Turist PCR testi yükünden kurtarılmalı!

Aşı Pasaportu nedir?

Last Updated on 19 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Pandeminin etkisiyle Türkiye girişlerinde istenen PCR testi uygulamasının yabancı turistleri ülkeye gelmekten vazgeçiriyor. Bentour Reisen Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, “Turistin PCR Testleri ile ilgili yükten kurtarılması gerekiyor. Zaten pek iyi görünmeyen sene bir felakete dönüşebilir” dedi.

Bentour Reisen Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur

Bentour Reisen Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, “Gerçekleri görmemezlikten gelmeyelim” başlıklı bir basın bildirisi kaleme aldı. Pandemi döneminde Türkiye turizmine yönelik herkesin aklında soru işareti olan “Ne zaman açılır?” sorusunu yanıtladı. İşte Uğur’un kaleme aldığı o yazı:

“Gerçekleri görmemezlikten gelmeyelim!

İnanılmaz bir seneyi geride bıraktı turizm dünyası. Bugün yarın, bugün yarın geçecek diye kendimizi teselli ederken geçiverdi koca bir sene. Geçeni bırakalım geleceğe bakalım. Herkesi meşgul eden 3 kelime var.

Ne zaman açılır?

İlk önce sizlere Batı Avrupa’daki durumları özetleyeyim ondan sonra sorumuzun cevabına beraber karar verelim.

Turistlerimizi Türkiye’ye getirdiğimiz Almanya, İsviçre, Hollanda ve Avusturya da halkın ve hükümetlerin başı Covid-19 ile iyice dertte. Bütün alınan önlemlere rağmen hastalıktaki yükseliş bütün hızı ile sürüyor.

Buna karşılık Türkiye de alınan sıkı önlemler sayesinde durum bizim cephemizde düzelmeye başladı.

Türkiye’nin 6 hafta kadar önce aldığı yurda girişte PCR negatif testinin istenmesi pandemi açısından güzel bir karar olamamasına rağmen turizmdeki gidişatı oteller, uçak şirketleri ve tur operatörler için değiştirdi. Bu değişimin sebebini geçen gün İstanbul’a gitme kararı aldığımda anladım. THY uygun fiyatlara Zürich’den İstanbul’a uçuyor ama PCR testi için laboratuvarlar 160 CHF (145 €) ücret talep ediyorlar.

Bende bu sebeple Almanya’dan uçmaya karar verdim. Bileti aldım. Nerede test yaptırırım diye araştırmaya başladım. Test yerlerinin birçoğu ‘Semptomu olan hastalara ev doktorunun yönlendirmesi ile test yapıyoruz’ cevabını verdiler. Fiyat olarak doktora 35 €, PCR testine 160 € isteniyor. Bir de Almanya’ya geri dönerken 30 € ödenecek PCR test ücretini buna ilave edersek bir kişi için PCR test maliyeti 200 €’yu aşıyor.

Bildiğiniz üzere PCR test ücretinin yanı sıra bir de dönüşte mecburi karantina sorunu var. Süreyi kısaltmak için 5 gün sonra tekrar bir PCR test gerekiyor. Bu örneklerden hareket ederek İsviçre ve Almanya’dan rezervasyonların neden aniden kesildiğinin sebebini tesadüfen öğrenmiş oldum.

Bu probleme acilen bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Diyeceksiniz ki Türkiye’nin PCR test isteme kararı 1 Mart’a kadar. Ondan sonra problem kalmaz.

Turistte, “ya kalkmaz ise, verdiğim erken rezervasyon ön avansını da geri alamam, en iyisi bekliyeyim” diyor.

Turistin PCR Testleri ile ilgili yükten kurtarılması gerekiyor. Zaten pek iyi görünmeyen sene bir felakete dönüşebilir.

Naçizane tavsiyem PCR testi yerine çabuk testin ikamesi ve aşı olanın testlerden muaf tutulması.

Hayırlı sezonlar diliyorum.”

Kadir Uğur
Bentour Reisen Yönetim Kurulu Başk.

BENTOUR REISEN