TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez’den İsviçre STM 2019 notları

Last Updated on 31 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez, katılım gösterdiği Switzerland Travel Mart 2019 (STM) organizasyonu hakkında bir yazı kaleme aldı. Yüksel Türemez, bu yazısında STM 2019 hakkındaki değerlendirme ve gözlemlerinin yanı sıra bu tarz bir organizasyonun Türkiye’de de düzenlenebileceğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

İşte TÜRSAB Boğaziçi BTK Başkanı Yüksel Türemez’in İsviçre STM 2019 notları:

—O—

SWITZERLAND TRAVEL MART (STM) 2019’A İLİŞKİN NOTLAR

Switzerland Travel Mart 2019 (STM) 20 – 23 Ekim tarihleri arasında İsviçre Lucerne’de gerçekleşti. Dünya çapında 450 tur operatörü ve 360’den fazla İsviçreli tedarikçinin buluştuğu önemli bir etkinlik. Yaklaşık 50 ülkeden katılımcının katıldığı büyük bir turizm buluşması olan STM; İsviçre’nin dünya turizm pastasından elde ettiği büyük gelirin nasıl oluştuğunu gösteren önemli bir etkinliktir.

TÜRKİYE “GELİŞMEKTE OLAN PAZARLAR” KATEGORİSİNDE

Türkiye’nin de içinde bulunduğu 21 ülkeyi “Gelişmekte Olan Pazarlar” (Emerging Markets) kategorisinde yer almışlar. İsviçre turizmi içinde yüzdesel oranı çok düşük olsa da bu 21 ülkeyi bu etkinliğe davet etmeyi unutmamışlar.

TÜRKİYE’DEN BEŞ DELEGE KATILIM GÖSTERDİ

Onlar bu düşük oranlı turist kitlesinin (ülkelerini ziyaret eden ) gelecek yıllarda artış gösterebileceğine inanıyorlar. Çünkü bunun için çalışıyorlar. Bu 21 ülke bize gelmiyor, onlarla uğraşmayalım demiyorlar. “Gelişmekte Olan Pazarlar” kategorisindeki ülkelerden olan Türkiye’den toplam 5 delege olarak bu önemli etkinliğe katılım gösterdik.

Bu önemli etkinlikte 50 ülke katılımcısıyla ve 360’dan fazla İsviçreli tedarikçiyle üç gün boyunca tanışıp önemli iş görüşmeleri yapma fırsatı yakaladık.

“TÜRKİYE’Yİ GÖRMEMİŞ BİR SÜRÜ OPERATÖRÜN VARLIĞI BENİ UMUTLANDIRDI”

İsviçre kendi ülkesini bize pazarlarken biz de kendi ülkemizi onlara ve 50 ülkeden katılım gösteren delegelere tanıtma fırsatı elde ettik. Yabancı delegelerle yaptığımız görüşmelerde henüz Türkiye’yi görmemiş bir sürü operatörün varlığı beni daha çok umutlandırdı.

STM 2019’UN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Demek ki henüz ülkemizi turizm ürünü olarak deneyimlememiş yığınlarca insan var. Bu da “akıllı turizm” politikalarıyla ülkemizin incoming gelirlerini daha çok arttırılabileceğini ve daha nitelikli turist kitlesini ülkemize çekilebileceğini düşündürdü.

Güvenlik kaygıları ve benzeri birçok sorunumuz olsa da bizim de yılmadan ülkemizi tanıtıp bu turist yığınlarından payımıza düşeni fazlasıyla almamız gerekiyor.

STM İSVİÇRE’NİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

İsviçre Travel Mart’a davet edilenlerin üç gün boyuna toplantılarla iş olanakları yakalamaları sağlanıyor daha sonrasında da katılımcıların kendi seçtikleri turlarla gezerek İsviçre’yi turizm destinasyonu olarak deneyimlemeleri sağlanıyor.

DÖRT DÖRTLÜK TURİZM DESTİNASYONU

Ben de daha öncesinde sadece birkaç önemli kentini gördüğüm İsviçre’yi bu turlar sayesinde tamamını görme şansı elde ettim ve İsviçre turizm otoritelerinin bu güzel destinasyonu yönetmelerine hayran kaldım.

Tam anlamıyla dört dörtlük bir turizm destinasyonu İsviçre…

Huzurlu, güvenli ve birkaç dilin konuşulduğu tüm kültürlerin birlikte mutlu yaşadığı bir ülke…

İSVİÇRE SEYAHAT SİSTEMİ

İsviçre turizm otoritelerinin övündüğü tren ağırlıklı İsviçre Seyahat Sistemi de gerçekten övgüye değer bir ulaşım ağı sunuyor.

TÜRKİYE İÇİN STM 2019 ÇIKARIMLARI

Gelelim ülkemize…

Dünyada birçok örneği olan STM ve benzeri bir organizasyonu neden Türkiye’de de gerçekleştiremiyoruz?

Neden onlarca ülkeyi gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar kategorilerine ayırıp, tüm dünya operatörlerini davet edip toplantılar yaparak onları görmedikleri turizm ürünlerimizle tanıştırıp hayran bırakmıyoruz?

Unutmayalım daha Türkiye’yi görmemiş tur operatörleri ve onların müşterileri turist yığınları var.

İstanbul, bugün böyle bir organizasyona hazır bence…


STM 2019 OTGANİZASYONUNDAN RENKLİ KARELER