New York Times: Turizmin 2024’e kadar eski haline dönmesi uzak ihtimal

Last Updated on 15 Mart 2021 by Yaşar Çelik

2020’de uluslararası seyahatlerdeki düşüş, küresel ihracat gelirlerinde tahmini 1,3 trilyon dolarlık kayba yol açtı. Bu rakam, küresel ekonomik krizin yaşandığı 2009’da görülen kayıptan 11 kat fazla.

Pandemiden önce dünyadaki her 10 kişiden birine iş olanağı sağlayan turizm sektörü pek çok ülkede yerel ekonomiler için hayati öneme sahip.

Havacılık tarihinde ilk!

Turizmin yanı sıra Salgının en fazla etkilediği bir diğer sektör ise havayolu taşımacılığı oldu. Ulaştırma Güvenlik İdaresi’nin kontrol noktalarında günlük olarak taranan yolcu sayısına bakıldığında karantinanın hava yolculuğu üzerindeki yıkıcı etkisi gözler önüne seriliyor. Bugün hâlâ bir yıl önceki rakamların yarısına bile ulaşılamadı. Bir havayolu ticaret grubu olan International Air Transport Association’a göre, 2020’de dünya çapında yolcu trafiği 2019’a kıyasla yüzde 65,9 oranında düştü. Bu rakam havacılık tarihinde bir ilk.

Kruvaziyer turizminde çarpıcı tablo

Koronavirüs salgınının ilk aylarında büyük yolcu gemisi şirketleri ağır darbe aldı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, temmuzda yolcu gemisi şirketlerini virüsün hızla yayılmasından sorumlu tuttu ve sadece ABD’de faaliyet gösteren 123 yolcu gemisinde yaşanan 99 salgına işaret etti.

2020 için elimizde net bir yolcu verisi bulunmasa da, en büyük üç yolcu gemisindeki bilet satışları, çarpıcı bir tablo sunuyor: 2020’nin ilk aylarında yüksek rakamlar ve ardından gelen keskin düşüş. Sektörün en büyük oyuncusu Carnival Corporation’ın üçüncü çeyrekteki gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 99,5 düştü ve 2019’da 6,5 ​​milyar dolar seviyesinden 2020’de 31 milyon dolar seviyesine geriledi. Durum, 2021’in ilk aylarında da kötü gitmeye devam ediyor: Çoğu yolcu gemisi şirketi mayıs veya haziran ayları için planlanan tüm seferleri iptal etti.

Ziyaretlerde keskin düşüş

ABD’deki 50 eyaletin tamamında 80 km veya daha uzun mesafelerdeki seyahatleri ölçmek için mobil konum verilerini kullanan bir şirket olan Arrivalist tarafından derlenen Günlük Seyahat Endeksi’ne göre Eyalet kısıtlamaları ve diğer yerel kısıtlamalar yürürlüğe girdikçe, mart ve nisan aylarında keskin bir düşüş gözlemleniyor. Ardından bir kez daha 2019 seviyelerinin yaklaşık yüzde 80’ine varan kademeli bir artış çarpıyor göze. ABD’de ulusal parklara yapılan ziyaretler de parkların geçici olarak kapanması ve kapasite kısıtlamaları nedeniyle azaldı. 2019’da parkları ziyaret eden 327,5 milyon kişi, 2020’de yüzde 28 azalarak 237 milyona düştü.

Ne zaman normale döneceğiz?

Ne yazık ki salgının etkileri uzun süreli olabilir. Bazı bölgelerde, uluslararası turizmin 2024’e kadar eski haline dönmesi uzak ihtimal.

Muhtemelen pandeminin bitişiyle birlikte seyahat hasreti çeken milyonlarca insan, turizm sektöründe patlamaya yol açacak. Ancak o tarihe kadar ülkeler, turizm gelirlerinin kesilmesinin yol açtığı ekonomik krizle baş etmenin yollarını aramak zorunda. İçinde bulunduğumuz 2021 yılında bu rakamlar nasıl değişecek, hep birlikte göreceğiz.

KAYNAK: NEW YORK TIMES