARI 12 AY BOYUNCA KONUKLARINI AĞIRLIYOR

Yağız Öngen, ilk olarak tesis hakkında kısa bilgiler paylaşarak; Ramada Resort Kazdağları otelini tanıttı.

2016 yılında açılan ve Kuzey Ege’de uluslararası zincire bağlı tek otel olan Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa oteli, 120 oda kapasitesiyle 12 ay boyunca konuklarını ağırlıyor.

EGE’NİN EN İYİ TOPLANTI OTELİ

Altı toplantı salonuyla geçtiğimiz üç yıl içerisinde önemli kongre ve toplantı organizasyonlarına ev sahipliği yapan Ramada Resort Kazdağları; 2017 yılında ACE of MICE Ödülleri kapsamında “Ege Bölgesi’nin En İyi Toplantı Oteli” ödülünü kazandı.

Doğayla iç içe hissedeceğiniz toplantıların adresi: Ramada Resort Kazdağları

DOĞAYA VE ÇEVREYE DUYARLILIK

Bunun yanı sıra Ramada Resort Kazdağları, başka ödül ve sertifikalara da sahip… Yeşil Anahtar (Green Key) Belgesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Yeşil Yıldız”, World Luxury Spa Awardstan üç ayrı SPA Ödülü bunlardan birkaçı…

KONGRE VE TOPLANTILARIN VAZGEÇİLMEZ ADRESİ

Toplantı ve kongre turizmine çok önem verdiklerine dikkat çeken Yağız Öngen; bu kapsamdaki konuklarına farklı aktivitelerle bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerini harmanlayarak sunduklarını ve misafirlerine en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştıklarını ifade etti.

SAĞLIK TURİZMİ DE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Toplantı ve kongre turizminin yanı sıra Ramada Resort Kazdağları, sahip olduğu termal tesisleri ve termal SPA’sıyla sağlık turizmi alanında da ön plana çıkıyor.

Ramada Resort Kazdağları bünyesinde birçok farklı, renkli etkinlikler de düzenleniyor. Bunlardan başlıcaları: Ege Otları Workshop’u, Zeytin Hasadı Programı, jeep’lerle safari turları, ATV turları, yürüyüş ve bisiklet rotaları ve en son olarak da oryantiring, define avı etkinliği…

YAĞIZ ÖNGEN: UZAKDOĞU VE GÜNEY AMERİKA’DAN GELENLERİN SAYISINDA ARTIŞ KAYDEDİYORUZ

Ağırlıklı olarak müşteri portföylerinin iç pazardan oluştuğunu ifade eden Yağız Öngen, son dönemde ise Uzakdoğu, Güney Amerika ülkelerinden düzenli bir şekilde gelen ziyaretçilerin sayısında artış kaydettiklerine dikkat çekti. Öngen, bu bölgelerden gelen ziyaretçilerin sayısının önümüzdeki dönemde daha da yükseleceğini öne sürdü.

AVRUPA PAZARINDA TOPARLANMA

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden ağırladıkları ziyaretçi rakamlarında geçtiğimiz 2-3 yıl içerisinde Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi düşüş yaşadıklarını dile getiren Öngen; son dönemde bu sayılarda yeniden artışa geçtiklerini kaydetti.

“SADECE TERMAL VE TOPLANTI OTELİ DEĞİLİZ. ÇOK YÖNLÜ BİR OTELİZ”

Ağırlıklı olarak iç pazardan talep gördüklerini ve rezervasyonlar aldıklarını yineleyen Yağız Öngen; “İç pazardaki müşterilerimize farklı alanlarda hizmet sunuyoruz. İç pazarda hem toplantı için gelen konuklarımız var. Yaz döneminde klasik sejour misafirlerimiz var. Hem de sağlık için gelen SPA ve termal için gelen misafirlerimiz de var. O açıdan çok yönlü bir oteliz sadece termal otel veya sadece toplantı oteli değiliz. Hem termal otel, hem aile oteli, hem doğa oteli, hem de SPA oteli olarak her müşteri kitlesine hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.

“12 AY BOYUNCA İŞ YAPAN ÇOK ENDER YERLERDEN BİRİYİZ”

Kazdağları ve çevresinin sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzellikler ve zenginlikler sayesinde 12 ay boyunca turizme imkan tanıdığına dikkat çeken Yağız Öngen; bu konuya ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biliyorsunuz, termal veya doğa otelleri yazın ne yazık ki iş yapamaz. Diğer yandan Güney veya Ege otelleri de kışın iş yapamaz. Ama biz; bölgemiz ve sahip olduğumuz doğal zenginlikler sayesinde gerçek anlamda 12 ay boyunca iş yapan çok ender yerlerden biriyiz. Konuklarımız hem dağa çıkabiliyor, hem termal SPA’larına girebiliyorlar, hem doğada yürüyüşlerini yapabiliyorlar. Hem de denize inip plajda çok temiz, çok güzel bir suda denize girebiliyorlar. Bunların hepsini bir arada yapabilecekleri gerçekten başka bir nokta dünyada zor bulunur.”

“EN FAZLA ÖNEM VERDİĞİMİZ KRİTER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”

Ramada Resort Kazdağları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen’e son olarak, bölgeye yönelik izlenen tanıtım stratejisi ve tanıtım alanında atılması gereken adımlar hakkındaki görüşlerini aldık.

Yağız Öngen, yürüttükleri tanıtım çalışmaları kapsamında göz önünde bulundurdukları en önemli kriterin “sürdürülebilirlik” olduğunu, turizm kapsamında bölgeyi bir anda cazip ve popüler hale getirerek, tüketmek yerine sürdürülebilir adımlar atarak, bölgenin doğal güzelliklerine zarar vermeden turizmin uzun vadeli olarak geliştirilmesi olduğunu belirtti. Öngen, bunun için de öncelikli olarak bölgede eko turizmin geliştirilmesi için adım attıklarını ve bundan sonraki süreçte de bu yönde yol alacaklarını söyledi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖNCELİK EKO TURİZMDE”

Yağız Öngen bu konuya ilişkin de şu detayları paylaştı:

“Bizim için önemli olan Kazdağları’nın bir anda parlayıp bir anda sönmesi değil… Ne yazık ki Türkiye’de genel olarak turizm böyle işliyor. Bir destinasyon, bir tatil yöresi popüler oluyor; 3 – 5 yıl içinde orayı deyim yerindeyse talan ediyoruz. Oraya ciddi zararlar veriyoruz. Oraya para bırakıyoruz ama bıraktığımız turizm gelirinden daha çok zarar veriyoruz ve beş yıl sonra orada turizm bitiyor.

Biz, burada bunun yaşanmasını istemiyoruz. Burada biz, sürdürülebilir turizm yapmak istiyoruz. Bunun da başlıca anahtarlarından biri eko turizmdir. Biz de eko turizm yapmaya çalışıyoruz. Otel bünyesinde çiftliğimiz ve kümesimiz var. Burada kendi sebze-meyvelerimizi yetiştiriyoruz. Kendi zeytinliklerimiz var, kendi zeytinyağımızı üretiyoruz. Sürdürülebilir bir yol izlemek zorundayız. Çünkü ailece buralı olduğumuz için bizim 10 – 20 yıl sonrasını düşünmemiz gerekiyor. Bu yüzden hizmet kalitesine çok önem veriyoruz.”

Ramada Resort Kazdağları’nın önceliği bölge tanıtımı