Tarkan Akyüz: Personelin turizm sektörüne güveni kalmadı

Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz

Last Updated on 20 Ağustos 2020 by Turizm Günlüğü

Dosya Konusu ve Yayına Hazırlayan: Cem Bişkin


Dosya konumuzun ilk konuğu olan Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz, Tarihi Yarımada otellerindeki son durumu paylaştı. 

Türkiye’nin dört bir yanında turizm sektörü ne durumda? Dosya konumuza Türkiye ve İstanbul turizminin kilit noktalarından biri olan Tarihi Yarımada’daki (Old City) son durum ile başlıyoruz. Old City Otelciler Platformu Başkanı Tarkan Akyüz Tarihi Yarımada’daki son durumu, bölge otellerinin sıkıntılarını ve beklentilerini Turizm Günlüğü’ne anlattı. İşte Tarihi Yarımada otellerinde son durum…

Bölgenizdeki turizm hareketlerinin son durumunu kısaca değerlendirir misiniz? Bölgenizdeki otellerin yaklaşık olarak yüzde kaçı açık ve doluluk oranı nedir?

Tarihi Yarımada (Old City) Bölgesi’nde pandemi döneminde 18 Mart itibariyle oteller kapanmaya başladı.

Old City Otelciler Platformu olarak yaklaşık 400 üyemizden 14 otel pandemi boyunca hiç kapanmamasına rağmen maalesef hiçbiri zarar etmekten geri kalmadı. Old city bölgesi çok çeşitli müşteri portföyüne sahiptir. Bizler hem uçak hem otobüs hem de kendi arabasıyla gelen turistleri ağırlamaktayız. Lakin pandemi süresinde hiçbiri bölgemize gelmedi.

DOLULUKLAR YÜZDE 15-20 SEVİYESİNDE

Ağustos ayı itibariyle yaklaşık 20 otel kapılarını tekrar açtı fakat tekrar kapayan da oldu veya kapamayı düşünen de… Bu arada doluluk oranları %15 – 20 arasındadır. Bu oranlar da otellerimizin masraflarını dahi çıkarmamaktadır.

PERSONEL İÇİN TURİZM SEKTÖRÜNE YÖNELİK GÜVENİ KALMADI

Ön plana çıkan sorun ve sıkıntılarınız nelerdir?

Ön plana çıkan sorunlarımız Kısa Çalışma Ödeneği için personelimize ödenen ücret maalesef ki yetersiz kalmaktadır. Birçok vergimiz ötelendi fakat hepsi üst üste bindiğinde ödemesi çok zor olacak. Devletimiz bazı vergilerden feragat etmek zorunda, ayakta kalabilmemiz için… Kapalı olan otellerimiz de kullanılmadığından çeşitli mekanik sorunlar boy göstermektedir. Personelimiz otellerin ne zaman açılacağını bilmediğinden dolayı otel açılana kadar başka işlere yönelmiştir. Personel için turizm sektörüne yönelik güven kalmadı bu sebeple gittikleri başka işlerde mutlu olurlarsa turizmden vazgeçmeleri kuvvetle muhtemel bir sorundur.

“BU ŞARTLARDA AYAKTA DURABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Geleceğe yönelik beklentileriniz ve öngörüleriniz nelerdir? Bölge turizmi bu krizi başarılı bir şekilde atlatabilecek mi?

Geleceğe yönelik beklentimiz eğer ki vaka sayıları artmamış olsaydı Eylül ayında ufak ufak işlerimiz başlayacağı kanaatindeydim lakin Dünya’da sayılar yine yükselmeye başlayınca bu tarih 15 Mart 2021 tarihine kadar uzayacağını tahmin ediyorum. Oteli açsak da maksimum %50 personel ile çalışabileceğimizi ancak bu şartlarda ayakta durabileceğimizi düşünüyorum.

TARİHİ YARIMADA İSTANBUL TURİZMİNİN VAZGEÇİLMEZİDİR

Bölge turizminin yeniden eski günlerine kavuşabilmesi için neler yapılmalı; hangi adımlar atılmalı? 

Bölge turizminin canlanması için bizim elektriğimiz olan uçakların bir an önce pandemi öncesi seviyesine gelmesi gerekir. Ya aşının bulunması ya da vakaların azalması durumunda turizmde dünyada en çabuk toparlayacak bölge yine Old City bölgesidir. Tarihi Yarımada bölgesi tarihi dokusuyla İstanbul turizminin vazgeçilmezidir.

Tüm turizmci dostlarıma sağlıklı günler dilerim.


Siz de bölgenizdeki son duruma ilişkin görüşlerinizi, sıkıntılarınızı ve yetkililerden beklentilerinizi dile getirmek isterseniz aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplarla bizimle paylaşabilirsiniz… Detayları öğrenmek için tıklayınız.