Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!
Yazarımız Sibel Mutlu Gür, eşi ve oğulları Yaman... Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

Last Updated on 16 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Bebeğim olmadan öncede 1 yaş doğum günlerine pek sıcak bakmayanlardandım. Bebeğin durumdan haberdar olmaması, ağlama krizleri, annenin hazırlık çabası, her detayın en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi beni heyecanlandırmaktan çok geriyordu. Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

Bir şeyi ya mükemmel yap ya da yapma diyenlerdenim. Bu fikirlerle yola çıktığımda ‘Peki, 1. yaş doğum gününü kutlamayacak mıyız?’ sorusu vardı. Tamam büyük bir organizasyon yapmayalım ama her yıl doğum günlerinin görkemli ve hiç sekmeden kutlandığı bir ailede büyüyen biri olarak hiç kutlamamak mümkün değildi. İşte tam da o anda aklımıza gelen en şahane fikir Yaman’ın doğum günlerini yurt dışında kutlamak oldu. Her yeni yaşında bizde yeni bir heyecan yaşayarak bir seyahate çıkalım istedik. İşte bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

Haber Önerilerimiz:

Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

1. yaş doğum günü, planımızı Belçika ve Hollanda üzerine yaptık. Valizler hazırlandı, biletler alındı, otel rezervasyonlarımızı da yaptık. Makul bir sabah saatinde havalimanına doğru yola koyulduk. Biz rahat bir aileyiz, rahat derken umursamaz ya da dağınık bir yapı değil. Hazırlıklarımızı yapıp, senaryolarımızı oluşturur ancak sonunda akışta olarak ilerleriz. Belki de bu yüzden elimiz ayağımıza pek dolaşmıyor ve işler rayında gidiyor. Yaman’ın olası sağlık probleminde neler yapacağımızdan, hiç yemek olmayan bir yerde aç kalabilmesi ihtimaline kadar her şeyi kurgularken, tatilde Yaman’a çok şükür bir şey olmazken beni bilmediğim türde bir böcek türü ısırdı günlerim kaşınarak geçti, yine Yaman’ın aç kalırsa şu yanımızda olsunları neredeyse hiç kullanılmadı çünkü önceliğimiz onun meyvesi, yemeği, atıştırmalıkları oldu. (arada fast food kaçamakları da oldu kendisinin, e tatildeyiz )

Yaman / Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

“1 yaşında bebekle tatil eziyet diyenlere de selam olsun, çok keyifli bir deneyimdi”

Biz 7 günde 2 ülke (Belçika- Hollanda) 4 rota (Brugge-Amsterdam-Brüksel-Gent) 4 otel değiştirdik. 1 yaşında bebekle tatil eziyet diyenlere de selam olsun, çok keyifli bir deneyimdi. Bebeğimizi hiç üzmedik o da bizi üzmedi. Hayatta her şeyin bir bakış olduğu gibi, bebekli tatil konuya nereden baktığınızla ilgili bir durum.

Yola koyulduk havalimanına gidiyoruz bir de ne olsa beğenirsiniz, uçağımız full dolu olduğu için bizi bir sonraki uçakla gönderdiler yaklaşık 4 saat fazladan havalimanında bekledik. Ama bizi etkiledi mi tabi ki hayır, bol bol gezdik ve yeni havalimanının her noktasını keşfe çıktık, yemeğimizi yedik, kahvemizi içtik ve zaman geçmişti bile.

1 yaş doğum günü partisi mi, her yeni yaşta 1 ülke mi? Bizim cevabımız her yeni yaşta 1 ülke oldu, size de tavsiye ederiz.

Yazarımız Sibel Mutlu Gür, eşi ve oğulları Yaman… / Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

İşte 21 tavsiye ile bebekli seyahat nasıl olur?

