Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Seyir Terası

Ayrı Gezegen Cam Teras, genişlik olarak Türkiye'nin en büyüğü iddiasıyla Kartepe'de hizmete girdi.

Last Updated on 18 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

Yüksekler hem coşku verir insana, hem de korku! Doğaya tepeden bakmak, vadilerin ve derin kanyonların muhteşem manzarasını kuş bakışı izlemek için artık tırmanmak şart değil. Seyir terasları en iyi yerden en iyi manzarayı ayaklarınızın altına seriyor. İşte Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası. 

Yüzlerce metre yükseklikte cam tabanlı olarak yapılan seyir terasları, bulunduğunuz manzaranın bir parçasısınız hissi veriyor. Kimi çok korkutucu bulduğunu, ayaklarının titrediğini, kimi de manzaranın büyüsüne kapılarak yükseklik korkusunu yendiğini söylüyor. Cam terasın sonuna kadar gelip bu anı ölümsüzleştirmek de unutulmayacak bir anı olarak kalıyor.

İşte bu cam seyir teraslarının sayısı son yıllarda artıyor. Başınızı döndürecek güzellikteki manzaraları izlemek için artık tur şirketlerinin mutlaka uğradığı bir durak olarak geçiyor. Örneğin Karadeniz turlarında mutlaka görülen noktalar arasında olan Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu’nda, Kastamonu’da Çatak Kanyonu’nda, Artvin’de Hatila Vadisi’nde, Gümüşhane’de Torul Kalesi’ndeki cam seyir terasları ziyaretçi akınına uğruyor. Ege turlarında da Uşak’taki Ulubey Cam Teras çok popüler. Daha doğuya gittiğimizde Gümüşhane’de Torul Kalesi’nde, Malatya’da Levent Kanyonu’nda, Siirt’te Tillo Kalesi’nde, Erzurum’da Tortum Gölü’nde birer cam seyir terası mevcut. Ziyaretçilerin buralarda çektikleri harika manzaralı fotoğrafları sosyal medyadan paylaşması ilgiyi gittikçe yükseltiyor.

Editörümüz Özlem Kapar Bayburs’un, haftalık ekonomi dergisi PARA’nın yeni sayısında yayınlanan CAM SEYİR TERASLARI dosyasına gelin tek tek göz atalım…

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası

Ayrı Gezegen / Kartepe

Geçen yılın son günlerinde Marmara bölgesinin ilk cam seyir terası, İstanbul’a yakın doğa turizm merkezi Kartepe’de açıldı. Bugüne kadar açılan cam seyir terasları arasında ilk özel yatırım olan Ayrı Gezegen Cam Teras, genişlik olarak Türkiye’nin en büyüğü iddiasıyla hizmete girdi. 460 metrekarelik bir alan içerisinde 100 metrekare olarak yapılan cam terasın yüksekliği 185 metre. İstanbul’a ortalama bir buçuk saat mesafede bulunan Ayrı Gezegen Cam Seyir Terası, Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde ve buraya 20 dakika, Maşukiye’ye 15 dakika mesafede.

İşletmeci Volkan Alioğlu şu bilgileri veriyor: “Tesisimiz C tipi mesire yeri olarak Sakarya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, bir hektar alan üzerine kurulu bir işletme. Türkiye’nin metrekare olarak en büyük seyir terasıyız ve ilk şahsi yatırımız; zira diğerleri devlet tarafından yapılıp işletmelere kiraya verilmiştir.”

Çok yeni olduklarını, projelerinin tamamının bitmediğini anlatan Alioğlu, ilk aşama olarak cam terası açtıklarını kaydediyor. Alioğlu, 4.5 milyon TL maliyetle hayata geçirdikleri Ayrı Gezegen Cam Teras’ta biri açık, biri kapalı olmak üzere iki adet kafe, gişe, sahra tuvaletleri, fotograf dükkanı, yöresel ürün ve hediyelik eşya dükkanları ve bir kayma aktivitesi olan zipline bulunduğu bilgisini veriyor.

