Coronavirus nedeniyle hangi ülke hangi seyahat yasağını uyguluyor?

Last Updated on 9 Mayıs 2020 by Yaşar Çelik

Coronavirus (COVID-19) salgını birçok havayolu firması uçuşlarını durdururken; birçok ülke sınırlarını kapattı, birçok ülke farklı ülkelere olan uçuşlarını askıya aldı. İşte dünya çapında ülke ülke uygulanan coronavirus seyahat yasakları listesi…

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen hafta pandemi açıklamasının ardından ülkelerin aldıkları seyahat yasakları hız kazandı. Ülkeler uçuşları askıya, sınırlarını kapatma kararı aldı ve bir takım seyahat yasakları getirdi. Schengen vize rejimi işlerliğini kaybetti. İşte ülke ülke seyahat yasakları…

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Konseyi bu hafta aldığı kararla 30 gün boyunca AB ülkelerine yönelik zorunlu olmayan seyahatleri kısıtlama kararı aldı. Ülkeler sınır rejimlerine yönelik katı kurallar uygulamaya başladı. Doktorlar, hemşireler ve yük taşımacılığı yapanlar bu seyahat kısıtlamasından muaf tutuluyor. Avrupa Birliği sınırları içerisinde ülkelerine dönmek için seyahat edenlere de izin verilecek.

ABD

Geçen cumartesi akşamı ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Mike Pence 16 Mart itibariyle Birleşik Krallık ve İrlanda seyahatlerinin askıya alınacağını açıkladı.

Ardından bu karara Schengen Bölgesi’ndeki 26 Avrupa ülkesi de eklendi. Bu ülkeler arasında: Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre yer alıyor.

Son 14 gün içerisinde Çin ve İran’da bulunanların ülkeye girişi yasaklandı. Son 14 günde Çin’de bulunan ABD vatandaşlarının ise sağlık taramasının yapıldığı, belirlenen 11 havalimanı üzerinden ülkeye giriş yapabileceği açıklandı.

Bu havalimanları Atlanta, Chicago, Dallas, Detroit, Honolulu, Los Angeles, New York (JFK or EWR), San Francisco, Seattle ve Washington havalimanları olarak açıklandı.

Donald Trump, 18 Mart’ta zorunlu seyahatlerin dışında Kanada ile ABD arasındaki sınır kapılarını kapatacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı 19 Mart’ta COVID-19 nedeniyle global seyahat uyarısını 4. Seviyeye çıkardı.

ALMANYA

Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının çok acil bir durum olmadığı sürece Avusturya, İspanya, İtalya, İsviçre, Lüksemburg ve Danimarka’dan uçak ve gemi seyahatlerinin yasaklandığı” belirtildi.

Hava yolu yolcularının sadece ülkesine gitmek isteyenlerin transit uçuşlar için kullanılabileceği açıklandı.

Almanya, 15 Mart itibariyle Avusturya, Fransa, İsviçre, Danimarka ve Lüksemburg sınırlarında sınır kontrollerine başladı.

ARJANTİN

Arjantin giriş – çıkışlar kapalı. Ülke karantinada, vatandaşlar sadece temel ihtiyaçlarını almak ya da doktor randevularına gidebilmek için dışarıya çıkabiliyor. Polis devriyelerle sokağa çıkma yasağını kontrol ediyor.

AVUSTRALYA

20 Mart, saat 9:00 itibariyle Avustralya vatandaşı olmayanların, çalışma ve oturma izni olmayanların ülkeye girişlerinin yasaklandı.

Avusturya vatandaşları, ülkelerine giriş yapabiliyor fakat14 gün süresince karantina altında tutuluyor.

COVID-19 nedeniyle Avustralya’da global seyahat uyarısını 4. Seviyeye çıkardı.

AVUSTURYA

Kara sınırlarında kontrollere başladı. İtalya, Çin, İran ve Güney Kore’den girişleri yasakladı. Duraklama yapmama kaydıyla transit geçişlere izin veriliyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri tüm turistik vizeleri ve çoğu çalışma iznini vermeyi askıya aldı.

BAE, vatandaşlarının geçici olarak yurt dışına seyahat etmelerini de yasakladı.