1. Mümkün olduğunca az bebek ekipmanı alın

Minimalist bebek seyahatinde ne kadar hafif seyahat ederseniz, hayatınız o kadar kolay olur. Aslında seyahatin konforu valiz hazırlığında başlar, ihtiyacınız olmayan bir sürü gereksiz eşyayı önce paketlemek, yerleştirmek, sonra taşımak ve aynı işlemleri bir kez daha yapmaktan yorucu bir şey yok. Özellikle tren yakalamak veya çok fazla hareket etmenizi gerektiren anlarınız olacak. Kesinlikle hareketliliğini kolaylaştırmaya odaklanın ve buna göre bir çanta hazırlayın. Bir yere yetişmeye çalışırken elinizde koca bir valizi taşımaya çalışmaktan daha da zoru bebekle birlikte bunu yapmak olacaktır. İnanın bebeklerin, çocuk bezi, sevgi, yemek yemek ve uyumak için güvenli bir yerden fazlasına ihtiyaçlarına yok.

2. Bebeğinizi giyin

Açıkçası, bebek taşıyıcı kangurumu almadığım için pişman oldum. Bence bebek arabasından çok daha kolay. Kolayca hareket edebiliyorsunuz, merdivenlerde gezinebilir ve daha hızlı ve çevik olabilirsiniz.

3. Kendi eşyalarınızda da minimal olun

Yukarıda söylediğim gibi bu çok fazla bebek ekipmanı taşımamak kadar sizin de eşyalarınızı az tutmanız seyahatinizi kolaylaştıracak. Ne kadar az o kadar iyi. Her zaman. Seyahatlerimde bir çift ayakkabı taşırım maksimum iki. En rahat olanları. Şık olmak için kendinize eziyet etmeyin. Üstelik olası tüm ihtiyaçlarınızı gideceğiniz ülkeden de alabileceğinizi unutmayın.

4. Ömür boyu yetecek kadar çocuk bezi ile seyahat etmeyin

Yeteri kadar çocuk bezi ve ıslak mendil yanınıza alın. Birkaç gün yetecek kadar bez ile seyahat edin ve sonra ilk gideceğiniz marketten satın alabilirsiniz. Emin olun hemen hemen aynı paraya geliyor.

5. Her yerde emzirin

Belki rahat emzirebilir miyim çekincesi olanlar vardır. Ben ne kadar emzirmenin doğallığına ve her yerde yapılabilecek kadar kolay olduğuna inananlardan da olsam içimde hep emzirirken çekinme duygusu taşıyordum. Bu yersiz duyguyu valizinize koymayın, her yerde rahat rahat emzirin, eğer bebeğiniz emiyorsa bu çok kolaylık yaratacak. Bu arada emzirmediğimiz durumlarda da, biberonumuzun içine bebek mamasını koyduk ve gittiğimiz yerlerde sıcak su isteyerek mamasını verebildik.

6. Araba kiralamıyor musunuz? Trene binin

Tren en güvenli toplu taşıma araçlarının başında geliyor. Londra, Paris ve New York gibi şehirlerde birçok insan, şehirdeki kısa gezintiler için araç yerine treni tercih ediyor. Hollanda ve Belçika’da da durum böyleydi ve trenler çok konforlu. Trenle seyahatten çekinmeyin, uçak konforu ve hızında ki trenlerde bebeğinizle dışarıyı izlerken zaman su gibi geçiyor.

7. Akşam yemeğini erken yiyin

Bebeğe uygun mekan seçmeye çalışmadan her yerde yemek yedik diyebilirim. Bebeğinizin akşam saatlerinde yorulacağı, uykusu geleceği ve huzursuzlanacağını düşünecek olursa erkenden yemek işini kapatmak , gideceğiniz mekanlardaki akşam yemeği yiyen kişileri rahatsız etmeden çözmek adına faydalı olacaktır. Uyku öncesi biraz hareket ettirerek te yediklerini sindirmesine yardımcı olur. Bizim gittiğimiz yerlerde çoğu restoranda alan yetersizliği nedeni ile mama sandalyesi olmadığı gerçeğiyle karşılaştık. Bu durumda da bebek arabasında yedirmeyi tercih ettik.

