Jolly’nin yıl sonu hedefi 1 milyon pax’a ulaşmak

Last Updated on 4 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Röportaj: Yaşar Çelik / Yayına hazırlayan: Cem Bişkin


Jolly Tur Yurt Dışı Turizm Direktörü Tolga Tekin, Jolly Tur’un 2019 yılında gerçekleştirdiği yurt dışı operasyonları ve markanın bu alandaki performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin önde gelen tur operatörlerinden Jolly Tur’un Yurt Dışı Turizm Direktörü Tolga Tekin ile markanın 2019 performansını ve 2020 yılına yönelik öngörülerini konuştuk.

YURT DIŞI TURLARINDA ÇOK CİDDİ TALEPLER ALDIK”

Hem Jolly Tur genelinde hem de Jolly’nin yurt dışı departmanı olarak beklentilerinin üzerinde, başarılı bir sezon geçirdiklerini açıklayan Tolga Tekin; “Türkiye’den yurt dışına giden yolcu trafiğinde bu sene, yurt içi otel fiyatlarının çok ciddi bir şekilde artmasından dolayı yurt dışına çok ciddi bir talep aldıklarını” belirtti.

YURT DIŞI TURLARINA YÖNELİK TALEP ARTIŞININ NEDENLERİ

2018 yılının Ağustos ayında yaşanan Dolar ve Euro kurundaki hızlı artışın bu sene başında gerilemeye başlaması ve stabil bir hale gelmesiyle; yurt dışı turlarına yönelik talepte artış yaşandığını ve ciddi bir talep aldıklarını ifade eden Tolga Tekin; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“YURT İÇİ TATİLİ SATIN ALMAYA GELENLER YURT DIŞINI TERCİH ETTİ”

“2019 yılında yurt dışı turlarımıza yönelik ciddi bir talep aldık. Hatta yaz sezonunda onlarca acentamızdan; yurt içi destinasyonlara yönelik tur programlarını satın almak isteyen müşterilerimizin acentalarımıza gittiklerinde yurt dışı turlarının cazip fiyatlarını gördüklerinde İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanlar’a yönelik turları satın aldıklarını duyduk.”

OTELLERİN AGRESİF FİYAT ARTIŞI YURT DIŞINA YÖNELTTİ

Yurt dışı turlarına yönelik talebin artmasının en önemli nedenleri arasında yurt içindeki otellerin yurt dışından gelecek turist trafiğine güvenerek yüksek fiyat artışına gitmelerinin, yüksek fiyatları görenlerin İtalya, İspanya, Yunanistan ve Balkanları tercih ettiklerini belirten Tolga Tekin; “sezon ortasında yurt içi otellerin bekledikleri talebi görmemeleri nedeniyle fiyat indirimine gitmek orunda kaldıklarını söyledi.

2020 YILINA YÖNELİK ÖNGÖRÜLER

Tolga Tekin, 2020 yılına ilişkin ise şu değerlendirme ve öngörülerde bulundu: “2020 yılında Türkiye’den yurt dışına giden turist trafiğinde ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. Çünkü şu an döviz kuru stabil, fiyatlarda çok radikal değişiklikler olmuyor. Havayolu tarafında ise özel promosyonlu fiyatlar söz konusu… Önümüzdeki sene özellikle kış döneminden başlayarak Türk Hava Yolları ve Pegasus özel fiyatlar oluşturmuş durumdalar. THY yurt dışı pazarı için Ocak – Şubat – Mart döneminde çok özel, uygun fiyatlar sunuyor. Tahmin ediyorum ki; 2020 de en az 2019 kadar başarılı geçecek.”

JOLLY TUR’DAN 55 – 60 BİNLİK YURT DIŞI PAX’I

2019 yılında Jolly Tur olarak şu ana kadar yurt dışına yönelik yaklaşık 50 bin seviyesinde pax’a ulaştıklarını açıklayan Tolga Tekin; yıl sonunda 55-60 bin arasında bir pax’a ulaşacaklarını öne sürdü.

“YIL SONUNDA 1 MİLYON KİŞİ TAŞIMIZ OLACAĞIZ”

Yurt içinde de 800 bin turist seviyesine ulaştıklarını belirten Tekin; “yıl sonunda kültür ve diğer turlarımızla birlikte 1 milyon kişi taşımış olacağız” dedi.

Jolly Tur’un Yurt Dışı Turizm Direktörü Tolga Tekin son olarak; sundukları yurt dışı programlarının ortalama fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu:

TUR PAKETLERİ FİYATLARI ORTALAMA 500 – 550 EURO SEVİYESİNDE

“Geçen sene yurt dışına yönelik tur paketlerinin 580 – 600 Euro seviyesinde olduğunu belirten Tekin; “Euro’nun artışından dolayı sepet fiyatı yani kur miktarı ile çarptığınızda Türk Lirası olarak belki daha yüksek rakamlar ödendi ama bu seneki rakam 500 – 550 Euro’lar seviyesine geriledi. Bu da aslında şu demek oluyor. Euro’nun artışından kaynaklı pahalı turlar yerine daha ekonomik, nispeten daha düşük bütçeli turları tercih etti tatilciler. Ama yine de TL’ye baktığınızda çok fazla değişen bir şey olmuyor açıkçası” dedi.