Dijitale yatırım yapan oteller 2021’de kazanacak

Yasu Dijital Pazarlama ve Danışmanlık kurucularından Sibel Gür

Last Updated on 26 Ekim 2020 by Yaşar Çelik

İster uluslararası bir zincir, ister yerel bir işletme, marka olmak tıpkı otelin binası, ekipmanı ve ekibi gibi sürekli yatırım gerektiren uzun bir yolculuktur.

Otel yatırımcıları ve yöneticileri 2020’de yaşadığı büyük kayıpları telafi etmek istiyor. Birçok işletme sahibi için otel dijital pazarlaması otel yatırımının bir parçası olarak görülmediği için, dijitale yatırım yapan oteller güneş gibi parlamaya devam edeceğe benziyor.

“Pazarlama artık yaptığınız şeylerle değil, anlattığınız hikayelerle ilgilidir “

İyi bilinen pazarlama stratejileri bazı durumlarda hala geçerli olsa da, misafir davranışını değiştirmek, bilinirlik kazanmak ve satışları artırmak için yeni ve etkili stratejiler gerekiyor. Pazarın artık kolaylık ve hikayesi olan deneyimlerle yönlendirildiğini; rekabete ayak uydurmak için değişimin gerekli olduğunu anlamak önemli.

Yasu Consulting Company

“Bilinmezsen Satamazsın”

Yasu Dijital Pazarlama Firma Sahibi
Sibel Gür

Örneğin, Y kuşağı artık dünyadaki satın alma gücünün üçte ikisini oluşturuyor ve yapılan son istatistikler, yüzyılın teknolojide en çok zaman geçirilen yılının 2020 olduğunu gösteriyor. Günde beş saatten fazla zamanı internette geçiriyoruz. Yukarıdaki satın alma gücünü düşündüğünüzde, Facebook, Instagram ve diğer sosyal platformlarda içerik üretemeyen oteller, pratikte görünmez otellerdir.

Yasu Consulting dijital dönüşüm ajansı olarak 15 yıllık turizm tecrübemizin ışığında, otellerin pazarlama stratejisinin, diğer ürün ve hizmet kategorilerinde çok daha farklı olması gerektiğine inanıyoruz. Sizler için hazırladığımız bu makaleyi titizlikle ele alan oteller, başarılı bir dijital pazarlama stratejisine sahip olacak. Ekibimiz sorularınıza ve ihtiyaçlarınıza cevap vermekten mutlu olacaktır. team@yasuconsulting.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

10 MADDEDE KISACA DİJİTAL PAZARLAMA

1. ORADA BİR WEB SİTESİ VAR UZAKTA, İŞTE O BİZİM WEB SİTEMİZDİR. GİTMESEKTE, GÖRMESEKTE O SİTE BİZİM WEB SİTEMİZDİR

Kötü bir web sitesi patlak bir lastiğe benzer, değiştirmezseniz yol alamazsınız. Seyahat etmeden önce, en uygun fiyatları bulmak için otel arama motorlarından bize en cazip geleni tercih ederiz. Otel arama platformundan sonraki aşama otelin web sitesi olacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak, en iyi sonuçlar için kesinlikle etkileyici bir web sitesine ihtiyacınız var.

Web siteniz yavaşsa, mobil uyumlu değilse, ideal formda çekilmiş fotoğraflar yoksa ve çekici bir hikaye diline sahip değilse dijital dönüşüm başlasın.

İşte harika bir web sitesinde olmazsa olmaz birkaç şey;

Teknolojiye Uyumlu Konum
Bir turistin otelinize nasıl gelebileceğini açıklamanın aksine, konumu detaylandırabilir ve bölgedeki özellikleri ana hatlarıyla belirtebilirsiniz. Çoğu durumda, konum, bir otelin kendisini rakiplerinden ayırmasının ilk yoludur. Dijital platformda ve navigasyon uygulamalarında kolay ulaşılabilir olduğunuzu test edin.