8. Bebek bakıcıya, siz baş başa bir akşama

İlk başta kulağa pek mantıklı gelmese de bu da benim yapmadığım için pişman olduğum bir konu. Kaldığımız bazı otellerde bu hizmeti veriyorlardı. Ya da önceden rezerve ederek bir dadının odamızda bebekle kalmasını sağlayabilirdik. Büyük şehirlerde çok saygın ve iyi denetlenmiş dadı / bakıcı hizmetleri var ve profesyonel şekilde gerçekleşiyor. Komplo teorileri yerine hayatın tadını çıkarmak için yapın derim. Eğer gideceğiniz yerde yakınlarınız da yaşıyorsa onlardan yardım isteyin, bebeğinizi kiminle birlikte bıraktığınız kendi kişisel kararınızdır ve eğer kendinizi rahatsız hissediyorsanız yapmayabilirsiniz.

9. Öncelik bebeği olanlarındır

Dünyanın hemen her yerinde bebekli kişilere her noktada öncelik sağlanır ancak bazı durumlarda bu uygulama aklınıza gelmeyebilir ve sıra beklemeyi bebekli seyahatin bir parçası sanabilirsiniz. Oysa ki bebekli seyahatte önceliğin her zaman sizde olduğunu unutmayın ve bu ayrıcalığınızı bol bol kullanın.

1) Bebek arabasında gece uykusuna geçtiğinde siz de bir oh deyip keyfinize bakabilirsiniz. 2) Bebekler için tren yolculuğu çok heyecan verici. 3) Yaman’ın valize sığabileceği kadar az eşya taşıdık. 4) Bebekle piknik yapmak da korkulacak bir şey değil.

10. Bebeğim nerede yatacak?

Otel veya Airbnb varışınız öncesinde rezervasyon aşamasında bebek yatağı istediğinizi mutlaka belirtin. Son anda talep ettiğinizde ellerinde kalmamış olabilir bu da canınızı sıkan bir durum yaşamanıza neden olur.

11. İnternetsiz telefon aklınızdan bile geçmesin

İnternet olmasa ne yapardık dedirten durum bebeğin anlık huzursuzlanmaları , ağlama krizleri ve bulunduğumuz ortamda durmak istemediği anlardı. Mekanların internetine güvenerek yola çıkmayın, telefonlardan birine mutlaka internet tanımlayın ve yanınızda da power bank bulunması çok önemli, haritalar internet derken sürekli şarjınız bitebilir. Bazı kişiler buna karşı olabilir ama bence oyunlar bile yüklenebilir.

12. Bazen çöp bile en iyi oyuncaktan eğlenceli olabilir

Dürüst olmak gerekirse, seyahatimizde yalnızca 1 oyuncak aldık yanımıza. Yanınıza ne kadar oyuncak alırsanız alın çocuklar için en keyifli oyuncaklar çevresindeki eşyalardır. Boş bir su şişesi bile bazen en iyi oyuncak olabiliyor. Bu yüzden onun masadaki nesnelerle oynamasına izin verdik. Bu deneyim bize gerçekten sürekli oynadığı ve umursamayacağı bir sürü işe yaramaz şeyi taşıyıp satın almamıza engel oldu.

13. Seyahat sigortanız olsun ve bulunduğunuz yerdeki yerel doktoru / acil servisi nerede bulacağınızı öğrenin

Küçük ya da büyük bir şeyin ne zaman olabileceğini ya da sağlık problemlerinin ne zaman karşınıza çıkacağını ön göremeyebiliriz. Ateşten, korkutucu görünümlü böcek ısırıklarına kadar, onu yurt dışındayken hastaneye/ doktora götürmeniz gerekebilir. Seyahat sigortanız bu masraflar için size kolayca geri ödeme yapacaktır.

14. Çamaşır yıkamaya hazırsanız tatile hazırsınız

Birçok eşya almayıp aynı kıyafetleri giydirmek zorunda kalacağımıza göre pamuk eller çamaşıra. Yaman mama önlüğünü yalnızca birkaç ay kullandı, sonrası her taktığımızda onun geri çıkarmasıyla sonuçlandı. İşte tam da bu nedenden her giydiği lekelendi ve yıkamam gerekti. Laundry hizmeti alırken konaklamaya eş değer paralar ödeme ile karşı karşıya kalmamak için bol bol yıkayın ve kurutun. Bir ev kiraladıysanız çamaşır makinesi olacağı için bu durum daha kolay olacaktır.

