Hollandalı çift, korona nedeniyle Türkiye’de 6 ay daha kalacak

Last Updated on 18 Kasım 2020 by Turizm Günlüğü

Mart ayında Hollanda’dan bisikletleri ile Nepal’e gitmek için yola çıkan çift, korona nedeniyle Türkiye’de altı ay daha kalacak.

2 Mart 2020 tarihinde Hollanda’nın Barneveld kentinden bisikletleri ile Nepal yoluna düşmeden önce, aile bireyleri ve dostları tarafından alkışlarla uğurlandılar.

Aylar sonra kasım ayına geldikleri zaman, bisikletlerinin göstergesindeki kilometre sayısı 15 bin olmuştu. Çok neşeli günler geçirdikleri gibi, kendilerini ağlatacak olaylar da yaşadılar.
15 bin km’den sonraki planları Nepal idi ama, onlar Adana’ya gelmeden önce doğu istikametinden vazgeçip batıya doğru yöneldiler. Araştırmalarına göre Mersin’de ihtiyaçlarını giderecek nitelikte alışveriş merkezleri vardı. Mersin’e doğru pedal çevirmeye başladılar.

Bundan sonrası çiftin ağzından okuyalım:

“Mersin’e geldiğimiz zaman ilk işimiz, üzerimizde eskiyen tişörtleri atıp yenilerini giymek oldu. Dağ yollarından kurtulmuş, ova düzlüğünde pedal sallamanın zevkini çıkarıyorduk. Deniz kıyısına geldiğimiz zaman dünyamız değişti. Çadırımızı istediğimiz yere kurabiliyorduk. Güneşin doğuşu ile gün batımını resimlemeye doyamıyorduk. İnsanlar da çok cana yakındı. Çadırımıza evlerinden tencereler ile yemek taşıyordu Akdenizli Türkler. Alanya’ya doğru yol alırken muz bahçeleri bizi adeta büyüledi. Evlerin diplerine kadar yakın yerlerde seralar kurulmuştu. Muz salkımları naylon torbalar içinde korunuyordu. Bunlar bizim gönlümüze su serpen günlerimizdi.”

Hollandalı çift, artık Hollanda’ya dönüş planları yapmaya başlamıştı. Ama dönüş yolu engellerle doluydu. Kışı geçirmek istedikleri Yunanistan’a giriş yasaktı. Türkiye’de kalış süreleri de kısıtlıydı. Vizelerini uzatmak için Göç Dairesi’ne gitmeleri gerekiyordu.

Bakınız bu konudaki sorunu nasıl anlatıyor Hollandalı çift:

“Alanya ve Antalya’daki Göç Dairelerinden randevu almak imkânsızdı. Korona nedeniyle sıkı önlemler alınmıştı. Bize sıra gelmesi için çok beklememiz gerekiyordu. Araştırdık ve Kemer’de hemen başvurabileceğimizi öğrendik. Kemer 180 km ötedeydi. Gitmekten başka çaremiz yoktu. Gittik ve vizemizi uzattık.”

Hollandalı çift, kışı Yunanistan yerine Türkiye’de geçirme kararı almıştı. Kemer’de çok ucuz bir otel bulmuşlardı. Bu otelde 6 ay kalmayı planladılar. Şimdi tek sorunları, vizelerini 6 ay daha uzatabilmek.

Hollandalı çift, Türkiye maceraları için şunu söylüyorlar:

“Burada çok şey öğrendik. Asıl insanlığı burada tanıdık. Şimdi bisikletimiz ile geldik ama, bundan sonraki gelişimiz lüks karavan ile olacak. Türk insanına teşekkür borçluyuz.’
Bu yaşananlardan sonra bir dondurmacıya uğrayıp iki külah dondurma ile yüreklerini soğutan Hollandalı çift, bizim ikinci vatanımız artık Türkiye’dir ” dediler.

Derleyen: İlhan Karaçay