COVID-19 pandemisinin İspanya turizmine ilk faturası…

İspanya 2023 Yılında Kaç Turist Ağırladı?

Last Updated on 9 Mayıs 2020 by Yaşar Çelik

İspanyol turizm sektör örgütü EXCELTUR, coronavirus pandemisinin ülke turizmine zararlarına ilişkin ilk öngörülerini paylaştı.

İspanya’nın turizm sektör örgütü EXCELTUR’un, ilk öngörülerine göre coronavirus pandemisi, ülkenin turizm gelirlerinde 54.7 milyon Euro’luk kayba yol açtı. Bu rakam geçen yıla göre turizm gelirlerinde % 32.4’lük düşüşe denk geliyor.

54.7 milyon Euro’luk bu kaybın 15.6 milyon Euro’luk kısmı, turizm sektörü tedarikçilerinden ve turizm bağlantılı sektörlerden kaynaklandı.

EN İYİ SENARYO MAYIS AYI SONU

EXCELTUR bu öngörü raporunu oluştururken farklı alanlardan farklı kuruluşların görüşlerini dikkate aldı. Bu kuruluşlardan biri de Valencia Politeknik Üniversitesi oldu.

Turizm sektörünün zararlarına ilişkin veriler belirlenirken; Valencia Politeknik Üniversitesi’nin coronavirus salgınının etkisini Mayıs ayının sonuna kadar sürdüreceğine ve bu nedenle seyahat yasaklarının, sosyal alandaki izolasyonların devam edeceğine yönelik öngörüsü göz önüne alındı.

KÖTÜ SENARYOYA GÖRE

İspanya Turizm Kurulu ise, eğer yaz aylarında, yüksek sezonda bu durumun düzelip; turizm hareketlerinde canlanma yaşanırsa bu kayıp 25 milyon Euro seviyesine çekilebilir. Kötü senaryolara göre ise; yaz aylarında da turizm hareketlerinin canlanmaması halinde bu kayıp 90 milyon Euro seviyesine kadar çıkabilir.

YÜZDE 13’LÜK İŞSİZLİK ORANINA YOL AÇAR

Bu öngörülere göre turizmdeki kayıplar ülke ekonomisine yansıtıldığı takdirde; İspanya’nın GSYİH’nda %12.5’lik kayıp, %13 işsizlik oranı, 2018 yılının ekonomik verilerine göre 148 milyonluk gelir kaybı ortaya çıkıyor.

İspanya turizm sektörü temsilcileri, COVID-19 salgınının sona ermesiyle; vatandaşların seyahatlere başlamaları için ortalama 3 – 4 hafta geçmesi gerektiğini; öncelikli olarak iç turizm hareketlerinin, yurt içi uçuşlarının ve karayolu yolculuklarının başlayacağını öngördüklerini belirtti.

DESTİNASYONLARA GÖRE KAYIP ORANLARI

EXCELTUR’un araştırmasına göre turizm gelirlerinde en çok kayıp yaşayan İspanya destinasyonları ve kayıp oranları şu şekilde:

Endülüs (-%32.5),

Balear Adaları (-%40.8),

Kanarya Adaları (-%25.9),

Katalonya (-%34),

Valencia Özerk Bölgesi (-%33.6) ve

Madrid Özerk Bölgesi (-%27.9).