Özellikler
Misafirleriniz neden yüzlerce rakibiniz yerine sizi seçsin? İçeriği zengin bir web sitesine sahip olmak, sizi diğer tüm otellerden ayıran en çekici özellikleri özetlemenize olanak tanır. Sizi en iyi siz anlatırsınız.

Otel rezervasyon siteleri doğaları gereği genel bir dille yazılmıştır ancak web sitenizin etkili olması, otelinizin doğrudan müşteriyle konuşması için harika bir fırsattır. Diğer bir deyişle, potansiyel müşterilerinizle iyi bir ilişki kurmak için işleri daha kişisel veya konuşmaya dayalı tutabilir ve “onların dilini konuşabilirsiniz”.

Sürekli SEO Desteği
Arama motoru optimizasyonu, uzun vadeli başarı için mutlak gereklidir. Otel dijital pazarlaması, son kullanıcı için değerli bilgiler üreterek ve çabaya girerek daha fazla güvenilir olacaktır. Kendi web sitenizle, arama sıralaması rezervasyonu yapmak için anahtar kelimeleri ve sosyal medya bağlantılarını iyileştirebilirsiniz. Google ads ile dönemsel reklamlar vererek en üst sıralarda yer alabilirsiniz.

2. İÇERİK, İYİ İLİŞKİLERİ İNŞA EDER. İYİ İLİŞKİLER GÜVENİ İNŞA EDER. GÜVEN OTELİNİZİ YÜKSEKLERE TAŞIR.

İçerik pazarlaması otelinize sürdürülebilir trafik çekmenin en iyi yoludur ve bu içeriği oluşturmak şüphesiz en etkili stratejidir.

Fotoğraflar

Bir otel web sitesi için uzun süre profesyonel bir fotoğrafçıya ihtiyacınız olduğu gerçeğini artık kabul edin. Yüksek kaliteli görüntüler iyi bir hikaye anlatır ve profesyonel fotoğrafçılar bu hikayeyi her çekimde nasıl yakalayacaklarını iyi bilir. Düşündüğünüzde, bu görüntüler markanızın yüzüdür ve her rezervasyon motoru da bu fotoğrafları kullanır. Bu nedenle doğru ilk izlenimi yaratmak için zaman, çaba ve para harcamaktan kaçınmayın.

Açıklamalar

İster efsane bir otel kahvaltısı olsun, isterse her yatak odası balkondan manzarası sunsun… Bu ayrıntıları yüksek sesle ve net bir şekilde yayınlamanız gerekir. Şık yatak takımları, güler yüzlü personel ve saunalar, muhtemelen gurur duyacağınız ve potansiyel konuklarınıza iletilmesi gereken özelliklerdir.

Basitçe söylemek gerekirse, eğer bunu yapmazsanız misafirleriniz onlara ne sunduğunuzu bilmeyecek ve özelliklerinizin ön plana çıkması müşterilerinizin hayal gücüne kalacaktır.

3. META SEARCH MARKETING

Otel rezervasyonlarının % 70’inden fazlasının Hotels.com, Booking.com veya Expedia gibi online seyahat acentelerinden (OTA) geldiğini biliyor muydunuz? Doğru stratejiyle yönetilen meta arama pazarlaması, otel web sitenizdeki doğrudan rezervasyonların sayısını artırmanın en iyi yoludur. Aslında, otel dijital pazarlaması için bir meta arama stratejisi kullanmak, bu OTA’lara olan ihtiyacı büyük ölçüde azaltabilir ve otelin çok daha güçlü bir satış hunisi oluşturmasına izin verebilir.

Bildiğiniz gibi, meta arama pazarlaması otellerin müsaitlik durumunu ve fiyatlarını filtreler ve bu sonuçları tek bir merkezi yerde gösterir. Örneğin, expedia.com’a gidip Antalya otelleri yazarsınız. Antalya için Expedia’da listelenen tüm otelleri görürsünüz. Bu nedenle, bir otel düzenli reklam kampanyaları oluşturabilir, haftalık veya aylık fırsatlarını milyonlarca çevrimiçi kullanıcıya göstermek için tıklama tabanlı reklamları kullanabilir.