15. 1 yaşın altındaki bir bebekle seyahat etmenin çok büyük avantajları var!

Tamamen bakış açınıza bağlı, henüz yürümüyor, konuşmuyor ve hala çok uyuyor olması sizin seyahat avantajlarınızdan ve tabiki şirinliğinden dolayı herkes onunla yaşanabilecek sıkıntılara katlanabiliyor. Dünya çapında arkadaşlıklar edinebilmek için küçük bir bebeğe sahip olmaktan daha kolay bir yol yok.

16. Jetlag gerçeğini zihinsel olarak kabul ederseniz başa çıkabilirsiniz

Sizin ve bebeğinizin uyku düzeni bozulabilir ,özellikle uzun bir uçuş sonrası. Ancak bu gerçeğin seyahatinizi çekilmez hale getirmesine izin vermeyin. Alt tarafı biraz fazla uyuyacak ya da uyuyamayacak bunu zihinsel olarak kabul edip yaşanacak uyku düzensizliğini seyahat öncesi göze alırsanız dünyanın sonunun olmadığını görebilirsiniz. Sadece onunla yaşıyoruz ve acılarımızın ödüllerini yaşıyoruz: dünyayı görmek ve bebeğimize de göstermek!

17. Doğum gününde ufak bir kutlama yapın, etrafınızı da dahil edin

Yaman’ın doğum gününde biz tüm gün kutlamak yaptık ve çevremizdeki tanımadığımız herkesi de buna dahil ettik. Gerçekten çok keyifliydi. Ona hediyeler, küçük kutlamalar yaşattılar, o hatırlamasa da biz ona anlatacağız . Özel kostümüyle bütün gün ilgi odağıydı.

Yaman kendine Çinli bir arkadaş buldu. / Bebekle seyahat edeceklere 21 tavsiye!

18. Uyku saatlerine ve şekerleme düzenine takılmayın

Gece uykusuna erken geçmesi dışında biz gündüz olmadık zamanlarda uyumasına hiç takılmadık. Yeni bir ortamda çok fazla uyaranla baş etmeye çalıştığını göz önünde bulundurarak, istediği zaman istediği kadar uyumasına hep izin verdik. Kendimizi ona göre onu da bize göre uyumladık ama programlarımız ona bağlı gitmedi, bazen bebek arabasında bazen kucağımızda uyudu. Onun için hayvanat bahçesi gezisi düzenledik, girdiğimiz anda olmadık bir saatte uykuya daldı ve çıkana kadar uyudu.

19. Bebek bakım odalarını unutun bebek bezi her yerde değişebilir!

İlk zamanlar “aa mama sandalyesi yok mu?!” şokundan sonra bebek bakım odalarının da olmadığına ikna oldum ve bez değiştirme yerlerinde rekor denemeleri yaptım, bazen bir barın daracık tuvaletinde, bazen yan masa görmesin diye çadırlar kurma eşliğinde, bazen de ayakta herhangi bir yerde. Aklınıza gelebilecek her yerde bezini değiştirdim. Çevre ile aranıza bir örtü koyun ve gerisini pratik bir şekilde yapın.

20. Bebeğinizi Ritüeller eşliğinde yıkamayı evde bırakın!

Her akşam banyo yaptırma takıntımızı seyahat süresince askıya aldık. Ellerini ve yüzünü yıkamaya önem verdik, çünkü elleri her yerdeydi sonra da yüzüne ve kafasına sürüyordu. Bebek banyo malzemeleri taşımayın, yanınıza ya da gideceğiniz yerde basit bir bebek şampuanı ya da doğal bir sabun alabilirsiniz.

21. Rotadaki noktaları minimuma indir

Bebek olmadan önce, oradan oraya gideriz, bir günde 5 farklı yer gezeriz derken, bebekle zamanı daha yavaş ve esnek yaşamanın farkına vardık. Hiçbir yere yetişeceğimiz noktalar gözüyle bakmadan, sakin ve telaşsız bir tatil planı yaptık. Bizim için minimum olan, 1 haftada 4 otel ve gezi noktası olsa da mümkün olduğunda az yer çok zaman denkleminde kalın.