Yat turizmi corona tedbirleriyle 1 Haziran’da başlıyor!

Last Updated on 28 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Salgın nedeniyle faaliyetleri durdurulan ticari yat ve ilkel yapılı ahşap gemiler, bakanlıkların aldığı tedbirlere uyma koşuluyla 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine yeniden başlamalarına karar verildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden, İMEAK Deniz Ticaret Odası’na konuyla ilgili gönderilen resmi yazıda ticari yatların faaliyetlerinin, turun kapalı grupla (aile, yakın akraba ve arkadaşlar) yapılması durumunda mevcut kapasiteleriyle, farklı kişilerden oluşan grupla yapılması durumunda ise sosyal mesafe planına uygun olarak yürütüleceği kaydedildi.

İşte alınacak diğer önlemler:

  • Teknelerin düzenli dezenfeksiyonu yapılacak. Her tur değişimi öncesinde tam dezenfeksiyon işleminin sağlanması ve bu işlemin belgelendirilmesi Liman Başkanlıklarınca kontrol edilecek.
  • Tur başladıktan sonra ve tur süresince, yatlara, diğer teknelerden ve karadan misafir kabul edilmeyecek.
  • Tekne girişinde veya dış cephesinde misafir ile personelin kolayca görebileceği genel kullanım alanlarında uygulanan ve uyulması gereken Kovid-19 tedbirleri ve kurallarına ilişkin yazılı ve görsel bilgilendirme panoları asılacak.
  • Yeme ve içme hizmetleri mümkünse kapalı paketli olarak hijyen koşulları çerçevesinde servis edilecek.

Salgın ile birlikte tüm hesapların alt üst olduğunu belirten Tamer Kıran, açıklamasında şunları söyledi:

“Deniz turizmi ile iştigal eden üyelerimiz yeni duruma göre teknelerini hazırladı. Biz de devletimizin kurumlarıyla sürekli temas halindeydik. Beklediğimiz kararın çıkmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarımıza sektörümüz adına teşekkür ediyoruz. İlk etapta, iç turizm ile birlikte dahilde yat turizminin başlamasını öngörüyorum. Hava yolu ile yurt dışına geliş ve gidişlerin tam anlamıyla açılmasının ardından 1 Temmuz itibarıyla yat turizminin yabancılar tarafından da rağbet göreceğini tahmin ediyorum. Yat turizmi, Kovid-19 sürecinden en çok etkilenen turizm sektörüne önemli katkılar sağlayacak.”

NELER SÖYLEMİŞTİ?

Tamer Kıran, 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada yat turizmi konusunda taleplerini Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettiklerini ve 1 Haziran’dan itibaren iç turizm ile birlikte yat turizminin de başlayacağını ve yurt dışına geliş ve gidişlerin tam anlamıyla açılmasının ardından da 1 Temmuz’dan itibaren normale döneceğini kaydetmişti.

Kıran’ın 18 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamaları okumak için tıklayın:

Yat turizminde normalleşme hedefi 1 Temmuz