Körler Diyarı’nın Leyleği

Last Updated on 11 Eylül 2020 by Turizm Günlüğü

✍️ Hamza Şahin

—O—

İstanbul’un gözde ilçesi Kadıköy’den bir sokak manzarası: Şemsiyeler Sokağı

Efsaneye göre Megara Kralı Byzas (Bizas), yeni bir stratejik yurt için İstanbul dolaylarına gelir ve Sarayburnu Yarımadası’nın stratejik konumuyla en uygun yer olduğuna karar verir.

NEDEN KÖRLER DİYARI?

Megara Kralı Byzas (Bizas) daha sonra karşı kıyıda bulunan, bugün Kadıköy’ün bulunduğu bölgede insanların yaşadığını görür ve burası “Körler Diyarı (Khalkedon) olmalı; Sarayburnu’ndaki güzelliği ve stratejik önemini görmeyen kör olmalı” der.

M.Ö. 658 yıllarında durum böyleyken günümüzde hala bu imaj geçerli mi?

“KADIKÖY’Ü GÖRMEDEN İSTANBUL’DAN AYRILAN KÖR TURİSTLER”

Brezilyalı tur operatörü sahibi, gezgin, rehber ve ünlü gazeteci arkadaşım Gustavo Nunes Leal; “Kadıköy’ü görmeden İstanbul’dan ayrılan turistlerin kör olduğuna” kanaat getirdi.

Öyle ki birçok yabancı seyahat dergileri Kadıköy’ü “görülmesi gereken en iyi ilk 50 yer”, trendi yüksek noktalar listelerine koymaya başladılar. Bunlardan biri Time Out…

KADIKÖY’ÜN BUGÜNKÜ CAZİBESİ NEREDEN GELİYOR?

Son yıllarda yabancı gezgin ve turistlerin ilgisini çekmekle kalmayıp yerli misafirlerin oldukça yoğun ziyaret ettiği Kadıköy’ün bu cazibesi nereden gelmektedir?

Neden insanlar Söğütlüçeşme Caddesi’nin böldüğü (Altıyol – Rıhtım Arası) karşı yakayı tercih etmiyorlar da Osmanağa – Moda tarafına ilgi gösteriyor?

KADIKÖY’ÜN CEBELİTARIK BOĞAZI

Söğütlüçeşme Caddesi Akdeniz ile Atlantik arasındaki Cebelitarık Boğazı gibi işlev görmektedir. Cebelitarık Boğazı tuzlu su ve az tuzlu suları birbirine karıştırmıyor.

Buradaki kastımız tabi ki insan değil; tarih dokusu…

Tarihi Kethüda Çarşı Camii, İskele Camisi, Rum ve Ermeni kiliselerinin vakıflarına ait ve bozulmamış dokular çerçevesindeki Balıkçılar Çarşısı, mimari modeli, eski güzel İstanbul dokusunu hatırlatan cafeler, barlar ve mekanlar.

YENİ MODEL ESNAF DAYANIŞMASI

Tıklım tıklım olmasına rağmen; on binlerce insanın akın akın geldiği bu mekanlarda, eski dokunun kaybolmakta olan güzelliğini canlı tutmaya çalışan yeni model esnaf dayanışması söz konusu…

Bunlardan biri Piri Çavuş Sokak’taki eşsiz ve güzel dayanışmanın getirdiği güzel bir eser…

Çok değil, 5 yıl önce bu sokaktan tek başınıza geçemezdiniz; dönemeçte gelişi güzel bırakılan çöpler ve yıkık duvar ürkütücüydü.

PİRİ ÇAVUŞ SOKAK VE LEYLEK BISTRO

Leylek Bistro’nun sahibi Ergin Bey’in, göstermiş olduğu ısrarlı çaba ve çalışmaları bu sokağı başka bir çehreye büründürdü.

Bunun yanı sıra Leylek Bistro, sıkı önlemler alarak, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına çok dikkatli bir şekilde riayet ederek yeni normale hazırlandılar.

KADIKÖY’ÜN ŞEMSİYELİ SOKAĞI

Birbirinden farklı duvar resimleri ve çiçekler ile “Şemsiyeli Sokak” olarak anılmaya başlayan sokak, sadece İstanbulluların arsanda değil yabancı turist ve gezginler için de artık sosyal bir trend hâline geldi.

Sokakta çayınızdan iki yudum alırsanız turistlerin; sosyal medya paylaşımları için Kadıköy’de en uygun yerler arasında gördükleri bu sokakta selfie’lerine tanık olacaksınız.

Öyle ya bu albenili görselleri gören arkadaşları buraya gelmek için araştırmalara başlamıştır bile.