Aynı zamanda, olumlu yorumlar ve sosyal etkileşim elde etmek de bu süreç için önemlidir. Bu nedenle oteller sık sık misafirlerine deneyimleri hakkında yorum veya olumlu yorumlar bırakmalarını hatırlatmalıdır.

4. HER ŞİKAYET BİR ARMAĞANDIR

Misafirlerinizin tesisinizde neler yaşadığını tüm dünyaya haykırabildiğini Booking.com ve Tripadvisor sayesinde öğrendik. Bu yorumlar gezginler tarafından gerçek Kabul edilse de bazı istisnalar olabiliyor. İnternetin gücünü acımasızca kullanan bazı oteller nedeni ile bildiğiniz gibi, Tripadvisor son yıllarda sahte yorumlar ve oldukça uygunsuz içerikler nedeniyle incelemeye alındı ve bunu yapan tesislere karşı misillemede bulunarak cezai yaptırımlar uygulamaya başladı.

İtibar, otel endüstrisindeki her şeydir ve internetteki incelemeler, bir otel deneyimi hakkında bağımsız bir fikir edinmenin tek yoludur.

Yüzlerce beş yıldızlı değerlendirme kaçınılmaz olarak daha fazla satışla sonuçlanırken, tek bir kötü yorum bir otelin itibarına ciddi şekilde zarar verebilir. Ancak unutulmamalıdır ki her şikayet işletmenizi daha iyi bir geleceğe taşıyacak bir ödüldür. Misafirlerini tesisten ayrılmadan dinleme zahmetine katlanan oteller, olumsuz değerlendirmelerin internete düşmemesini de sağlar.

Misafirlerinizden olumlu yorumlar istemek ve her fırsatta bu istekle ilgili hatırlatıcılar bırakmakta önemlidir. Ayrıca bu olumlu yorumları sosyal medyada paylaşmalı ve dikkatinizi göstererek bu incelemelere saygıyla ve iyi bir üslupla yanıt vermelisiniz.

Son olarak, olumsuz yorumlara yanıt vermek, internetteki itibar yönetimi için eşit derecede önemlidir. Özür dilemeniz ve varsa hatanızı kabul etmeniz yorumları okuyan potansiyel konuklarınızın endişelerini hafifletme şansınızdır.

5. OTEL DİJİTAL PAZARLAMASI İÇİN SEO

Otelinizin pazarlaması artık SEO’ya bağlı iki kategoriye ayrılabilir; site içi ve site dışı SEO. Site içi SEO çok daha hızlı ve uygulanması daha kolay olsa da, site dışı SEO genellikle potansiyel müşteri kazanmanın en etkili yoludur.

Site İçi SEO

Yerinde SEO, online görünürlülüğü artırmak için bir otel web sitesindeki öğeleri nasıl optimize edebileceğiniz anlamına gelir. Bu stratejiyi web sayfalarınızı, gönderileri, resimleri ve hatta web sitesinin yapısını iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, anahtar kelime stratejisi, site içi SEO’nun tartışmasız en önemli yönüdür ve bu, bir otel web sitesinin alacağı ilgi ve ziyaretçilerin miktarını önemli ölçüde artırabilir.

Site Dışı SEO

Site Dışı SEO, çoğu zaman diğer online kaynaklardan web sitenize harici geri bağlantılar oluşturmayı içeren bir süreçtir. Sosyal paylaşım sinyalleri de buna dahil edilir ancak konuk gönderileri, sponsorlu gönderiler ve yönlendirmeler site dışı SEO’yu iyileştirmenin en yaygın yollarından bazılarıdır.