BOLİVYA

20 Mart itibariyle ülkeye yönelik tüm uluslararası uçuşlar askıya alındı. 19 Mart’tan itibaren sınırlar kapatıldı. Sadece Bolivya vatandaşlarının ve ticari taşımacılık yapanların giriş – çıkışına izin veriliyor.

ÇEKYA

Çekya, 12 Mart tarihinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etti. Sınırlarını kısmen kapatma kararı aldı. Vatandaşlarına yüksek risk taşıyan ülkelere seyahat etmelerini yasakladı.

Giriş yasağı uygulanan ülke vatandaşları: Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Birleşik Krallık (İngiltere), Norveç, Danimarka ve Fransa

ÇİN

Pekin’e yurt dışından giriş yapan tüm yolcular belirlenen tesislerde 14 gün boyunca karantina altında tutuluyor.

İş amacıyla Pekin’e seyahat edenler devletin belirlediği otellerde konaklama yapabiliyor. Ayrıca coronavirus taşıyıp – taşımadığına yönelik kontrole tabi tutuluyor. Test sonuçları belirlenene kadar ayrılmalarına izin verilmiyor.

Pekin, Şangay ve Guangzhou’ya İran, İtalya, Japonya ve Güney Kore’den gelenler 14 gün boyunca karantinada tutuluyor.

Güney Kore, İtalya, İran, Japonya, Fransa, İspanya, Almanya, ABD, İngiltere, İsviçre, İsveç, Belçika’dan Şangay’a seyahat edenler kendilerini 14 gün boyunca self karantina altına almak zorunda.

19 Mart’ta Çinli yetkililer önümüzdeki günlerde Pekin’e giden bazı uluslararası uçuşların sağlık taramaları için yakındaki şehirlere yönlendirileceğini duyurdular.

DANİMARKA

Danimarka, 13 Nisan tarihine kadar sınırlarını kapattığını açıkladı. Sadece Danimarka vatandaşları ve ticari taşımacılık yapanlar ülkeye giriş yapabiliyor.

ENDONEZYA

Endonezya vatandaşlarının ve oturma izni olanların dışında son 14 gün içinde Çin, İtalya, Güney Kore ve İran’da bulunan yolcuların, havayolu mürettebatın ülkeye girişine ve transit geçişine izin verilmiyor.

FAS

Coronavirus ile mücadele kapsamında ikinci bir duyuruya kadar tüm uçuşları askıya aldı.

FİLİPİNLER

Havayolu firması Cebu Pacific, 19 Mart – 14 Nisan tarihleri arasındaki iç ve dış hatlar olmak üzere tüm uçuşlarını iptal etti.

GÜNEY KORE

Son 14 gün içerisinde Çin’in Hubei Eyaleti’nde bulunan ve bu bölgenin pasaportuna sahip olan kişilerin girişine izin verilmemektedir.

Hubei Eyaleti’ndeki Wuhan Konsolosluğu tarafından verilen Kore vizeleri ve 9 Mart 2020’den önce Japonya vatandaşlarına (Japonya’daki Kore Diplomatik Misyonları tarafından) verilen vizeler geçersizdir. Bu kurallar, havayolu mürettebatı için geçerli değildir.

Tüm yolcular Güney Kore’ye giriş yaparken termal ısı kontrolünden geçmektedir. Coronavirus semptomları gösterenler teste tabi tutulup; karantina altına alınacaktır.

HIRVATİSTAN

Ülke vatandaşlarının dışındaki, Çin’in Hubei, Almanya’nın Heinsberg bölgelerinden, İran, İtalya ve Güney Kore’nin Daegu kentinden ve Cheongdo bölgesinden seyahat eden yolcu ve havayolu mürettebatı 14 gün boyunca karantina altında tutuluyor. Ülke vatandaşlarının ise 14 gün boyunca kendilerinin karantina uygulamaları gerekiyor.

Yine Hırvatistan vatandaşı olmayan Çin’in ve Güney Kore’nin diğer bölgelerinden ve Hong Kong, Japonya ve Singapur’dan seyahat eden yolcuların ve havayolu mürettebatının 14 gün boyunca self-karantina uygulamaları gerekiyor.

