Otelcilik sektörünü etkileyecek (halen de etkileyen) 10 trend

Last Updated on 2 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Ağırlama endüstrisi son 20 yıldır muazzam değişiklikler ve aksamalar geçiriyor. Sektörü sürekli olarak yeniden şekillendiren ve yakın gelecekte misafirperverlik nereye gidiyor?

İşte sektörü yeniden şekillendirecek (ve hala şekillendiren) 10 eğilim

1 – Sanal topluluklar

Sosyal ağlar ve özellikle TripAdvisor’ın müşteriler üzerinde derin bir etkisi oldu. Bu, daha fazla şeffaflığa ve genel olarak, konaklama şirketleri tarafından sunulan hizmetlerin kalitesinin artmasına yol açmıştır.

2 – Ekonomiyi paylaşmak

Airbnb, otel endüstrisinde büyük bir kesintiyi temsil ederek rekabet ortamını her zamankinden daha zor hale getiriyor. Airbnb’de listelenen konaklama mülklerinin geleneksel otellerle aynı kurallara ve düzenlemelere uyması gerekmemesi ile daha da güçlendirilmiştir.

3 – Çevrimiçi Seyahat Acenteleri (OTA)

Ağırlama endüstrisi üzerinde en az üç önemli etkisi olmuştur.

İlk olarak, dağıtım kanallarını değiştirdiler ve sonuç olarak otelcilerden değer aldılar.
İkincisi, Booking ve Expedia’nın sahip olduğu markaların şöhreti, bu şirketlerin neredeyse otel markalarının yerini almasıdır.
Üçüncüsü, gezginlerle sağlam ilişkiler kurdular. Şimdi, otelciler bu müşterilere erişmek için ödeme yapmak zorunda kalıyor, böylece eski müşteriler için daha ince bir kar marjı sağlıyor.

4 – Dijitalleştirilmiş konuk deneyimleri

Özellikle uygulamalar, otelcilerin müşterilerine sundukları hizmetleri yönetme biçiminde giderek daha önemli hale geliyor ve artık konuk döngüsü ve deneyiminin birçok yönünü kontrol edebiliyor.

5 – Gelişen küresel turizm

Düşük maliyetli taşıyıcılar, daha fazla insanın dünyayı makul bir fiyata seyahat etmesini sağlar. Dahası, bazı gelişmekte olan pazarlar GDP’lerinin hızlı bir şekilde arttığını gördüler ve böylece vatandaşlarının dünyayı dolaşmasını sağladılar. Güney Kore, Çin, Hindistan ve diğer ülkelerden gelen müşteriler artık potansiyel gezginlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Elbette taleplerinin teklif üzerinde büyük etkisi var.

6 – Deneyim ekonomisi

Müşteriler aşırı kişiselleştirme, benzersiz deneyimler talep ediyor. Bu, seyahat acentesinin ölümüne ve bağımsız gezginin yükselmesine yol açabilir.

7 – Varlık yönetimi uygulamaları

Varlık ışığı yaklaşımı sektörde yaygın hale gelmiştir. Operasyonların yönetimi ile gayrimenkul varlıklarının ayrılması artık otelcilik şirketlerinin temel işlerine odaklanmalarını sağlayarak verimliliği artırıyor. Bununla birlikte, varlık yöneticileri gibi yeni iş türlerinin ortaya çıkışını açıklayan ek karmaşıklık ve potansiyel ajans sorunları yaratmaktadır.

8 – Profesyonelleşme

Yukarıda belirtildiği gibi, ağırlama endüstrisinin artan karmaşıklığının ardından yeni iş profilleri ortaya çıkmıştır. Buna paralel olarak, niceliksel yeterliliklere (öngörme, bütçeleme vb) olan ihtiyaç da artmıştır.

9 – Y ve Z kuşağı

Bu yeni nesiller, eski nesillere kıyasla farklı gereksinimlere ve ihtiyaçlara sahiptir. Bir katılımcı “Eski kuşaklar oteller ve araç kiralama hakkında düşünmekteydi. Genç kuşaklar Airbnb ve Uber hakkında düşünüyor. ”

10 – Sürdürülebilirlik

İnsanlar çevresel ve sosyal konulara giderek daha duyarlı hale geliyor. Bir katılımcı, bunun “markalaşmada dikkate alınması gerektiğini, ancak yeşil – yıkayıcılara dikkat edilmesini söyledi: tüketiciler artık pencere – giydirmenin var olduğunu ve bunu satın almayacaklarını çok iyi biliyorlar” dedi.

Önceki İçerikKoronavirüs salgını mücbir sebep olarak değerlendirilebilir mi?
Sonraki İçerikPandemia, online eğitim, webinarlar
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.