Volkan Alioğlu’nun anlatıklarına göre projelerinin ikinci aşamasında da 500 kişilik amfi tiyatro, 200 kişilik ocakbaşı, kendin pişir kendin ye tesisi, atv safari, at ve deve safari, macera parkı, çocuk oyun parkı olacak. Alioğlu şöyle devam ediyor: “Bir de dünyada sadece Çin’de örneği bulunan 325 metrekare kayadan kayaya asma cam köprü projemiz var. Türkiye’de ilk olacak bir proje bu. Hemen yanında da Roy Jumping parkuru kuracağız. Ayrıca orman içinde birbirinden bağımsız olacak bungalov evler ve önlerinde jakuzi veya havuz tarzı yapılarla güzel bir konaklama tesisi olacak. Orman Bakanlığı’na başvurduk, onaylanmasını bekliyoruz.” En güncel giriş ücret bilgilerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası

Safranbolu’nun Kristal Terası

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Safranbolu, tarihi evlerinin yanı sıra kanyonları ile de ünlü; Tokatlı Kanyonu da bunlardan biri. Uçurumun tepesinden kanyonu izlemek için yapılan Kristal Cam Teras, Türkiye’nin ilk cam terası. Çeri Turizm’den Erdal Çeri bölgeye gidenler için Kristal Teras’ın ayrı bir deneyim olduğunu, çok ilgi gördüğünü anlatıyor. Yerden 80 metre yükseklikteki cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip ve 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor. Muhteşem bir manzara sunan terasa çıktığınızda kendinizi bu eşsiz doğanın güzelliğinde kaybediyorsunuz. Terasa gelen ziyaretçiler, İncekaya Kanyonu üzerine kurulan zipline ile de heyecanlarını ikiye katlayabiliyor. Alanda kahvaltı edilebilecek ve çay-kahve içilebilecek bir kafe de bulunuyor. En güncel giriş ücret bilgilerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası

Artvin’de Hatila Vadisi Cam Teras

Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası unvanına sahip, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürülüğü’ne ait Hatila Vadisi Milli Parklar Cam Seyir Terası, 220 metre yükseklikte. 15 metre uzunluğunda olan teras, 50 metre kare genişlikte seyir alanına sahip. Atabarı Turizm’in sahibi Erhan Gazihan büyük Karadeniz turu yapan herkesin yolunun mutlaka buraya düştüğünü, unutulmaz bir deneyim yaşadıklarını ifade ediyor. Artvin merkeze yaklaşık 12 kilometre olan cam terasta verilen fotoğraf molalarında çekilen kareler sosyal medyada büyük beğeni topluyor. Gazihan’ın dediğine göre terasın popüleritesinin artmasında bu çok önemli bir etken. Manzarası ile büyüleyen, yüksekliği ile de bir o kadar ürküten cam teras, yılda yaklaşık 25 bin ziyaretçi çekmeyi ve Artvin için önemli bir turistik yer olmayı başarmış. En güncel giriş ücret bilgilerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Uşak’ta Ulubey Cam Teras

Ulubey Kanyonları, Amerika’nın ünlü Arizona Eyaleti’ndeki Büyük Kanyonu’ndan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu. Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015’te hizmete açılan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunuyor. Kurşun geçirmez camdan yapılmış gemi güvertesi şeklinde bir görünüme sahip olan teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 801 kilogram. Prontotour Müdür Yardımcısı Hakan Öksel, Anadolu’nun birbirinden güzel vadilerindeki eşsiz manzaraları izlemek için açılan bu seyir teraslarının turizm için güzel bir alternatif olduğunu vurgulayarak, Pamukkale turlarında buraya mutlaka uğradıklarını belirtiyor. Birçok ilde cam terasların yapıldığını hatırlatan Öksel, Ulubey’in manzarasının muhteşemliği, büyüklüğü ve camının kalitesi nedeniyle en çok beğeni topladığını ifade ediyor. En güncel giriş ücret bilgilerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Kastamonu’da Çatak Kanyonu Cam Teras