HİNDİSTAN

18 Mart tarihi itibariyle Avrupa Birliği ülkeleri, İzlanda, Liechtenstein, Norveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık’tan gidecek tüm yolcuların Hindistan’a girişi yasaklandı.

Tüm turistik vizeler askıya alındı.

Çin, Fransa, Almanya, İran, İtalya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Umman’dan kendi vatandaşları dahil gelen tüm yolcular için 14 günlük karantina kararı alındı.

İSPANYA

İspanya’da olağanüstü hal ilan edildi. Bu kapsamda ülke içinde gerçekleştirilecek seyahatler olmak dahil önemli kısıtlamalar uygulanmaktadır.

İspanya – Portekiz sınırı kapatıldı. İki ülke arasında belirlenen 9 noktadan sadece mal taşımacılığı yapanlar ve görevlerini belgeleyen çalışanlar geçiş yapabilmektedir.

İTALYA  

Alessandria, Asti, Lombardiya, Modena, Novara, Padova, Parma, Pesaro ve Urbino, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Treviso-Venice, Verbano-Cusio-Ossola ve Vercelli bölge ve kentlerinde yer alan havalimanlarından İtalya’ya girişe hiçbir şekilde izin verilmiyor.

JAPONYA

Japonya, son 14 gün içinde Çin, Güney Kore veya İtalya bulunan yolcuların ülkeye girişini yasakladı.

Japonya, vatandaşlarının İzlanda, İtalya, İspanya ve İsviçre’ye seyahat etmemelerine yönelik bir seyahat uyarısı yayımladı.

KAMBOÇYA

17 Mart’tan itibaren 30 gün boyunca İtalya, Almanya, İspanya, Fransa ve ABD’den gelen yabancı uyruklulara giriş yasağı koydu.

KANADA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 16 Mart’ta Ottawa’da düzenlenen toplantıda Kanada ve ABD vatandaşı veya daimi ikametgahı olmayan kişilerin ülkeye girişlerinin yasaklandığını söyledi.

18 Mart tarihinde ise Donald Trump’un açıklaması üzerine iki ülke arasında zorunlu seyahatlerin dışında giriş – çıkışlar tamamıyla yasaklandı.

KOLOMBİYA

Kolombiya, kendi vatandaşlarının veya kalıcı oturuma sahip olanların ve diplomatların dışında kalan kişilerin ülkeye girişine izin vermiyor.

MACARİSTAN

Macaristan vatandaşı olmayan diğer ülkelerin vatandaşlarına sınırlarını kapattı.

MALEZYA

18 Mart itibariyle vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarını yasaklarken; yabancı turistlerin ülkeye girişlerini kısıtlama kararı aldı.

MISIR

19 Mart tarihinden itibaren iki hafta boyunca tüm uçuşları askıya aldı.

NİJERYA

20 Mart tarihinden itibaren Çin, İtalya, İran, Güney Kore, İspanya, Japonya, Fransa, Almanya, ABD, Norveç, Birleşik Krallık, Hollanda ve İsviçre vatandaşlarının Nijerya’ya girişlerini kısıtladı.

NORVEÇ

İskandinavya ülkelerinin dışından Norveç’e seyahat edenlere 14 günlük karantina zorunluluğu getirildi.

PERU

16 Mart’tan itibaren 30 gün süreyle Avrupa ve Asya’dan gidiş – geliş yönünde tüm uçuşlar askıya alındı.

RUSYA

Çin, Hong Kong, Makao, İran ve İtalya vatandaşlarının ülkeye girişine izin verilmiyor. Havayolu mürettebatı, Rusya’da çalışma ve oturma izni olanlar bunun dışında tutuluyor.

Çin, Fransa, Almanya, Güney Kore ve İspanya’da bulunan ve Moskova’da kalmayı planlayan yolcular için 14 günlük self-karantina zorunluluğu bulunuyor.

Rusya, Çin ile olan sınırının ardından Belarus sınırını da kapatma kararı aldı.

