
Last Updated on 4 Nisan 2020 by Yaşar Çelik
Covid-19 salgını sebebiyle özel sektörde birçok şirket ve bazı kamu kuruluşlarında da uzaktan çalışma modeline geçildi. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadığımız bu günlerde bizleri dışarıya bağlayan tek şey ‘’internet’’. Dijital dünya ile iç içe olurken fiziksel dünyadan olabildiğince kaçınıyoruz. Bu internet kullanımın artmasına sebep olurken siber tehditler konusunda bilinçli olmayan kullanıcıların siber tehditlere maruz kalmasına sebep olabilir.
VPN ile Şifreli İletişim
Evdeki veya şirketteki internet bağlantısını VPN ile şifrelemeniz mümkün. VPN nedir? VPN, cihazlar arasında oluşturulan şifreli bir sanal özel ağdır. Bu sanal özel ağ bilgisayarlar, sunucular veya ağlar arasında oluşturulabilir. VPN programları bilgisayarda, akıllı telefonda, tablette, akıllı televizyonda, yönlendirici (router) ve hatta oyun konsollarında bile kullanılabilir.
VPN ile Anonim Olun
Evinizde VPN kullanmak için VPN programı edinebilir veya kendi VPN’inizi kurabilirsiniz. VPN programları IP adresinizi değiştirir. IP adresiniz çevrimiçi etkileşimde bulunduğunuz her cihazda bıraktığınız pasif bir dijital ayak izidir ve IP adresiniz üzerinden her etkileşimde bulunduğunuz platform ile fiziki konumunuzu paylaşırsınız. VPN, gerçek IP adresinizi maskeler ve size yeni bir IP adresi sağlar.
VPN ile Verileriniz Güvende Olsun
VPN ile bağlandığınız ev veya ofis ağında şifreli ayrı bir ağa sahip olursunuz. Bu ağa giren ve çıkan bütün veri paketleri şifrelidir. VPN ile internet servis sağlayıcısı (İSS), ağa bağlanan diğer kişiler, ağ operatörü veya siber saldırganlar iletişiminizi göremez; görse bile şifreli bir iletişim görürler ve içeriğini göremezler.
VPN programları havaalanı, otel, kafe gibi ortak alanlardaki şifresiz Wi-Fi ağlarında da bağlantınızın güvenli olmasını sağlar. Bu ağlarda şifre olmadığı için veri paketleriniz şifreli değildir ve ağ operatörü, ağa bağlanan başka kişiler veya siber saldırganlar tarafından görülebilir veya çalınabilir.
Tarayıcı güvenliğinizi sağlamak adına tarayıcınızda HTTPS Everywhere kullanabilir veya bu eklentiyi destekleyen bir VPN eklentisini kullanabilirsiniz.
Siber güvenlik şirketi ExpressVPN Başkan Yardımcısı Harold Li, ortalama internet kullanıcılarının ev ağlarını nasıl daha iyi koruyabileceklerini şöyle açıklıyor:
‘’Ev ağlarınızı korumanın en kolay yollarından biri de yönlendiricinizi güvence altına almaktır. Tipik bir evde kişisel bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, akıllı TV’ler ve daha fazlası gibi birçok internete bağlı cihaz bulunur. Güvenli bir yönlendirici ile evinizde bulunan bütün internete bağlı cihazlar için gerekli korumayı sağlayabilirsiniz. Otomatik güncelleme yapan, dahili güvenlik özellikleri olan ve hatta VPN’e sahip olan bir yönlendirici kullanın.’’
VPN ile Sınırsız İçerik
VPN sadece şifreli bir bağlantı sunmaz aynı zamanda IP adresini maskeleyerek internet üzerinde anonimlik sağlar. Erişime engelli web sitelere VPN kullanarak erişebilirsiniz. Başka ülkelerde mevcut olan içerik ve platformlara VPN ile VPN konumunuzu değiştirerek erişebilirsiniz.
VPN programları istediğiniz ülkenin içeriklerini izlemenize imkan sağlar. Netflix gibi platformlarda da VPN kullanarak diğer ülkelerdeki içerikleri izleme fırsatı bulabilirsiniz.
VPN ile sınırsız içeriğe ulaşırken aynı zamanda sınırsız bant genişliğine de sahip olabilirsiniz. Bant genişliğiniz internet servis sağlayıcınız tarafından yüksek kullanım dolayısıyla kısıtlanıyor olabilir. Sınırsız bant genişliği sağlayan bir VPN ile yüksek çözünürlüklü videolar izlemeye devam edebilirsiniz.
VPN Seçerken Dikkat
Ücretsiz VPN programları kazançlarını kullanıcı verilerinizi üçüncü partilere satarak elde ediyor olabilir. Bu da gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlamanıza engel olur. Ücretsiz VPN kullanırken IP adresiniz deşifre olabilir ve internette gerçekten anonim olmayabilirsiniz. VPN seçerken önceliğiniz VPN sağlayıcısının verilerinizi saklayıp saklamadığı ve hangi verilerinizi sakladığı konusunda transparan olmasıdır.