Kastamonu’nun Azdavay ilçesindeki Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Çatak Kanyonu’na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik konstrüksiyon üzerine yapılan cam teras 250 kişi kapasiteli. Çatak Kanyonu Azdavay ilçe merkezine yakın konumda ve ulaşımı rahat, seyir terasına doğru gelirken yol ikiye ayrılıyor ve iki yoldan da seyir terasına kadar yürüyüş yolu mevcut. Cam terastan yedi kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş doğa, şansınız varsa yanınıza alacağınız dürbünle kanyon boşluğundaki yaban hayvanlar dahi izlenebiliyor. Cam terasın yolunun ve otoparkının yapımı geçen yılın son aylarında tamamlandı. Folklorik Tur’dan Fikri Özdemir, Batı Karadeniz turlarında buraya uğradıklarını söyleyerek, “Devrekani çayı ve enfes kanyon görüntüsü her ne kadar ürkütse de fotoğrafik güzellikler misafirlerimizi cezbediyor” diyor. Özdemir’e göre doğa ve kültür turlarında cam teraslar mükemmel birer mola yeri oluyor.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Botan Vadisi’ne kuş bakışı: Tillo Kalesi Cam Teras

Siirt’te Tillo Kaymakamlığı ile Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonucunda hizmete açıldı. Son dönemde kültür turlarının popüler rotası olan Botan Vadisi’nin güzelliklerini ayaklar altına seren Tillo Vadisi Cam Terası‘nın vadiden yüksekliği bin 100 metre. Çelik konstrüksiyondan yapılan Terasın yedi metre uzunluğu ve beş metre genişliği var. Teras üzerine en fazla 30 kişinin çıkmasına izin veriliyor.

Malatya’da Levent Vadisi Seyir Terası

65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi’ndeki cam terasın diğerlerinden farkı üstünün kapalı olması. Burası Fırat Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi’nin desteğiyle yapılmış. Tarihi ve farklı jeolojik yapısının yanı sıra sarp kayalıkların bulunduğu vadi, dik bir kaya bloğu üzerine çelikten yapılan ve zemini cam olan seyir terasından kuş bakışı izlenebiliyor. Bin 400 rakımda ve vadi tabanından 240 metre yükseklikte bulunan seyir terası, yapıldığı 2012’den bu yana yoğun ilgi görüyor. Seyir terasının etrafındaki bazı mağaralar ve kaya blokları güneş enerjili sistemle aydınlatılıyor. Giriş ücretsiz.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Gümüşhane’de Torul Kalesi Cam Terası

Gümüşhane kent merkezindeki Torul Kalesi üzerinde yer alan seyir terası 240 metre yükseklikte bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katıldığı bilinen savunma ve gözetleme amaçlı Torul Kalesi’ne yakın mesafedeki zirveye kurulu 90 metrekarelik bir genişliğe sahip olan cam terasa aynı anda 50 kişi çıkabiliyor. Trabzon-Gümüşhane karayoluna yalnızca 2 kilometre mesafede olması nedeniyle ulaşılabilirlik açısından da rahat. Torul Kalesi’nden Zigana ve Sarıç dağlarının manzarası izlenebiliyor. En güncel giriş ücret bilgilerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Türkiye'nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Türkiye’nin manzarası muhteşem 9 Cam Seyir Terası
Tortum Gölü Fyord Park Cam Teras

Erzurum’daki Tortum Gölü’nün üzerine yaptırılan 143 metre yüksekliğindeki cam teras, Uzundere Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) ortak projesi olarak geçen yıl açıldı. Cam terasın 12,3 metre uzunluğunda, 545 metre kare kaplı alanı, 565 metrekare açık alanı bulunuyor. Toplamda bin 110 metrekare alana 143 metre yüksekliğindeki cam teras, göl ve kanyonu izleme imkanı sunuyor. Göl çevresinde yapılacak kafeterya, bahçe, otopark, yürüyüş ve bisiklet yolu ile yerli ve yabancı turist sayısının artırılması hedefleniyor.

(PARA dergisi)