RUANDA

Ulusal havayolu firması RwandAir, 20 Mart tarihinden itibaren tüm uçuşlarını 30 gün süreyle askıya aldı.

SİNGAPUR

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İran ve Güney Kore’den seyahat edenlere giriş yasağı uygulanıyor.

21 Mart tarihi itibariyle ülkeye giriş yapan herkese 14 günlük karantina zorunluluğu getirildi. Ziyaretçiler, resmi makamlara karantinaya girecekleri yerin adresini bildirmek ve kanıtlamak zorunda.

Sağlık Bakanlığı, tüm Singapur vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerini ertelemeleri gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

Son 14 gün içerisinde, ASEAN Ülkeleri (Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Bruney, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya) Japonya, İsviçre ve Birleşik Krallık’a seyahat edenler ve bu ülkelerde bulunanlar 14 gün karantina altında tutulacak ve denetlenecekler.

SRİ LANKA

18 Mart tarihinden itibaren iki hafta boyunca ülkeye yönelik tüm uçuşlar askıya alındı.

SUUDİ ARABİSTAN

15 Mart’tan itibaren iki hafta süreyle tüm uluslararası uçuşları askıya aldı.

Suudi Arabistan 21 Mart tarihi itibariyle, ise ülke genelinde tüm iç uçuşların yanı sıra toplu taşıma hizmetlerini de (otobüs, taksi ve tren) 14 gün süreyle durdurma kararı aldı.

TAYLAND

19 Mart’tan itibaren Sivil Havacılık Otoritesi ülkeye gelen herkesten sağlık belgesi isteyecek.

Havayolu firmaları ise yolcunun yakın dönem seyahat geçmişine bakıp riskli bölgelerde bulunup bulunmadığını kontrol edecek. Son 72 saat içerisinde alınmış, yolcunun enfeksiyon riski taşımadığını ortaya koyan bir belge talep edilecek. Yolcu en 100 bin dolarlık sağlık sigortası kapsamında olacak.

Tayland’ın vize muafiyetini askıya aldığı ülkeler ise şöyle: Hong Kong, Güney Kore ve İtalya

Vize verilmesinin askıya alındığı 18 ülke: Bulgaristan, Bhutan, Güney Kıbrıs, Etiyopya, Fiji, Gürcistan, Hindistan, Kazakistan, Malta, Meksika, Nauru, Papua Yeni Gine, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Özbekistan, Vanuatu ve Çin

Bundan sonraki süreçte ikinci bir duyuruya kadar Tayland vizesine başvuracaklar; sağlık belgesi sunmaları gerekecek.

TÜRKİYE

Avusturya, Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, Güney Kore veya İsveç’ten gelenleri veya son 14 gün içerisinde bu ülkelerde bulunan yolcuların Türkiye’ye girişine veya transit geçişine izin verilmiyor. Türk vatandaşları ve oturum hakkı olanlar muaftır.

UKRAYNA

Ukrayna hükümetinin geçici olarak Ukrayna vatandaşları ve oturum izni sahiplerinin dışındaki kişilere girişleri yasakladığını açıklamasının ardından Ukrayna Uluslararası Havayolları; 17 Mart – 31 Mart tarihleri arasındaki tüm uçuşlarını iptal etti.

ÜRDÜN

Ürdün Başbakanı Omar al Razaz, 17 Mart tarihinden ikinci bir açıklamaya kadar ülkeye yönelik tüm uçuşların (geliş-gidiş) askıya alındığını duyurdu. Kargo uçuşları bu kapsamın dışında bırakıldı.

Diplomatik misyon üyeleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri haricinde kalan tüm yolcuların ülkeye kara, deniz ve havayoluyla girişini yasakladı.

VİETNAM

Son 14 gün içinde Schengen Bölgesi’nde yer alan 26 Avrupa ülkesinde ve İngiltere’de bulunanlara Vietnam’a giriş veya transit geçiş yapmalarına izin verilmiyor.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 19 Mart’tan itibaren yabancıların ülkeye girişini yasakladıklarını açıkladı.

Yeni Zelanda – Avusturalya arasında vizesiz olarak gerçekleştirilen giriş – çıkışlar da bu kapsamda askıya alındı.