6.YEREL SEO’YA ODAKLANIN

Yerel SEO bir otel web sitesi için anında sonuç üretebilir. Birçok kişi yerel SEO’nun yalnızca bir web sitesindeki resimleri, açıklamaları, etiketleri veya başlıkları optimize etme demek olduğunu varsaysa da, aslında çok daha fazlası var. Örneğin Tripadvisor ve benzer web siteler, web siteniz hakkında önemli bilgiler içerir.

Bu listelerdeki ayrıntıları optimize ederek ve iyileştirerek yerel SEO çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Ayrıca, Google My Business, yerel arama sorgularının sıralaması açısından giderek daha etkili hale geliyor. Bu fırsattan yararlanmak için bu profilin her yönünün eksiksiz olduğundan emin olmalısınız.

Öte yandan, yerel içeriğe odaklanabilir ve bölgedeki etkinlikler veya ilgi çekici yerler hakkında yayınlar veya videolar oluşturabilirsiniz. Bunu akılda tutarak, yerel SEO, otel web sitenize arama sorguları için daha büyük bir ilgi düzeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

7. SOSYAL MEDYADA DİJİTAL PAZARLAMA BEĞENİ VE TAKİPÇİDEN İBARET DEĞİLDİR.

Birçok otel sahibi, İnstagram ve Facebook’un hala sosyal medyanın kralı ve otel dijital pazarlamasını yönlendiren nihai kaynak olduğunu unutuyor. Oysaki bu kanallar diğer her şeyden daha fazla önem arz ediyor. Sosyal Medya yönetimi desteği alıyor musunuz?

Olumlu İncelemeler

Sosyal medyadaki, incelemeler daha samimidir, insanlar sizi başkalarına övecek kadar memnun kalmış olurlar ki şahsi hesaplarında sizden bahsederler. Değerlendirmeler sayfanın en üstüne yerleştirilir. Tripadvisor’da veya başka bir yerde çok sayıda yorumunuz olsun, bu bölümdeki olumlu yorumlar potansiyel konuklara güven aşılayacaktır.

Facebook

Facebook artık işletme sahiplerinin platform üzerinden rezervasyon ve hatta ödeme almasını sağlıyor. Aslında, Trivago kısa süre önce, Facebook üzerinden çok sayıda doğrudan rezervasyonla sonuçlanan olağanüstü sosyal medya kampanyaları için Bodrum’daki bir tesisini ödüllendirdi.

Seyahat reklamları, otellerin reklamlarını Facebook ve Instagram’da seyahat etme olasılığı en yüksek olan kişilere göstermesine olanak tanıyan yeni bir girişimdir. Örneğin, bir kullanıcı otellere göz atıyorsa ve henüz rezervasyon yapmamışsa, seyahat reklamları otelinizi belirli tarihler ve fiyatlar için önüne yerleştirir.

Otel dijital pazarlaması söz konusu olduğunda, Facebook’un dinamik reklamları kesinlikle son yıllarda sektöre ulaşmak için en heyecan verici stratejilerden biri.

Twitter

Instagram veya Facebook harici genellikle göz ardı edilse de, Twitter çok özel bir hedef kitleye ulaşmak için harika bir araçtır.

Instagram

Fazla Söze gerek yok, Instagram otellere inanılmaz derecede büyük bir pazara ulaşma fırsatı sunuyor ve doğru fotoğraf ve içeriklerle otelinizin kalitesini göstermenin bir başka açık yolu.

8. OTELLER İÇİN TOPLU E-POSTA İLE PAZARLAMA

E-posta pazarlaması, otel endüstrisinde giderek daha önemli hale geliyor ve bu, özellikle reklamların ve sosyal medya pazarlamasının çok yaygın olduğu bu dönemde daha çok geçerlidir. Bu aynı zamanda bir hedef kitleye ulaşmanın en uygun yollarından biri.

Bununla birlikte, otel dijital pazarlaması için doğru yaklaşımı benimsemek önemlidir ve burada akılda tutulması gereken birkaç nokta var;

Segmentasyon

Sağlam bir plan olmadan bir e-posta pazarlama kampanyası başlatamazsınız ve hedef kitlenizi tanımlamak, e-postalarınızın doğru yere ulaşmasını sağlamak için son derece önemlidir. Diğer bir deyişle, herkese aynı e-postayı gönderemez ve başarı bekleyemezsiniz ve veri tabanınız ilgi kategorilerine bölünmelidir.

