Uçuş yasakları ve pandemi Rusya’da iç turizme nasıl yansıdı?

Rusya / İrkutsk

Last Updated on 16 Eylül 2020 by Turizm Günlüğü

Rusya’nın coronavirus salgını nedeniyle aldığı uluslararası uçuş yasağı kararı iç turizme ve halkın “ülkesini keşfetmesine” yaradı.

Rusya’da ülke içi turistik destinasyonlara rağbet katlanarak artıyor. Kommersant Gazetesi, Onega Gölü kıyısındaki tatil beldesi Petrozavodsk’a seyahat edenlerin 3.5 kat arttığını yazdı. Ülkenin doğusundaki İrkutsk’a seyahatler de iki katına çıktı.

Kommersant haberini Reiffeisenbank’ın araştırmasına dayandırıyor. Araştırmada kullanılan yöntem başka şehirlerde yaşadığı halde tatil beldelerinde harcama yapan müşteri sayısına bakarak turistik seyahat sayısını belirlemek üzerine kurulu.

DESTİNASYONLARA GÖRE TURİST HAREKETLİLİĞİ

Buna göre, turistik hareketlilik Petrozavodsk’ta yüzde 248, İrkutsk’ta yüzde 189 ve Kaliningrad’da yüzde 187 artmış görünüyor. İlk beşe giren diğer iki şehir yüzde 150 ve yüzde 100’lük artışlarla Krasnodar ve Vladimir. Moskova’ya gelenlerin sayısı ise yüzde 6 düşmüş.

EKSTREM DESTİNASYONLAR DA ÇOK SAYIDA ZİYARETÇİ ÇEKİYOR

Turizm acentesi TUI ise özellikle St. Petersburg’a seyahat edenlerin sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Yerli turistlerin en çok tercih ettiği diğer iki destinasyon ise Nijniy Novgorod ve Çeçenistan. Beyazdeniz’deki Solovetski Adaları, Kola Yarımadası, Sahalin ve Altay gibi ekstrem destinasyonlar da çok sayıda ziyaretçi çekiyor.

Ne var ki sektörel analistler, federal bölgelerin bu başarısını dönemsel olarak görüyor. Buna göre, önümüzdeki yıl aynı ziyaretçi sayılarının yakalanması düşük olasılık. Uluslararası uçuşların yeniden başlamasıyla birlikte manzaranın değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: turkrus.com