Dikkat Çekin

Genel içeriğin e-posta pazarlamasında yeri yoktur ve ideal kullanıcılarınızın dikkatini çekmek için yerel etkinlikler hakkında fırsatlar, indirimler veya bilgiler kullanmanız gerekecektir. Her iki durumda da, herhangi bir etkiye sahip olmak için e-postada gerçek ve benzersiz bir değeriniz olmalıdır.

İtibarınızı Besleyin

Misafirlerinize gerçekten kraliyet ailesi gibi davranmalı ve e-postalarınızı ilk etapta açmak istemelerini sağlayacak anlamlı bir ilişki kurmaya çalışmalısınız. Ayrıca bu e-postalardan gelen geri bildirimleri memnuniyetle karşılamalı ve müşterinin sizden ne duymak istediğini tam olarak belirlemeye çalışmalısınız. Doğru yaklaşımı uyguladığınızda e-posta pazarlamanız etkili olacaktır.

9. KAPIDAN BAKIP GEÇENİ İÇERİ ÇEKMEK “YENİDEN PAZARLAMA”

Yeniden pazarlama; otellerin, web sitesini ziyaret etmiş ve aramalarını terk etmiş olabilecek potansiyel müşterilerle etkileşim kurmasına yardımcı olan bir süreçtir. Bu stratejiyi, bu kullanıcıların web sitesini tekrar ziyaret etmelerini ve ikinci kez sorduğunda bir satın alma işlemi yapmalarını sağlamak için kullanabilirsiniz. Bu son derece etkilidir çünkü kullanıcının bir satın alma işlemi yapmaya hazır olduğunu zaten biliyorsunuzdur.

Ancak otel dijital pazarlama stratejinizin bir parçası olarak yeniden açıklamayı nasıl kullanabilirsiniz?

Yeniden pazarlama reklamları, bu müşterilerle yeniden etkileşime geçmek için önceki kullanıcıları indirimler veya anlaşmalarla hedefleyecektir.

Bu anlamda, reklamınız kullanıcıların haber akışında açılacak ve iyileştirilmiş bir teklifle onları cezbedecektir. Kural olarak, bu kampanyanın çok fazla değer sunması önemlidir ve mümkün olan en geniş kitleye ulaşmak için doğru anahtar kelimelerin kullanılması gerekir.

Unutmayın, “gözünüzün önünde olmak” yerine incelikli davranmak da aynı derecede önemlidir ve sunulan değerin bu müşteriyi otel rezervasyonu yapmaya ikna etmeye yeteceğini umuyoruz.

10. İŞİNİZ BEDEN, MARKANIZ RUHTUR.

Dünyanın en güzel tesisi ve en muhteşem ekibine sahip olsanız bile, 2020’yi kutuya kaldıran Pandemi sonrası size ayakta tutacak olan itibarlı markanız olacaktır. Gelir odaklı anlık kararlar ile mağdur edilen misafirler gelecekteki en dişli rakibiniz olabilir. İtibarınızı korumak işinizi var edecek gücünüzdür. Tüm hizmetler günün sonunda iyi insan ilişkileri varsa değer görür.

Değişime, gelişime açık olan ve farklı olan kazanır.

2021 yılı için satış ve itibar arttırıcı bir dijital pazarlama planına sahip olmanız, otelinizin krizden güçlenerek çıkmasını sağlayacaktır.

Yasu Consulting
Ataköy Tower Ataköy 7-8-9. Kısım Mah. Çobançeşme E-5 Yan Yol Cad. No:20 A blok Kat:6 Bakırköy, İstanbul, Türkiye
+90 533 614 25 09
info@yasuconsulting.com
www.yasuconsulting.com